12 Mayıs 2016 tarihinde DEİK evsahipliğinde Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Sn. Erhan Barutoğlu’nun başkanlığında, DEİK Karşı Kanat Kuruluşu Mozambik İş Kuruluşları Konfederasyonu (CTA) Başkanı Rogerio Manuel, CTA Genel Sekreteri Luis Sitoe, Mozambik Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Godinho Alves, T.C. Maputo Büyükelçisi Sn. Aylin Taşhan ve T.C. Maputo Ticaret Müşaviri Sn. Ahmet Yener’in katılımlarıyla Türkiye-Mozambik İş Konseyi Ortak Toplantısı gerçekleştirildi.
DEİK yapısı ve işleyişi hakkında katılımcıları bilgilendiren Barutoğlu, Türkiye’nin “Afrika Açılım Stratejisi”ne değinerek, Afrika’nın ve Mozambik’in Türkiye için olan önemini vurguladı. Bu strateji çerçevesinde, Türkiye-Mozambik İş Konseyi’nin Nisan 2015’te kurulduğunu, Mayıs 2015’te ise CTA ile MoU anlaşması imzalandığını ifade eden Barutoğlu, CTA ile işbirliği içinde olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
CTA Başkanı Rogerio Manuel yatırımların ve ticaretin artırılması için Mozambik ile Türkiye arasında daha sıkı bir işbirliğinin tesis edilmesini arzuladıklarını kaydetti. Türkiye’nin müteahhitlik sektöründeki potansiyelinin ve başarısının farkında olduklarını söyleyen Manuel, özellikle altyapı alanında işbirliği yapılabileceğinin altını çizdi.
T.C. Maputo Büyükelçisi Sn. Aylin Taşhan, Mozambik hakkında Türk katılımcıları bilgilendirdi. 2.700 km’lik düz bir sahil şeridi, stratejik öneme sahip 3 ana limanı, 5 uluslararası havalimanı ile 26 milyon nüfuslu Mozambik’in önemli bir pazar olduğunu ifade etti. Mozambik’te önemli oranda hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu açıklayan Taşhan, Afrika’nın ikinci büyük hidroelektrik santralinin Mozambik’te olduğunu söyledi. Ülkede keşfedilen 28 milyar tona yakın doğalgazın Mozambik için parlak bir gelecek vaad ettiğini dile getirerek, doğalgaz bakımından Mozambik’in Angola ve Cezayir’den sonra Afrika’nın 3.ülkesi olarak gösterildiğinin altını çizdi. 2020 yılında sıvılaştırılmış doğalgaz üretimine geçilip planlandığı şekilde 2022 senesinde satışına başlanması halinde, Mozambik’in dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçılarından biri olacağını belirten Taşhan, söz konusu potansiyelin ekonomiye yansıtılmasıyla Mozambik’teki ekonomik büyümenin 2 haneli rakamlara ulaşacağını vurguladı.
Türkiye ve Mozambik ticari ve ekonomik ilişkilerine de değinen Taşhan, 2013-2015 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 120 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. Türkiye’nin Mozambik’e taş kömürü katranı, ham petrol ürünleri, uçucu yağlar, elektrikli makinalar, demir ve çelik ihraç ederken; Mozambik’ten susam, tütün ve taş kömürü ithal ettiğini söyledi. Mozambik’in tarım, eğitim, enerji, telekominikasyon, turizm, balıkçılık ve deniz taşımacılığı gibi bir çok alanda Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi arzu ettiğini belirten Taşhan, tarım alanında gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde Türk vatandaşlarına toprak tahsis edilebildiğinin altını çizdi. Son olarak THY’nin 28 Ekim 2015 tarihinde Maputo’ya seferlere başlattığını, aynı yıl Ankara ve Maputo’nun kardeş şehir ilan edildiğini belirtti.
Konuşmaların ardından T.C. Maputo Ticaret Müşaviri Sn. Ahmet Yener ve Mozambik Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Godinho Alves tarafından Mozambik ticari ve yatırım fırsatlarına ilişkin sunumlar gerçekleştirildi. Toplantı sonunda Temmuz ayında iki ülke arasında bir İş Forumu düzenlenmesinin isabetli olacağı kararlaştırıldı.