Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor’un onurlandırmasıyla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Slovenya Yatırım Ajansı (SPIRIT) işbirliğiyle düzenlenen “Slovenya Yatırım Semineri” 16 Ocak 2014 Perşembe günü İstanbul’da Ceylan Intercontinental Hotel'de gerçekleştirildi.
TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklııoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan Slovenya Yatırım Semineri’ne; Slovenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Slovenya Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Viktor Erjavec, Slovenya Cumhuriyeti Finans Bakan Yardımcısı Mitja Mavko,Türk-Sloven İş Konseyi Başkanı Başar Arıoğlu, DEİK Kurucu Kuruluş temsilcileri, DEİK İş Konseyi Başkanları ile Türk ve Sloven iş insanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk-Sloven İş Konseyi Başkanı Başar Arıoğlu yaptığı açılış konuşmasında Yatırım Semineri”nin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli bir ilham kaynağı olacağını ve ilişkilerin güçlenerek artacağını söyledi.
TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Hisarcıklıoğlu, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, ikili ekonomik ilişkilerin güçlenmesi için çalıştığını belirtirken, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Sloven İş Konseyi’nin 1997 yılından bugüne başarılı bir şekilde faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Yüksek eğitimli insan kaynağı, coğrafi ve doğal güzellikleri ile Slovenya’nın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, Balkanların model ülkesi Slovenya ile güçlü siyasi ve stratejik ilişkilerimize ek olarak tüm alanlarda güçlü ve çeşitlendirilmiş ekonomik ilişkiler tesis edilmesine dair isteğini dile geitrdi.
Türkiye ile Slovenya arasında doğrudan yatırım için ciddi bir potansiyel bulunduğunu belirten Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Erjavec, dışarından gelecek yatırımlar için çok sayıda avantaja sahip olan Slovenya'da yatırımcıların her türlü desteği görebileceğinin altını çizdi.
Slovenya Finans Bakan Yardımcısı Mitja Mavko da yaptığı konuşmada, Slovenya’nın ekonomik temelinin güçlü olduğunu vurgulayarak, yapacakları yapısal değişiklikler ile ilgili bilgileri içeren bir sunum gerçekleştirdi. Vergi ortamının iyileştireceklerini söyleyen Mavko, bankalacılık sektörünün yeniden yapılandırılacağını ve özelleştirileceğini de sözlerine ekledi.
Bakan Hayati Yazıcı, Slovenya Yatırım Semineri'nde yaptığı konuşmada, Slovenya ile Avrupa'nın ve bölgenin istikrar ve refahı için işbirliği yaptıklarını ifade ederek, Slovenya’nın küresel barışın tesisinde beraber çalıştığımız önemli bir dostumuz, müttefikimiz ve ortağımız olduğunu belirtti. Yazıcı, Slovenya Stratejik Konseyi tarafından Türkiye'nin, karşılıklı yatırımlar bakımından stratejik öneme haiz 6 ülkeden biri olarak değerlendirilmesinin önemine işaret etti.
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Türk iş dünyasına Slovenya'da yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Slovenya olarak Türkiye'ye atfettikleri önemi aktaran Pahor, Türkiye'ye duyduğu saygıyı belirtti ve Türkiye’nin en önemli 10 gelişmiş ekonomi arasında olmayı amaçladığını ve bu yoldaki başarısını dile getirdi. Avrupa'daki ekonomik kriz sırasında Türkiye ekonomisinin yüzde 4'lük bir büyüme ederek başarılı bir gelişme kaydettiğinin altını çizdi. Türkiye ile Slovenya'nın sadece ekonomik ortak olmadığını, politik açıdan da her iki tarafın elinden gelen işbirliğini hayata geçirmeye yönelik çalışmalar kaydettiğini ifade eden Pahor, Türk iş dünyasını Slovenya’ya yatırım yapmaya davet etti.
Yatırım Semineri’nin ikinci oturumunda ,"Slovenya'da İş ve Yatırım Ortamı",Slovenya'da Özelleştirme Süreci" ve Özelleştirme Projeleri Tanıtımı" konulu sunumlar gerçekleştirildi. Program kapsamında ayrıca, Slovenya'da yatırımı bulunan Türk firmaları deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.