TÜRKİYE- SIRBİSTAN İŞ FORUMU İKİ ÜLKE CUMHURBAŞKANLARININ KATILIMIYLA DÜZENLENDİ

TÜRKİYE- SIRBİSTAN İŞ FORUMU İKİ ÜLKE CUMHURBAŞKANLARININ KATILIMIYLA DÜZENLENDİ

SIRBİSTAN'LA İKİLİ TİCARET HEDEFİMİZ 3 MİLYAR DOLAR

 

Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamında, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen Türkiye- Sırbistan İş Forumu, T.C. CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajić,Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Nebojsa Stevanoviç, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül'ün katılımları ile 6 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

                       

DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi'nin organizasyonu ile gerçekleştirilen İş Forumunda, iş dünyası temsilcilerine hitaplarını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen iş forumunun yeni iş birliklerine, yeni projelere ve yeni yatırımlara kapı aralamasını ümit ettiğini söyledi. Erdoğan, "Sırbistan bizim için dost, Balkanlar'da barış ve istikrar için ise kilit ülkedir. İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek, çok daha ileriye taşımak noktasında her iki ülkede de çok güçlü bir irade mevcuttur" dedi. Erdoğan, Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi'nin ilk toplantısının yarın gerçekleştirileceğini ve iş birliğindeki ivmenin daha da artacağını vurguladı. 2017 yılında ikili ticaret hacminin 1 milyar doların üzerine çıktığını hatırlatan Erdoğan, "İnşallah bu rakamı kısa vadede 2 milyar dolara, sonra da 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalayabilmemiz için hepimize ve siz iş insanlarına önemli görevler düşüyor."      Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Son dönemdeki başarılarımız bu güçlü iradenin birer yansımasını oluşturuyor. Elbette geldiğimiz seviye asla yeterli değil. İki ülke olarak iş birliğimizi daha da derinleştirmek, çeşitlendirmek, yeni alanlara teşmil etmek istiyoruz. Türkiye ile Sırbistan'ın ilişkilerini daha da geliştirebileceği sektörlerden biri de turizm, bunu başarmamız lazım. Hele hele paket turizm ile Türkiye-Sırbistan ortak bir çalışmanın içerisine girebilir. Türk iş dünyasını Sırbistan'da yatırıma devam."

 

Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk iş insanları ile birlikte bugün Sırbistan'da işsizliği azalttıklarını söyledi. Sırbistan'ın yabancı yatırımda Türkiye'yi tercih ettiğini vurgulayan Vuçiç, "Türk iş insanları bizim ülkemizde meydana gelen sel felaketinden sonra bölgede fabrika açtılar ve istihdam sağladılar. Tüm bu süreçte Türk iş insanları Sırbistan'a destek verdi" dedi. Türk iş dünyası temsilcilerine seslenen Vuçic, ayçiçeği, ayçiçek yağı, deri ayakkabı sanayisi ve turizm alanlarındaki yatırımları ve kotalarının yükseltilmesini istediklerini söyledi. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki turizm rakamlarına bakıldığında en büyük turist sayısını Türklerin oluşturduğunu vurgulayan Vuçic, Türk turistleri Sırbistan'da daha fazla görmek istediklerini söyledi. Halkbank'ın Sırbistan'da açılmasının önemli olduğunu ve Türk yatırımcılara destek verdiğini belirten Vuçic, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 9 kat büyüdüğünü ve Serbest Ticaret Anlaşmasından sonra yüzde 4.1 artış yaşandığını söyledi. 

 

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017 yılında Türkiye ile Sırbistan'ın bölgesinde en hızlı büyüyen iki ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin Anadolu kültür coğrafyasında yeniden uyandığını belirten Zeybekci, iki ülke arasında tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında çok sayıda iş birliği fırsatlarının olduğunu söyledi. Her alanda iş birliği ve ilişkilerin güçlenmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Zeybekci, Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması ile birlikte etkilerinin görülmeye başlandığını ifade etti. Türk yatırımcıların Sırbistan'a yönelik yatırımlarını desteklediklerini vurgulayan Zeybekci, Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek arasındaki üçlü mekanizma ile barış, kardeşlik ve ekonomik ilişkilerin gelişeceğini  söyledi.

 

 

 

 

Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon BakanıRasim Ljajić, son zamanlarda iki ülke arasındaki ilişkilerde bahar yaşandığını söyledi. İki ülke iş insanlarına birkaç görev ve ödev düştüğünü belirten  Ljajić, "İş birliğinde istenilen sonuçlara ulaşmak için Sırbistan'da yatırıma ve çalışmaya devam edin. Türk iş dünyası Sırbistan'a yaptığı yatırımlardan pişman olup, vazgeçmedi. Tüm makamlarımız siz iş dünyasının ülkemizde yatırımlarda bulunması için kolaylık sağlıyorlar. Bürokratik işlemlerde kolaylık sağlamak için çalışıyoruz. Siz iş dünyası temsilcilerini Sırbistan'a yatırıma bekliyoruz" dedi.

 

Nail Olpak: "Sırbistan, bizim için giderek daha cazip bir ülke haline gelecek"

 

DEİK Başkanı Nail Olpak, "Sırbistan, bizim için giderek daha cazip bir ülke haline gelecek" dedi. Türk hükümetinin, özellikle son dönemde açıkladığı cazip teşvik sisteminin herkes kadar, Sırp iş adamlarının da ilgisini çekeceğini belirten Olpak, "Ülkelerimizin ticari ve ekonomik ilişkileri olduğu kadar, sosyal ve kültürel etkileşimi de, her geçen gün artıyor" diye konuştu. Türkiye ve Sırbistan arasındaki üst düzey temaslarla hayata geçirilen Serbest Ticaret Anlaşması'na değinen Olpak, "Serbest Ticaret Anlaşması, ikili ticaret hacmimizin hızla 3 milyar dolara ulaşması için gerekli şartları hazırlıyor" dedi.

 

Sırbistan Sanayi ve Ticaret Odası'nın çok önemli görevler üstlendiğini dile getiren Olpak, "Bugün, ağırlıklı olarak; tarım, gıda, tekstil, madencilik, otomotiv ve inşaat sektörlerinde ticaret yapıyoruz. Ancak eminim ki, bu tempoyla ve kararlılıkla çalışmaya devam edersek, önceki yıla göre yüzde 30 artarak 1,1 milyar dolara ulaşan dış ticaretimiz, artan bir ivmeyle katlanmaya devam edecektir" dedi.

 

Forumun açılış konuşmalarının ardından, Sırbistan-Bosna Hersek Karayolu'nun Sırbistan tarafının inşası için Sırbistan Yapı Ulaştırma Altyapı Bakanlığı ile Taş Yapı İnşaat arasında mutabakat muhtırası imzalandı.

 

Türkiye-Sırbistan Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2017)

Toplam dış ticaret hacmi: 1.1 milyar  ABD Doları

Türkiye'den Sırbistan'a yapılan ihracat:  718 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri:Diğer örme mensucat, otomotiv, kara taşıtları için aksam ve parçaları, tekstil, alüminyum çubuk, televizyon alıcıları.

Türkiye'nin Sırbistan'dan yaptığı  ithalat:414 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri: Sebze, arıtılmış bakır, kauçuk yeni dış lastik, otomotiv, meyve, demir-çelik, alüminyum fıçı ve varil.

Dış ticaret dengesi: 304 milyon ABD Doları