TÜRKİYE İLE BULGARİSTAN ARASINDA SON 10 YILIN EN BÜYÜK EKONOMİ BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİ

TÜRKİYE İLE BULGARİSTAN ARASINDA SON 10 YILIN EN BÜYÜK EKONOMİ BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), T.C Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası ile Bulgaristan Ulusal KOBİ Geliştirme Ajansı işbirliğiyle "Türkiye – Bulgaristan İş Forumu"nu düzenledi.

DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye – Bulgaristan İş ForumuT.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, DEİK Başkanı Nail Olpak, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tsvetan Simeonov, DEİK Türkiye- Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak ile Bulgaristan Yatırım Ajansı ve Bulgaristan Ulusal KOBİ Ajansı temsilcilerinin katılımlarıyla 2 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih MetinTürkiye-Bulgaristan İş Forumu'na iki ülkeden gösterilen yoğun ilgiden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Türkiye ve Bulgaristan Balkanların yükselen iki ekonomisi konumunda yer alıyor. Geçmişe dayanan dostluk, kültürel ve coğrafi yakınlıklarımızla birlikte iki ülke arasındaki ekonomi ve ticareti geliştirmek için işbirliğini önemsiyoruz. Bulgaristan, AB Dönem Başkanlığı döneminde Türkiye için çok önemli bir destek sağlıyor. Bu vesileyle ilişkilerimiz her geçen gün daha üst seviyeye çıkacak. İki ülke arasındaki dış ticaret rakamlarına baktığımızda ise çok güzel bir denge olduğunu görüyoruz. Biz de bu ekonomik dengeyi koruyarak  ikili ticaretimizi daha yukarıya taşımak için işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş dünyasının karşılaştığı tüm engelleri ortadan kaldırmak adına Bakanlıklar düzeyinde ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İki ülkenin iş insanlarının tüm yatırımlarını ‘Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları' ile güvence altına alıyoruz. Bu anlaşmanın da siz iş dünyası temsilcilerinin ihtiyaçları doğrultusunda revizyonu söz konusu olacaktır. " şeklinde konuştu.

Türkiye ve Bulgaristan'ın yeni pazarlara birlikte açılması konusunda önemli adımları atıldığını belirten Fatih Metin, "Türkiye'nin Bulgaristan'da ana metal sanayi, ulaşım araçları imalatı, finans ve sigorta ve tekstil alanlarında önemli yatırımları bulunuyor. Önümüzdeki dönemde de daha büyük yatırımlar olmasını bekliyoruz. Aynı şekilde Bulgar yatırımcılarını da turizm, sağlık turizmi, ulaştırma, bilgi teknolojileri ve müteahhitlik alanlarında Türkiye ile işbirliği yapmaya davet ediyoruz. Türk müteahhitleri şu anda 119 ülkede 350 milyar dolar değerinde 10 bin projeye imza atıyor. Ekim ayında Sofya'da gerçekleştireceğimiz zirvede Türkiye ve Bulgaristan'ın müteahhitlik sektöründe birlikte daha çok çalışmaları için yeni adımlar atacağız. Şu ana kadar iş adamlarımız 34 proje ile müteahhitlik alanında 1,5 milyar dolarlık bir hacim yakaladılar. Bu rakamın önümüzdeki dönemde daha yükselmesi için çalışacağız."dedi.

Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov Türkiye-Bulgaristan İş Forumu'nun ticari ilişkilerin gelişimine büyük bir katkı sunduğunu belirterek, "İki ay gibikısa birsürede bu İş Forumunun düzenlenmesinde emeği geçen tüm yetkililere teşekkürlerimi sunuyorum. T.C Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bu forumun düzenlenmesine birlikte karar verdik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesine yönelik somut bir adım attık. Bulgaristan iş dünyası adına Türkiye'deki buluşmamıza katılım gösteren şirketlerimizin büyük bir potansiyeli bulunuyor. Türkiye, Bulgaristan'ın ihracatında 4'üncü sırada yer alırken ithalatında ise 5'inci sırada yer alıyor. Türkiye ve Bulgaristan arasında 2017 yılında 4 milyar Avro civarında ticaret hacmi oluşurken, Bulgaristan'ın Türkiye'ye ihracatı 2 milyar Avro'yu aşmakta ve toplam ihracatımızda önemli bir oran oluşturmaktadır. Bulgaristan'ın Türkiye'den ithalatı 1,9 milyar Avrodur. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminde önemli bir denge bulunuyor" şeklinde konuştu.

