ETİYOPYA-TÜRKİYE İŞ VE YATIRIM FORUMU, ADDIS ABABA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ETİYOPYA-TÜRKİYE İŞ VE YATIRIM FORUMU, ADDIS ABABA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

T.C. Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde DEİK, TİM ve Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri işbirliğinde düzenlenen Etiyopya-Türkiye İş ve Yatırım Forumu, 28 Aralık 2016 tarihinde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleştirildi. Etiyopya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Dr. Worknehe Gebeyehu, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Etiyopya Cumhuriyeti Sanayi Bakanı Ahmed Abitew, TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi, DEİK/Türkiye-Etiyopya İş Konseyi Başkanı Emre Aykar ve Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri Başkanı Solomon Afework'ün açış konuşmaları ile başlayan İş Forumu'na 350'nin üzerinde katılımcı katılırken Forumda, Türkiye ile Etiyopya ararsındaki iş ve yatırım fırsatları ele alındı.

Etiyopya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Dr. Worknehe Gebeyehu, İş ve Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Etiyopya arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğinin son yıllarda önemli ölçüde geliştiğini söyledi ve Etiyopya'daki Türk yatırımlarının ‘sağlıklı' bir şekilde arttığını vurguladı. Etiyopya'nın son 10 yılda ekonomik ve sosyal gelişimde önemli bir atılım yaptığını ifade eden Bakan Dr. Gebeyehu, Türkiye Hükümeti ile sürdürülmekte olan teknik ve insani işbirliklerinin de Etiyopya'nın sosyal ve ekonomik gelişimine önemli katkıları olduğunu söyledi. İş ve Yatırım Forumu ve KEK Toplantısının iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine olumlu katkılarının olmasını temenni eden Etiyopya Dışişleri Bakanı, terörle mücadelede her zaman Türkiye'nin arkasında oolduklarını da sözlerine ekledi. 

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekciise konuşmasında, 2003 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı ‘Afrika Açılımı'nda bugün önemli bir noktaya gelindiğini; THY'nin neredeyse Afrika'nın ‘yerel havayolu' olduğunu söyledi. 2-3 Kasım 2016 tarihinde İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'nun başarıyla tamamlandığını hatırlatan Bakan Zeybekci, bu Zirveye geniş bir heyet ile katılan Etiyopya'ya teşekkür etti. Etiyopya'nın ihracatı ve ithalatının istikrarlı bir şekilde artış gösterdiğini vurgulayan T.C. Ekonomi Bakanı Zeybekci, Etiyopya'yı ‘Fırsatlar Ülkesi' olarak nitelendirirken, Türkiye'nin Etiyopya ile ticari ilişkilerinde ticaret dengesinin Etiyopya'dan yana bozulmasını istediklerini söyledi. Bu çerçevede Afrika'da en uygun iklime sahip ülkenin Etiyopya olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, Türk yatırımcılarına Etiyopya'ya yatırım çağrısı yaptı. Ziyaret çerçevesinde gerçekleştirilen KEK toplantısı kapsamında Etiyopya ile Türkiye arasında farklı alanlarda ve sektörlerde anlaşmaların imzalanacağını da ifade eden Bakan Zeybekci, Etiyopya Maliye Bakanlığı bünyesinde bir ‘Türkiye Masası' kurulduğunu duyurdu ve söz konusu merkezin Etiyopya'da yatırımı bulunan ve yatırım yapacak Türk girişimcilerin sorularına ve sorunlarına çözüm bulacağını söyledi.  

Etiyopya Cumhuriyeti Sanayi Bakanı Ahmed Abitew, Etiyopya'nın iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve altyapının geliştirimesi alanlarında günden güne ileriye gittiğini hatırlattı ve bu değişimde Türkiye gibi dost ülkeler ile daha fazla işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Etiyopya'nın 9 farklı sektörü öncelikli olarak belirlediğini ifade eden Sanayi Bakanı Abitew, bu sektörlerde yılda yüzde 20 büyüme beklediklerini sözlerine ekledi.

TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ile Etiyopya arasında ticari alanda kalıcı ve sürdürülebilir bir işbirliği geliştirmek istediklerini söyledi. Etiyopya'nın Afrika bağımsızlığının önemli sembollerinden biri olduğunu vurgulayan Büyükekşi, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret rakamlarının memnun edici olmadığını, belirlenen hedefler çerçevesinde işbirliklerinin artırılması gerektiğini söyledi.  

DEİK/Türkiye-Etiyopya İş Konseyi Başkanı Emre Aykar, Forumun açış oturumunda yaptığı konuşmada, halihazırda tekstil, tarım, kimya ve inşaat sektörleri başta olmak üzere 140'ın üzerinde Türk şirketinin Etiyopya'da yatırımı olduğunu ve 30.000'nin üzerinde Etiyopyalı'ya istihdam sağlandığını söyledi. İş Konseyi Başkanı Aykar, Türk iş adamlarının Etiyopya'da daha etkin iş yapabilmesi ve karşılıklı ticaretin artırılabilmesi için Türk iş dünyası için Etiyopya'da özel bir müracaat merkezinin kurulması; bankacılık işlemlerinin daha hızlı ilerlemesi için gerekli mekanizmaların oluşturulması; Türk iş dünyası temsilcilerine uzun süreli, çok girişli ve havalimanından alınabilecek vize konusunda yardımcı olunmasını talep etti.

T.C. Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde DEİK, TİM ve Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri işbirliğinde düzenlenen Etiyopya-Türkiye İş ve Yatırım Forumu, sunumlar ile Türk ve Etiyopyalı iş dünyası temsilcilerinin B2B görüşmeleri ile sona erdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK

 

Türkiye-Etiyopya  Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam Dış Ticaret Hacmi:420 milyon ABD Doları

Türkiye'den Etiyopya'ya yapılan ihracat:384 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri:Demir-çelik, bakır tel, tekstil, plastik,

Türkiye'nin Etiyopya'dan  yaptığı  ithalat:36 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri:Bitkisel ürünler, pamuk ipliği, örme eşya,  tekstil, bakır tel.

Toplam Dış Ticaret Dengesi:  348 milyon ABD Doları