Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK, Türkiye-Romanya Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) Toplantısı kapsamında "Romanya-Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısını", T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanı Stefan Radu Oprea, T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Romanya Ankara Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca, Romanya Yatırım Ajansı (ARICE) Başkanı Rareş Burlacu, DEİK/Türkiye-Romanya İş Konseyi Başkanı Ali Kibar ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 1 Kasım 2024 tarihinde Romanya'nın başkenti Bükreş'te gerçekleştirdi.
T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Romanya-Türkiye ilişkilerinin üst düzeyde seyrettiğini belirterek, Romanya'da yer alan Türk yatırımcıların 8 milyar dolarlık yatırım hacmine sahip olduğunu söyledi. Romanya tarafından vize ve çalışma izinlerinin kolaylaştırılması hususunda destek beklenildiği belirten Bolat, savunma sanayindeki iş birliklerine yönelik olarak iki tarafın da istekli olduğunu, Türkiye ve Romanya Cumhurbaşkanları tarafından konulan 15 milyar dolar ticaret hacmi hedefi için çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Oprea: "Romanya'nın enerji alanında önemli girişimlerde bulunuyor"
Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanı Stefan Radu Oprea ise, Romanya'nın enerji alanında önemli girişimlerde bulunduğunu söyledi. Önümüzdeki dönem ucuz enerji üzerine ortak çalışmaların bölgedeki jeopolitik tansiyon göz önüne alındığında önem arz ettiğini belirten Oprea, 11.5 milyar dolarlık ikili ticaret hacminin, 15 milyar dolar hedefi olduğunu söyledi. Oprea, Romanya ile Türkiye ilişkilerinin üst düzeyde karşılıklı güven esasıyla ilerlediğini aktardı.
Kibar: "Enerji sektöründeki iş birliği, bölgesel iş birliği için de bir model oluşturacaktır"
DEİK/Türkiye-Romanya İş Konseyi Başkanımız Ali Kibar ise, "Romanya, stratejik konumu sayesinde yatırım için çekici bir merkez haline geldi. Türk iş insanlarına yönelik artırılmış teşviklerle büyüme potansiyelinin hâlâ büyük olduğunu düşünüyoruz. Türk profesyonelleri için vize ve çalışma izni süreçlerinin kolaylaştırılması, daha fazla iş operasyonunu teşvik etmekte ve ikili ticareti derinleştirmekte önemli bir rol oynayacaktır. Lojistik ortaklığımız, Ro-Ro hattıyla somutlaşmaktadır. Bu rota yalnızca lojistik bir bağlantı değil, aynı zamanda daha güçlü ve dayanıklı tedarik zincirlerine olan ortak taahhüdümüzü temsil etmektedir. Sağlık ve eğitim sektörleri, iş birliği için önemli fırsatlar sunmaktadır. Mesleki değişim ve karşılıklı yeterliliklerin tanınması, sağlık ve eğitim sistemlerimizi geliştirirken yeni büyüme kapılarını açacaktır. Turizm ve kültürel değişim alanında ortak girişimler için muazzam bir potansiyel bulunuyor" dedi.
nerji alanında, yenilenebilir kaynaklardan doğal kaynak transferlerine ve enerji koridorlarına kadar, ülkelerimiz arasında örnek teşkil edecek iş birliği potansiyeli olduğunu belirten Kibar, "Enerji sektöründeki iş birliği yaklaşımı, enerji güvenliğini artırmakla kalmayıp, bölgesel iş birliği için de bir model oluşturacaktır. Romanya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin daha geniş AB pazarına erişimini desteklemek paha biçilmez olacaktır. Romanya'nın AB üyeliği ve Gümrük Birliği avantajları sayesinde, Türk işletmeleri burada benzersiz fırsatlara sahip. AB fonlarına daha fazla erişimin sağlanması, bu işletmelerin sürdürülebilir ve karşılıklı fayda sağlayan bir ortaklık kurmasına daha fazla katkı sağlayabilir. Türk ve Romanyalı iş temsilcileri olarak, ekonomik ve yatırım ilişkilerimizi daha da geliştirmek için kararlı bir şekilde çalışacağımıza inanıyorum" dedi.
Romanya-Türkiye Yuvarlak Masa Toplanıtısının sponsorları ise Kibar Holding ve Yapı Merkezi oldu.