Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK, İsveç-Türkiye Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) Toplantısı kapsamında "İsveç-Türkiye İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısını, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, İsveç Uluslararası Kalkınma İş birliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, Business Sweden Başkanı ve CEO'su Jan Larsson, DEİK/Türkiye-İsveç İş Konseyi Başkanı Mehmet Bahadır Balkır ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla 3 Eylül 2024 tarihinde Stockholm'de gerçekleştirdi.
Türkiye ve İsveç arasındaki ticaret hacminin kısa süre içinde 5 milyar dolara çıkarılması hedefi masaya yatırılan toplantıda, yenilenebilir enerji, sağlık turizmi, yeşil ekonomi, teknoloji, savunma ve start-up alanlarının önceliklendirilerek, yeşil dönüşüm teması çerçevesinde Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ele alındı.
Bolat: "İsveç ile ilişkilerimizi daha da derinleştireceğine inanıyoruz"
T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömet Bolat, İsveçli iş insanlarının Türkiye'yi güvenilir bir ticari ortak olarak görmelerinin ve Türk ekonomisine duydukları güvenin son derece memnuniyet verici olduğunu söyleyerek, "Küresel ticaretin dijitalleşme ve yeşil dönüşüm ekseninde yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye, Avrupa'daki ve dünyadaki ekonomik ve ticari gelişmeleri yakından takip etmekte; yeni gelişmelere yön vermekte ve inovatif politikaları ve etkin yatırım teşvik enstrümanlarıyla uluslarararası yatırımlara güvenli bir lokasyon olma konumunu kuvvetlendirmektedir" dedi.
İsveçli iş insanlarının da Türkiye'yi güvenilir bir ticari ortak olarak, gelecek planlarının merkezine koymuş olmalarının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Bolat, "Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıların önümüzdeki dönemde yeni iş birliği alanlarının ortaya çıkmasına ve İsveç ile ilişkilerimizi daha da derinleştireceğine inanıyoruz" dedi.
Forssell: İsveç ve Türkiye arasında henüz kullanılmamış çok büyük bir potansiyel var"
İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ise, "İsveç ve Türk işletmeleri değerli bağlantılar kurma, deneyimlerini paylaşma ve yeni iş fırsatları yaratma fırsatına sahip oldu. Ticaret ve yatırım iki ülke arasındaki bağların önemli bir bölümünü oluşturuyor; ancak henüz kullanılmamış çok büyük bir potansiyel var" dedi.
Olpak: "Gümrük Birliği'nin Modernizasyonu ve Dijital Dönüşüm İş Dünyası İçin Zorunluluk"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun iş dünyası için bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak, "Yeşil dönüşüm, her iki ülkenin de daha fazla iş birliğine ihtiyaç duyduğu bir alan. İsveç'in çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil teknolojiler konusunda yüksek kapasiteye sahip olduğunu biliyoruz. Yeşil ve dijital dönüşüm el ele gidiyor; dijital dönüşüm iş birliği yapılacak önemli alanlardan biri. DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyimiz, dijital dönüşümdeki iş birliği için hazır. Yenilenebilir enerji projeleri de daha fazla önem kazanıyor ve Türkiye'nin bu alanda çok büyük bir potansiyeli var. Her iki ülkenin iş insanlarının daha fazla iş birliği yapabileceğine ve bu potansiyelin faydalarından birlikte yararlanabileceğine inanıyorum. Ayrıca, ülkelerimizi ve şirketlerimizi Orta Doğu, Sahra Altı Afrika ve şirketlerimizin çok aktif olduğu Orta Asya gibi üçüncü ülke ve bölgelerde de ortaklıklar kurabiliriz" dedi.
Toplantının sponsorları ise, Kalyon Holding ve Balorman oldu.