Karanikolov, 1996 yılından 2017 yılına kadar Türkiye'nin Bulgaristan'da yaptığı yatırım miktarının 1 milyar Avroyu aştığını ifade ederek "Geçen sene Bulgaristan'da yapılan yabancı yatırımlar önceki seneye kıyasla yüzde 35 oranında artış gösterdi. Ortalama ücretler yaklaşık yüzde 10 arttı. Hükümetimizin isteği ise 2021 yılında ortalama ücretlerin bin 500 Avroya çıkmasıdır." dedi. Karanikolov, "Vizelerle ilgili çok çalışmalar yapıldı, vize verme sürelerini azaltabildik ve verilmesi gereken belge hacmi de azaldı. Bu kapsamda prosedürler de oldukça basitleştirildi. Üç haftadan beri Bulgaristan'a kalifiye işçi çekme düzenlemesini de devreye aldık. Türk hükümeti de bu alanda çalışıyor. Buradaki tüm bürokratik engelleri aşmak için çalışıyoruz" dedi. Karanikolov, "Gümrüklerdeki beklemeyi çözmek için sizin desteklerinizle en büyük çabayı sarf edeceğim konusunda sizi temin ediyorum." diye konuştu.  

DEİK Başkanı Nail Olpak AB-Türkiye Liderler Zirvesi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AB temsilcilerinin verdiği diyaloğu sürdürme mesajlarının AB, Bulgaristan ve Türkiye için büyük önem arzettiğini belirterek, "Gerek Balkanlar'ın, gerekse AB'nin, uzun vadede huzur, güven ve istikrarının, ülkelerimizin işbirliği ve ilişkilerinin gücü sayesinde kalıcılık kazanacağına inanıyorum. Bulgaristan ve Türkiye arasındaki bu avantajların değerlendirilmesi ekonomik ve ticari anlamda bizlere sınırsız fırsat ve imkan sunarak, ihtiyacımız olan sürdürülebilir yatırım ortamını sağlayacaktır" dedi. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2016-2017 Küresel Rekabetçilik Endeksi'ne göre, 138 ülke içerisinde Bulgaristan'ın 50'nci sırada yer aldığını ve Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı adlı raporunda da Bulgaristan'ın, 190 ülke içerisinde oldukça iyi bir profil çizerek 39'uncu sırada olduğuna dikkat çeken Olpak, bu ve benzeri özellikleriyle Bulgaristan'ın, Türkiye'nin iş insanları için cazip bir yatırım ortamı vadettiğini söyledi.

Bulgaristan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Tsvetan Simeonov ise konuşmasında, "Bulgaristan, AB üyesi bir ülke ve bu yılın ilk 6 ayında AB Dönem Başkanlığı süresince Türkiye ile AB arasında diyaloğun sürmesi için ısrarcı olarak yoğun bir çaba sarf etti. Ekonomi açısından baktığımızda da Türkiye ve Bulgaristan devlet ve özel sektör temsilcilerinin birlikte hareket etmesi çok önemli." dedi.

DEİK Türkiye–Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak, Türkiye-Bulgaristan arasındakison 10 yılın en büyük ekonomi buluşmasına ev sahipliği yaptıklarını belirterek, "Bugünkü İş Forumumuzun sloganı ‘Daha Fazla Ticaret'tir. Bu iş forumunun iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmini bugünkü değerinden çok daha yukarıya çıkarmak için ilk adım olduğuna inanıyoruz. İkinci adım ise bu yılın sonbaharında Sofya da gerçekleştirilecek. Bugün burada attığımız ilk adım Sofya'daki forumun temellerini oluşturacak" dedi.

Türkiye-Bulgaristan İş Forumu, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 420 Türk ve Bulgar iş dünyasın temsilcinin katılımıyla gerçekleşti. Forum kapsamında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilerek işbirliği fırsatları değerlendirildi.

Türkiye-Bulgaristan Ticaret Rakamları (2017)

Toplam dış ticaret hacmi: 5.5. milyar ABD Doları

Türkiye'den Bulgaristan'a yapılan ihracat: 2.8 milyar ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri: Diğer örme veya kroşe mensucat, sentetik filament ipliklerinden dokunmuş mensucat, binek otomobilleri, sertleştirilmemiş vulkanize kauçuktan diğer eşya bakır cevherleri ve konsantreleri.

Türkiye'nin Bulgaristan'tan yaptığı ithalat: 2.7 milyar ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri:petrol yağlari, rafine edilmiş bakir ve bakir alaşımları, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenler; elektrik enerjisi, işlenmemiş kurşun, işlenmemiş çinko.

Dış ticaret dengesi: 33 milyon ABD Doları