FAJON: “TÜRKİYE, SLOVENYA İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ BİR ORTAK”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK, Türkiye-Slovenya İş Forumunu, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Slovenya Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Tanja Fajon, T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, DEİK Başkanı Sayın Nail Olpak, Slovenya Spirit Kamu Ajansı Direktörü Rok Capl, DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Adnan Sezgin ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 14 Ocak 2025 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi.

Slovenya Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Tanja Fajon, Slovenya'nın Türkiye ile mükemmel düzeydeki işbirliğini daha da güçlendirmek için sabırsızlandıklarını söyledi. Slovenya'da iki önemli Türk şirketinin 2 önemli altyapı projesini yürüttüğünü aktaran Fajon, yakında iki ülkeye de fayda sağlayacak sosyal bir anlaşma ve üçüncü piyasalarda işbirliği için bir mutabakat zaptı imzalamayı planladıklarını ifade ederek, "iki ülke 2011'de stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Türkiye, Slovenya için son derece önemli bir ortak. İki ülke gelecekte birlikte çalışmak için yüksek potansiyele sahip" dedi.

Bolat: "Türkiye'nin Yeşil Mutabakat'ın uygulanmasında iş birliklerine önem veriyor"

T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'nin en büyük 5. ticaret ortağı olduğunu belirterek, AB üyesi ülkeler arasında Slovenya'yı stratejik bir ortak olarak değerlendirdiklerini söyledi. Slovenya'da 140 Türk şirketin, Türkiye'de de 46 Slovenyalı firmanın faaliyet gösterdiğini aktaran Bolat, "Slovenya ile ikili ticaret hacmimiz geçen yıl 3,1 milyar dolar oldu, aynı zamanda turizm, yatırım ve müteahhitlik hizmetlerinde güçlü ilişkilerimiz var. Sloven iş çevrelerine Türkiye'de yatırım yapmaları çağrısında bulunuyorum" dedi. Türk müteahhitlerinin 137 ülkede toplam 536 milyar doları bulan 12 bin 330 proje tamamladığını belirten Bolat, geçen yıl dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 43 firmayla Türkiye'nin 2. sıradaki yerini koruduğunu aktardı.

Türkiye ile AB arasındaki ikili ticaretin güçlendirilmesinin her iki taraf için karşılıklı faydalar sunacağına aktaran Bolat, AB'nin Türkiye'deki yetkilileriyle özellikle Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, dijital ve yeşil dönüşüm, vize kısıtlamalarının kaldırılması, ikili ve transit taşımacılık kotalarında kolaylık sağlanması konularına değindi. Türkiye'nin Yeşil Mutabakat'ın uygulanmasında iş birliklerine önem verdiğinin altını çizen Bolat, "Bu doğrultuda, Türkiye ve Slovenya'dan girişimcileri, iki ülkede ve üçüncü piyasalarda dayanışma içinde üretim, tarım, altyapı, lojistik, turizm, spor ve müteahhitlik alanlarında daha çok ortaklığa davet ediyorum" dedi.

Bak: "5 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize ulaşacağımızdan eminim"

T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, 2020 yılında 2 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024'te 3,1 milyar dolara yükseldiği bilgisini vererek, "KEK mekanizması kapsamında çizdiğimiz yol haritasını takip ederek bu rakamın ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli yansıtacak şekilde daha da geliştirilebileceğinesinanıyorum. Önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize ulaşacağımızdan eminim. Türk müteahhitlik firmalarının Slovenya'da bugüne kadar toplam değeri yaklaşık 1 milyar doları olan dört proje üstlendiğini görmekten de memnuniyet duyuyorum. Bu alandaki mevcut işbirliği düzeyinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini görmeyi bekliyorum. Türkiye sadece ekonomi ve ticaret alanlarında değil spordaki performansıyla da bölgesinde ve dünyada lider bir ülke konumundadır. KEK mekanizmasının eş başkanı olarak, hükümetimizin planlanan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için tüm araçlarıyla iş çevrelerine tam destek sağlayacağı konusunda sizleri temin etmek isterim. Sosyal güvenlik, eğitim ve savunma sanayi gibi belli başlı alanlarda oluşturulacak yeni iş birlikleri, mevcut ekonomik ortaklığımızı çeşitlendirmemize yardımcı olacaktır" dedi.

