DEİK Hakkında
Türk özel sektörünün dış dünyaya açılan penceresi olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK, 1985'ten günümüze, çalışmalarını gönüllülük esasıyla sürdüren bir Ticari Diplomasi örgütüdür.
Tüm dünyaya yayılmış 152 İş Konseyi ile DEİK, Türkiye'nin ticaret ve yatırım ilişkilerini stratejik bir şekilde artırmak için ilgili ülkelerle doğrudan temas kurarak faaliyet göstermektedir.
Ülkeler arası ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla "Ticari Diplomasi" anlayışıyla yurt içi ve yurt dışı yatırım fırsatlarını araştırarak, Türkiye ve potansiyel partnerleri arasında ekonomik ilişkileri canlandırmak için İş Konseyleri çalışmalarını sürdürmektedir.
DEİK, "Kamu gücüyle donatılmış, kendine özgü, atipik, özel hukuk tüzel kişiliğini haizdir" tanımıyla çalışmalarını T.C. Ticaret Bakanlığının koordinasyonunda gerçekleştirmektedir.
Sayılarla DEİK
Toplam İş Konseyi
152
İkili İş Konseyi
144
Sektörel İş Konseyi
6
Özel Amaçlı İş Konseyi
2
DEiK'in Vizyonu:
Kamu, sivil toplum ve özel sektör iş birliği ile bölgesel ve küresel düzeyde ticari diplomasi gelişmelerine yön verebilen;
- Makroekonomik istikrarı yakalamış,
- Küresel rekabet gücüne, lider girişimcilere ve markalara sahip,
- Yüksek teknoloji üretebilen,
- Yenilikçi,
- Dünyanın başlıca yatırım, finans ve AR-GE merkezlerinden biri olan;
- Her alanda çağdaş standartları uygulayan bir Türkiye.
DEiK'in Misyonu:
- Kamu Kurum ve Kuruluşlarına gerekli hallerde görüş vermek,
- Şirketlerin mevcut pazarlarında derinleşmelerini ve yeni pazarlara ulaşmalarını sağlamak,
- Ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek,
- Dış ekonomik ilişkilere ilişkin strateji, bilgi ve politika üretmek ve uygulamak,
- Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırım çekilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak,
- Özel sektörün gerek ulusal gerekse de bölgesel ve küresel etkileşim ağlarını genişletmesini sağlamak,
- Kamu diplomasisini destekleyici, ikili ve çok taraflı sosyal ilişkilerin gelişiminde fayda sağlayıcı faaliyetlerde bulunmak,
- Uluslararası ve çokuluslu kuruluşlarda, Türk iş dünyasını temsil etmek ve uluslararası platformlarda ülke adına lobi faaliyetlerinde bulunmak.
DEiK'in Çalışmaları:
DEİK, uluslararası niteliğe sahip etkinlikler düzenleyerek, Türkiye ve diğer ülkelerden üst düzey temsilcileri, siyasileri, iş insanlarını, girişimcileri, akademisyenleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getirmektedir.
DEİK, Türkiye ve diğer ülkelerle çeşitli sektörlerde iş birliğinin geliştirilmesini ve karşılıklı ticaret hacminin artırılmasını hedeflemektedir.
DEİK, uluslararası kuruluşlar ile iş birlikleri kurma, yapılan iş birliği ve çalışmalar aracılığıyla Türk iş dünyasına yeni imkânlar yaratma konusunda çalışmaktadır.
‘Etkinlik' kadar ‘yetkinlik' odaklı çalışmalara da imza atan DEİK, dış ekonomik ilişkiler kapsamında yer alan konularda strateji geliştirme çalışmalarını yürütmektedir. DEİK, hazırladığı raporlar, yayınlar ve gerçekleştirdiği etkinlikler ile Türk iş dünyasının dış ekonomik ilişkilerine ışık tutmaktadır.
DEiK'in Yapılanması
DEİK faaliyetlerini, her biri Türk özel sektörünün güçlü temsilcisi konumundaki Kurucu Kuruluşları ve Kurumsal Üyeleri ile üyelerinin desteği ile Genel Kurul, Yönetim Kurulu, İcra Kurulu ve Denetim Kurulu'nun bilgi ve gözetiminde gerçekleştirmektedir.
DEİK'in belkemiğini oluşturan İş Konseyleri çalışmalarını; DEİK Yönetim Kurulu'nda ve DEİK Genel Kurulu'nda alınan kararlar doğrultusunda uygulamakla sorumludur.
İcra Kurulu
DEİK İcra Kurulu, Yönetim tarafından kendi üyeleri arasından seçilen 12 üye ve İcra Kurulu Başkanından oluşmaktadır. Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda İcra Kurulu Başkanıdır. İcra Kurulu'nun dört üyesi, dört ana Kurucu Kuruluş Başkanları'ndan oluşmaktadır. Sayman üye İcra Kurulu'nun doğal üyesidir. DEİK Yönetim Kurulu, DEİK İcra Kurulu'nun iki üyesini diğer kurucu kuruluş veya kurumsal üyeleri arasından, dört üyesini İş Konseyi Başkanları arasından, bir üyesini ise Genel Kurulun diğer üyeleri arasından seçmektedir.
