Cibuti-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Cibuti Cumhurbaşkanı Ismaïl Omar Guelleh ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde 24 Ocak 2015 tarihinde Cibuti'de gerçekleşti. Foruma yaklaşık 200 iş adamı katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik potansiyeli ve insan kaynaklarıyla Afrika'nın önemli merkezlerinden biri olan Cibuti'nin, kıtanın ve bölgenin uluslararası ilişkilerinde ağırlığı olan bir ülke olarak da öne çıktığını söyledi. Erdoğan, "Bir tarafta Hint Okyanusu bir tarafta Kızıldeniz, bütün bunlarla birlikte stratejik önemi, yüzölçümü itibariyle küçük olan ülkeyi çok güçlü ve büyük kılıyor" dedi. Cibuti'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, "Yaptığımız bu ilk ziyaret, esasen geç kalınmış olmakla birlikte, dost ve kardeş Cibuti'ye verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Açılımımızı karşılıklı olarak başarılı bir şekilde tamamlayarak, ilişkilerimizi her geçen gün derinleşen ortaklık politikası anlayışına dönüştürmüş bulunuyoruz. Artık Afrika Birliği değil Afrika ortaklığı anlayışıyla bu süreci devam ettiriyoruz. Türkiye için Afrika ile kucaklaşmanın, ticari ve ekonomik boyutunun ötesinde bir manası var. Bu, kardeşlik ve dostluk bağımızın güçlenmesidir. Binlerce yıllık gönül birlikteliğimiz, yüzlerce yıllık fiili beraberliğimiz olan bu coğrafyayla yeniden buluşuyor, adeta hasret gideriyoruz" dedi.
"Türkiye'ye 5 bin dönümlük özel ekonomik alan"
Türkiye ile Cibuti arasındaki ticaret hacminin 2014'te, 60 milyon dolar düzeyinde olmasının beklendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu, bizim yapımıza uygun değil. Süratle 100, 200 milyon dolara çıkması lazım" dedi. Türk ekonomisinin bu yüksek performansında, Türk özel sektörünün başarısının büyük payı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Başarılarımızı Cibutili kardeşlerimizle de paylaşmak istiyoruz. Sizlerle birlikte kazanmak istiyoruz. 'Siz pazar olun, biz de pazarlayan' diye düşünmüyoruz. Beraber kazanacağız, beraber üreteceğiz. Türkiye'ye tahsis edilen, 5 bin dönümlük özel ekonomik alan çok ciddi sinyaller verecek. Buradan inanıyorum ki, Cibuti'nin ekonomik hareketliliği başlayacak. İstihdam burada başlayacak. İstihdamın, bu 5 bin dönümlük arazide Cibuti'ye sağlayacağı kolaylık, iç huzuru ve barışı farklı bir şekilde geliştirecek. Ekonomik işbirliğimizi sadece bunlarla da bitirmeyeceğiz. Bunun yanında, müşterek olarak üçüncü ülkelerde yatırımlara girmenin arayışı içinde olacağız. Buradaki ülkeler ile kardeşlerimizle olan ilişkilerimizi işte bu anlayış üzerinde yükselteceğiz."
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "DEİK olarak Afrika kıtasının geneli için çalışmalarımız ilk etapta Türkiye Cumhuriyetinin Büyükelçiliklerinin, temsilciliklerinin bulunduğu her ülkede iş konseylerimizi kurarak devam edecek" dedi. Afrika'ya açılım sürecinde ekonomik ilişkiler bağlamında katkı sağlamak için çalışılacağını söyleyen Vardan, "Afrika 2063 vizyonunda başarılması hedeflenen Afrika Rönesans'ının başarılı olması için katkı sağlayacağız. Böylesine bir Afrika'yı inşa etmek ve beraberinde getireceği iş imkânlarını değerlendirmek için birlikte çalışabiliriz" ifadelerini kullandı.
"Afrika'da bir kapı daha açıldı"
Küresel ticaretin stratejik geçiş havzası haline gelen Afrika Boynuzu'nda istikrarlı bir ülke olarak öne çıkan Cibuti'nin, Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Bizim için Cibuti, 400 milyon nüfus, 160 milyar dolar ticaret hacmine sahip 19 ülke The Common Market for Eastern and Southern Africa (COMESA) pazarına açılan kapıdır. Cibuti'nin son dönemlerde kararlı stratejik atılımlarını yakından takip ediyoruz. Cibuti'nin Doğu Afrika'nın ticari üssü olma arzunu destekliyoruz. Modern liman ve ticari hizmetleri ile güçlendirilmiş bir Cibuti bizlerin de Afrika'da ekonomik faaliyetlerini ve açılımlarını kolaylaştıracaktır."
Forumda DEİK ve Cibuti Ticaret Odası ile Türkiye-Cibuti İş Konseyi Kuruluş Anlaşması (Mou) imzalandı.