DEİK İLE KÖRFEZ ÜLKELERİNE ÇIKARMA YAPAN TÜRK İŞ DÜNYASI 27 ANLAŞMA İLE REKORA İMZA ATTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez turu kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK organizasyonuyla Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'da gerçekleştirilen İş Forumları, Türk özel sektörünün gücüne güç kattı.

Devlet Başkanları, Bakanlar, DEİK çatısı altındaki 200 Türk iş insanı ve dört ülkenin iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Cidde, Doha ve Abu Dabi'de düzenlenen İş Forumlarında; karşılıklı yatırımlar, sektörel iş birlikleri ve üçüncü ülkelerde yatırım gibi alanlarda imzalanan toplam 27 anlaşma ile ticarette yeni bir dönemin kapısı aralandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve karşı kanat kuruluşlarının organizasyonlarıyla 17 Temmuz'da Suudi Arabistan, 18 Temmuz'da Katar ve 19 Temmuz'da Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen İş Forumları, dört ülkenin zirvesindeki isimleri bir araya getirdi. Bölge ülkeleri ile karşılıklı ticaret hacmini artırmak, ortak yeni yatırımlar ve üçüncü ülkelerde iş birliği başlıklarına odaklanan Türk özel sektörü, DEİK'in önderliğindeki 200 kişilik Türk iş insanı heyeti ile birlikte Körfez ülkelerindeki muhataplarıyla pek çok alanda ivme kazandıracak anlaşmalara imza attı.

Olpak: "Anlaşmaların ticaretimize yansımalarını kısa ve orta vadede göreceğiz"

DEİK'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez turuna 200 Türk iş insanından oluşan kalabalık bir heyetle özel bir uçakla adeta çıkarma yaptığını vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak, "Öncelikle Cidde, Doha ve Abu Dabi'de düzenlediğimiz İş Forumlarına iş dünyamızın yoğun bir katılım göstermesi son derece önemli bir mesajdı. Türk özel sektörü, Körfez Turu ile Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ekonomik ve ticari ilişkilerin yeni bir ivme kazanmasını istediğini güçlü bir şekilde ispat etti. Elbette İş Forumları ve Yuvarlak Masa Toplantıları bunlar bizim açımızdan çok önemliydi. 3 ülkede de toplantılarımıza ev sahibi ülkelerin bakanlarının kalabalık bir şekilde katılması onların da bu sürece katkısının hangi boyutta olduğunu gösterdi. Örneğin Abu Dabi'deki İş Forumumuzda 4 tanesi bizim bakanımız, 3 tanesi de ev sahibi ülkenin bakanları olmak üzere 7 bakanımız mevcuttu. Bu siyasi iradenin pozitif bakış açısını yansıttı. Görüşmeler kapsamında Türk iş dünyamız açısından son derece güzel bir tablo oluştu. Resmi anlaşmaların dışında ülkemize ve iş dünyamıza büyük kazanımlar getirecek 27 anlaşma imzalandı. Enerji, sağlık, bilgi teknolojileri, gayrimenkul ve gıda sektörlerinde sanayimizi doğrudan olumlu etkileyecek anlaşmalar çok önemliydi. Ayrıca güneş enerjisiyle ilgili ve hidrojen alanında yatırımlar özelinde de ciddi anlaşmalar var. Dolayısıyla ticari çeşitlilik bakımından çok zengin bir anlaşmalar süreci. 3 ülkedeki iş dünyasının Türkiye'ye olan ilgisi, Türkiye'ye yatırım yapma niyeti ve iştahı çok yüksek. Bu güçlü adımların yansımalarını da ticari anlamda çok kısa vadede göreceğiz. Yatırımlar bazındaki sonuçları ise bu yılın içerisinde, yani yılın sonuna kadarki bir süreçte alırız ki orta vade için oldukça önemli bir kazanım oldu diye düşünüyorum. Başta Cumhurbaşkanımız  ve Bakanlarımız olmak üzere sürece katkı sunan tüm iş dünyası temsilcilerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Suudi Arabistan-Türkiye İş Forumu Çalık Holding altın, Acarsan ve Kuzu Grup gümüş, Limak ve Demirören bronz sponsorluğunda; Katar-Türkiye İş Forumu ise Çalık Holding altın ve Demirören gümüş sponsorluğunda; Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye İş Forumu ise Çalık Holding altın ve Demirören bronz  sponsorluğunda gerçekleştirildi.