CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “TÜRKİYE, JAPON YATIRIMCILARA EŞSİZ FIRSATLAR SUNUYOR”

Türk ve Japon iş dünyası, ticaret ve yatırımda yeni iş birlikleri için Tokyo'da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Japon yatırımcılara eşsiz fırsatlar sunuyor"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) ortak organizasyonuyla düzenlenen Türk ve Japon Şirketlerinin CEO Buluşma Toplantısı, Japonya'nın başkenti Tokyo'da 1 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Türk ve Japon iş dünyasının önde gelen şirketlerinden 50 üst düzey yöneticinin bir araya geldiği toplantıda, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, DEİK Başkanı Nail Olpak, Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) Japonya-Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Kenichiro Yamanishi ve DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı yer aldı.

İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ve Japonya arasındaki iş birliğinin sadece ikili düzeyde değil aynı zamanda farklı coğrafyalarda da olumlu yansıması için çaba gösteriyoruz. Tabii bu arada Japonya'nın doğrudan yatırımlarına baktığımızda Çin'e olan yatırımları yaklaşık 73 milyar dolar, dünya genelinde ise 965 milyar dolar. Türkiye'ye olan yatırımına baktığımızda ise bu rakam yaklaşık 3 milyar dolar. Dolayısıyla Türkiye ile az önce ifade ettiğim diğer ülkeler arasındaki rakamlar gerçekten çok farklı. Biz bunun tekrar masaya yatırılıp, büyük bir coşkuyla daha ciddi adımların atılmasıyla birlikte bu ikili ilişkilerimizi daha iyi bir konuma taşıyalım istiyoruz. Ticaret ve yatırım ilişkilerimizin ahdi çerçevesini güçlendirmemiz gerekiyor. Ekonomik ortaklık anlaşmasını süratle tamamlayarak 2019 yılında bunu imzalamak istiyoruz. Anlaşmanın bir taraftan serbest ticaret konusundaki ortak hedefimizi diğer taraftan ekonomik gelişmişlik farklarımızı dikkate alan bir denge gözetmesini bekliyoruz. Diğer bir deyişle iki taraf için de adil sayılabilecek bir süre zarfında tam liberalizasyon geçilmesini arzu ediyoruz. 2018 yılında Japonya'ya ihracatımız yaklaşık 480 milyon dolarda kalırken ithalatımız 4 milyar doları aştı" dedi.

Erdoğan: "Uluslararası yatırımcılara daima destek olduk"

Türkiye'nin bölgesinde önemli bir üretim ve lojistik üssü olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Türkiye'nin konumu Akdeniz, Kafkaslar, Orta Asya, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına doğrudan ulaşım imkanı sağlıyor. Bir çok küresel yatırımcı yeni pazarlara Tük yatırımcılarla beraber girmeyi tercih ediyor. Türkiye olarak hem kendi müteşebbislerimize hem de Japon yatırımcılar başta olmak üzere uluslararası yatırımcılara daima destek olduk. Bunun yakın geçmişteki en güzel örneği de, Mitsubishi Elektrik firmasının Manisa'da kurduğu klima fabrikasıdır. Türkiye'ye yatırım yapıp da memnun kalmayan, sıkıntı ve sorunlarına çözüm bulunmayan hiçbir girişimci yoktur. Bizler uluslararası doğrudan yatırımları sadece yasal düzenlemelerle desteklemiyoruz, bilfiil kurumsal olarak da destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde de Japon firmalarının Türkiye'deki başarı hikayelerinin daha da artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Pekcan: "Türkiye ve Japonya'nın ticari ve ekonomik iş birliği büyük öneme sahip"

