CİBUTİ-TÜRKİYE İŞ FORUMU, CİBUTİ'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
T.C. Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde DEİK, TİM ve Cibuti Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenen Cibuti-Türkiye İş Forumu, 29 Aralık 2016 tarihinde Cibuti'nin başkenti Cibuti'de gerçekleştirildi. Cibuti Başbakanı Abdoulkader Kamil, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cibuti Yatırım Bakanı Ali Guelleh Aboubakar, Adalet ve Kalkınma Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi veCibuti Ticaret Odası Başkanı Youssouf Moussa Dawaleh'ın açış konuşmaları ile başlayan İş Forumu'na katılan 250'nin üzerinde katılımcı, Türkiye ile Cibuti ararsındaki iş ve yatırım fırsatlarını ele aldı. İş Forumu'nun açışında ayrıca Cibuti'nin Maliye ve Ekonomi Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, Cibuti'de kurulan Türkiye Özel Ekonomik Bölgesi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Cibuti Başbakanı Abdoulkader Kamil Cibuti-Türkiye İş Forumu'nun açışında yaptığı konuşmada, siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda Türkiye ile Cibuti arasındaki işbirliğinin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Yatırımların ve ticari işbirliklerinin karşılıklı artırılması için gerekli hukuki ve yasal çerçevenin oluşturulması konusunda iki ülke Hükümetlerinin istekli ve hevesli olduğuna dikkat çeken Cibuti Başbakanı Abdoulkader Kamil, özellikle Türkiye Özel Ekonomik Bölgesi'nin Türkiye ile Cibuti arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği için çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekciise konuşmasında, Milletvekilleri, Bürokratlar ve Türk iş dünyası temsilcilerinden oluşan geniş bir heyetle gerçekleştirilen ziyaretin, dost ülke Cibuti'nin 2030 Hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacağını söyledi. Türkiye'nin kalbinde Cibuti'nin her zaman çok farklı bir yere sahip olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin ve Türk halkının arkasında duran Cibuti ve Cibuti halkına teşekkür etti. Önümüzdeki dönemde dünya büyümesinin yeni motorunun Afrika olacağının altını çizen Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2003 yılında başlattığı Afrika Açılımı'nda Cibuti'nin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin Afrika'da var olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, kazan-kazan anlayışı içerisinde Türkiye'nin Afrika'da var olmaya devam edeceğini de söyledi ve ‘herkes üs kurarken biz üretim üssü istedik' dedi. Türk iş dünyası temsilcilerine Cibuti'nin geleceğinde yer alma çağrısında bulunan Ekonomi Bakanı Zeybekci, yakın gelecekte Türkiye'nin Bakanlarıyla, bürokratlarıyla ve iş dünyası temsilcileri ile yine Cibuti'ye geleceklerini söyledi. Türkiye ile Cibuti arasında ekonomik işbirliği çerçeve anlaşması üzerinde mutabakata varıldığını da ifade eden Bakan Zeybekci, en kısa sürede yeni anlaşmalar ile Türkiye-Cibuti arasındaki ticari işbirliğini daha somut bir çerçeveye oturtulacağını söyledi.
Cibuti Yatırım Bakanı Ali Guelleh Aboubakar,Cibuti-Türkiye İş Forumu'nun açışında yaptığı konuşmada, ikincisi düzenlenen Forumun farklı sektörlerde Türk ve Cibutili iş dünyalarını bir araya getirdiği ve birçok alanda ortaklıkların oluşmasına fırsat verdiğini söyledi. İkili ve çok taraflı anlaşmalar ile Cibuti ile Türkiye arasındaki ticari potansiyelin ortaya çıkacağına inandığını ifade eden Yatırım Bakanı, Cibuti'ye doğrudan yabancı yatırımın gün geçtikçe arttığına dikkat çekti ve Cibuti'nin hedefinin yıllık yüzde 7-8 düzeyinde bir büyüme olduğunu söyledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, ikili ticaret ve yatırımlar konusunda Türkiye ve Cibuti arasında yakın zamanda büyük projelerin hayata geçirileceğini söyledi. Cibuti'nin jeopolitik konumunun ülkenin önemini çok daha fazla artırdığına dikkat çeken Mehdi Eken, okyanus kıyısındaki Cibuti'nin tarım, balıkçılık, ulaştırma, kentleşme-imar gibi birçok alanda büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi ve bu potansiyelin realize olması için Türkiye olarak gerekli katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi.
TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi, Türk iş dünyası olarak Afrika'nın sorunları kadar Afrika'nın potansiyelinin de farkında olduklarını söyledi. Türkiye'nin 2023 Hedefleri ile Afrika'nın hedeflerinin örtüştüğüne dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, Afrika Boynuzu'nun önemli ülkelerinden Cibuti'yi, ‘Orta Afrika'nın dünyaya açılan kapısı' olarak nitelendirdi. Türkiye ile Cibuti arasındaki ikili ticaretin potansiyelin çok altında olduğuna dikkat çeken TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Büyükekşi, Türk iş dünyasının birikim ve tecrübesini Cibutili iş dünyası ile paylaşmaya davet etti.
Cibuti Ticaret Odası Başkanı Youssouf Moussa Dawaleh, Türkiye ile Cibuti arasındaki ticaret hacminin potansiyelin altında kaldığını söyledi ve iki ülke arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımı ile potansiyelin yakalanabileceğini söyledi. Türkiye ile Cibuti özel sektör temsilcileri arasında ziyaretlerin sıklaştığına dikkat çeken Cibuti Ticaret Odası Başkanı Dawaleh, Forumun iki ülke arasında yeni bir dönemin müjdeleyecisi olduğunu söyledi.
Türkiye-Cibuti Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)
Toplam Dış Ticaret Hacmi: 98.362 milyon ABD Doları
Türkiye'den Cibuti'ye yapılan ihracat: 98.249 milyon ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Demir-Çelik Çubuklar, Makarnalar, Ayçiçeği, Aspir, Pamuk Tohumu Yağları, Buğday Unu, Kuru Baklagiller
Türkiye'nin Cibuti'den yaptığı ithalat: 113.000 ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Demir-Çelik (Çubuklar, Demiryolu ve Tramvay Hattı Malzemesi, İnşaat ve İnşaat Aksamı, Yassı Hadde Ürünleri), Bakır Teller
Toplam Dış Ticaret Dengesi: 98.136 milyon ABD Doları