Olpak: "İkili yatırımlarımızı ve üçüncü ülkelerdeki ortak yatırımlarımızı da artırmalıyız"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Türk müteahhitlerinin ve teknik danışmanın küresel ölçekte deneyime sahip olduğunu belirterek, Türk müteahhitlerimizin Slovenya'daki altyapı yenileme projelerine katılmalarını arzu ediyoruz. Savunma, sanayi, tekstil, otomotiv, mobilya, turizm, hizmetler ve enerji gibi sektörler de diğer iş birliği alanları arasındadır. Transit geçiş kotası meselesinin kalıcı bir şekilde çözülmesini umuyorum. Bu çözüm, AB ile ülkemiz arasındaki Gümrük Birliği'nin modernizasyonuna bağlıdır. Bu bağlamda, Slovenya'nın devam eden desteğini anlamlı buluyorum. Yeşil Dönüşüm, her iki ülke için de önemli bir gündem maddesidir. İki ülke arasında yeşil ekonomiye geçişte iş birliği kurulabilir. Özellikle yenilenebilir enerji alanında iş birliğimizi artırabiliriz. Yeşil ve dijital dönüşüm el birliğiyle ilerlediği için, dijital dönüşümün, DEİK'in Dijital Teknolojiler İş Konseyi aracılığıyla daha fazla iş birliği yapabileceğimiz bir başka özel alan olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin uzun yıllardır sağlık sektörüne yaptığı yatırımların, birçok ülke için örnek teşkil edecek bir seviyeye ulaştı. Sağlık faaliyetlerine yönelik destek ve yatırımlarımız açısından önemli olacaktır.  Slovenyalı dostlarımızın Türkiye'de sağlık turizmi aracılığıyla tedavi hizmetlerinden de faydalanabileceğine inanıyorum. İkili yatırımlarımızı ve üçüncü ülkelerdeki ortak yatırımlarımızı da artırmalıyız" dedi.

Sezgin: "Türkiye ve Slovenya, stratejik coğrafyaları ve sektörel uzmanlıklarıyla eşsiz bir konumda bulunuyor"

DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Adnan Sezgin ise, "Türkiye ve Slovenya, stratejik coğrafyaları ve sektörel uzmanlıklarıyla eşsiz bir konumda bulunuyor. Türkiye'nin coğrafi stratejik konumu ile Slovenya'nın Avrupa lojistik ağlarındaki önemi, benzersiz sinerjiler yaratmaktadır. Türkiye, Avrupa ve Asya arasında kritik bir bağlantı noktası olarak, Slovenya ise Avrupa Birliği içinde önemli bir geçiş kapısı olarak tamamlayıcı güçlü yönlere sahiptir. Bu uyum, özellikle Balkanlar, Doğu Avrupa ve Orta Doğu gibi bölgelerdeki projeler için son derece anlamlıdır. Ortak lojistik koridorları geliştirerek, Adriyatik ve Marmara bölgelerini birbirine bağlayabilir, ticaret akışlarını kolaylaştırabilir ve bölgesel bağlantıyı güçlendirebiliriz. Slovenya'nın Koper Limanı ile Türkiye'nin önemli limanları arasındaki bağlantıyı güçlendirerek, sadece ikili ticareti artırmakla kalmaz, aynı zamanda her iki ülkeyi de küresel tedarik zincirlerinde kilit oyuncular olarak konumlandırmış oluruz" dedi.

İş Forumunun sponsorları, As Visa Solutions  ve Yapı Merkezi oldu.