Japonların ve Türklerin uzak coğrafyalarda yaşayan ama dostluğu mesafeleri aşmış iki büyük millet olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Küresel ticaretteki belirsizliklerin arttığı bu dönemde, bu iki dost ülkenin ticari ve ekonomik alandaki iş birliğinin büyük öneme sahip olduğuna inanıyorum. Japonya'nın dünyada toplam dış yatırım tutarının yıllık ortalama 150 milyar dolar ve 2018'de 143 milyar dolar olduğu dikkate alındığında, ülkemizdeki Japon yatırımlarının daha yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ilişkisine sahip olan Türkiye nitelikli iş gücü, eğitimli genç nüfusu ve rekabetçi pazarı ile dünyanın dört bir yanından gelen yatırımlar için Avrupa pazarına yönelik stratejik ortaklıklara ev sahipliği yapmaktadır. Japon yatırımcıları, Türkiye'nin taşıdığı büyük potansiyeli avantaja çevirmeye ve Türkiye'ye daha çok yatırım yapmaya davet ediyorum" dedi. Türkiye-Japonya STA müzakerelerinin başarıyla sonuçlandırıldığını bir an evvel duyurulmasının planlandığını belirten Pekcan, "STA'nın her iki tarafın belli esneklikler göstermesi ile tamamlanabileceğine inanıyorum. Müzakerelerin zamanlıca sonuçlandırılabilmesi için, Türk ve Japon iş insanlarının vereceği destek de son derecede önemli. Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın da iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için önemli bir araç olacağına inanıyoruz. Ülkelerimiz arasında müteahhitlik alanında da büyük bir iş birliği potansiyeli mevcut. Bugün Türk ve Japon müteahhitlik firmaları üçüncü ülkelerde ortak projeleri başarıyla gerçekleştirmektedir. Özellikle Sahraaltı Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu'da Türk ve Japon iş dünyası için önemli iş birliği potansiyeli bulunuyor. Bu doğrultuda, firmalarımız için ortak finansman mekanizmaları geliştirmeyi ve mevcut iş birliği seviyesini önümüzdeki günlerde daha ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Nail Olpak: "Japon fonlarından yararlanmak istiyoruz"

İki ülke arasındaki dış ticaret dengesinde Türkiye'nin ‘net ithalatçı' konumunda olduğunu belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, "Japonya mevzuatının korumacılık önlemlerinin düzenlenmesi ve uyumlaştırılması, ikili ticaretimizin dengesi açısından çok önemli. Ticaret Bakanlığımızın takibinde olan, Japonya ile AB arasında uygulamaya giren STA'nın Türkiye ile de imzalanması, Türkiye'de yerleşik Japon firmaları dahil, iş dünyamızın önünü açacaktır. Türk iş insanları olarak, ortak yatırımlarda kullanmak amacıyla Japon fonlarından da yararlanmak istiyoruz. Ayrıca aramızdaki turizm bilincini artırmak ve ortak kültürümüzü derinleştirmek için yine birlikte çalışmalıyız. İki ülke arasında bir anlaşma olmadığı için Japonya'ya personel gönderiminde yaşanan problemleri de en kısa zamanda gidermemiz gerekiyor. Geçtiğimiz sene 4 yıl aradan sonra, Türkiye-Japonya İş Konseyinin Ortak Toplantısını İstanbul'da gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise 1 Kasım'da Tokyo'daki Ortak Toplantımızda yine birlikte olacağız. 18 Haziran 2019'da İstanbul'da, Türkiye-Japonya Afrika'da İkili İşbirliği toplantımızı gerçekleştirdik ve sonuçlarının takibini yapıyoruz. 28 Ağustos 2019'da ise Yokohoma'daki ‘'Tokyo International Conference on African Development'' etkinliğinin 7'ncisinde DEİK olarak yerimizi alacağız" dedi.

 Yamanishi: "Türk ekonomisini yakından takip ediyoruz"

Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) Japonya-Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Kenichiro Yamanishi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Pekcan'dan Japon şirketlerinden olan beklentilerini dinlemek istediklerini belirterek, "Kur hareketleri dahil olmak üzere Türk ekonomisini yakından takip ediyoruz. İki ülke arasında kapsamlı bir Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA) hızlıca imzalanması istiyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantıya Türk iş insanlarının yanı sıra, Hitachi, Mitsubishi, Komatsu, Sumitomo, Taisei, Toyo Kohan, Nippon Signal, JGC, Marubeni, Mufg Bank, Mitsui O.S.K. Lines, Sojitz, Toshiba, Toyota, Japan Tobacco ve Toyo Kohan gibi 30'dan fazla Japon şirketinin üst yöneticileri de katıldı.