İş Konseyleri
DEİK Yönetim Kurulu'nda ya da ‘İş Konseyi Yürütme Kurulu'nda alınan kararları uygulamakla sorumlu olan İş Konseyleri, DEİK'in belkemiği mekanizmalardır. Sorumlu oldukları ülkeler, sektörler ve amaçlar çerçevesinde ikili ve çoklu kurumsal iş birliğini tesis etmek için çalışan İş Konseyleri; DEİK bünyesinde ‘Ülke Bazlı İş Konseyleri', ‘Sektörel İş Konseyleri' ve ‘Özel Amaçlı İş Konseyleri' olmak üzere üç ayrı kategoride yapılanmaktadır.
Yönetim Kurulu
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı, T.C. Ticaret Bakanı tarafından atanmaktadır. DEİK Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından dört yıllık süre için seçilen biri Başkan olmak üzere 35 üyeden oluşmaktadır. DEİK Yönetim Kurulu, Kurucu Kuruluşlar arasında yer alan TOBB, TİM, MÜSİAD ve TMB temsilcilerinden dört Asil Üye ile Kurucu Kuruluş temsilcileri, İş Konseyleri Başkanları ve delegeler arasından seçilen diğer üyelerden belirlenmektedir.
Denetim Kurulu
DEİK Denetim Kurulu, DEİK Seçimli Genel Kurulu tarafından dört yıl süre için delegeler arasından seçilen beş asil ve beş yedek üyeden oluşmaktadır. DEİK Denetim Kurulu Üyelerinin aynı zamanda DEİK ve İş Konseylerinin diğer organlarında görev almamış olmaları gerekmektedir.
Genel Sekreterlik
Genel Sekreterlik, profesyonel kadrodan oluşan Kurulun icra organıdır. En üst düzey yöneticisi Genel Sekreterdir. Genel Sekreterlik, DEİK'in ve İş Konseyleri'nin DEİK Yönetmeliği ile tanımlanan çalışmalarını, Yönetim Kurulu, İcra Kurulu ve İş Konseyleri'nin Yürütme Kurulları kararları doğrultusunda gerçekleştirmektedir. Genel Sekreterlik, DEİK'in tüm faaliyetlerinin programlanması, icrası ve raporlamasını gerçekleştirmekle yetkilidir.
Genel Sekreterlik, İş Konseyleri'nin çalışmalarını, Yönetim Kurulunun belirlediği strateji ve politika önerileri çerçevesinde yönlendirerek, koordinasyonu sağlamaktadır. Genel Sekreterlik, ayrıca Üye Firmalar, Kurucu Kuruluşlar ve Kurumsal Üyeler ile ekosistemde yer alan diğer kurum ve kuruluşlarla olan iletişimi yürütmektedir.
İş Konseyleri
DEİK Yönetim Kurulu'nda ya da ‘İş Konseyi Yürütme Kurulu'nda alınan kararları uygulamakla sorumlu olan İş Konseyleri, DEİK'in belkemiği mekanizmalardır.
Sorumlu oldukları ülkeler, sektörler ve amaçlar çerçevesinde ikili ve çoklu kurumsal iş birliğini tesis etmek için çalışan İş Konseyleri; DEİK bünyesinde ‘Ülke Bazlı İş Konseyleri', ‘Sektörel İş Konseyleri' ve ‘Özel Amaçlı İş Konseyleri' olmak üzere üç ayrı kategoride yapılanmaktadır.
Özel Amaçlı İş Konseyleri
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), yurt dışında yerleşik Türk iş insanları ve girişimcilerini ortak bir çatı altında toplamaktadır.
Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi ise, Türk özel sektörünün yurt dışı yatırım dinamiklerini kavrama, yurt dışı yatırımlar sürecinde ortaya çıkan ihtiyaçlara yanıt üretme, kamu ile yüksek düzeyde eşgüdüm sağlamayı amaçlamaktadır.
İş Konseyi Çalışma Esasları
İş Konseyleri, ülke bazlı veya, sektörel ve özel amaçlı olarak ayrılmaktadır. İş Konseyleri Genel Kurulları her yıl düzenli olarak toplanmaktadır. İki yılda bir de İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulları gerçekleştirilmektedir.
DEİK İş Konseyleri Seçimli Genel Kurullarında, İş Konseylerinin Başkan ve Yürütme Kurulları belirlenmektedir. İş Konseyleri Yürütme Kurulları, düzenli aralıklarla toplanarak, ikili ve çok taraflı iş birliği fırsatları, sorunlar ve güncel gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunmaktadır.
İş Konseyleri, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli olan politikalar ve çözümler konusunda, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ana strateji çerçevesinde öneriler geliştirmektedir.
Ülke Bazlı İş Konseyleri
Ülke Bazlı İş Konseyleri, ilgili ülkelerdeki muhatap kurumlarla karşılıklı imzalanan iş birliği anlaşmaları çerçevesinde kurulmakta olup, ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini ve derinleştirilmesini hedeflemektedir.
Sektörel İş Konseyleri
Sektörel İş Konseyleri, farklı sektörlere ilişkin nitelikli bilginin tek bir noktada toplanması ve gelişim planlarının kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortak katılımıyla planlamasını amaçlamaktadır.