HIRVATİSTAN-TÜRKİYE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

HIRVATİSTAN-TÜRKİYE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Hırvatistan-Türkiye İş Forumu, 27 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarović, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Hırvatistan Ekonomi Bakanı Tomislav Panenić'in katılımları ile DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Hırvatistan Ticaret Odası Başkanı Luka Burilović'in ev sahipliğinde Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'te gerçekleştirildi.

Forumda konuşanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 yıl aradan sonra Hırvatistan'da 600 işadamının buluşmasına aracılık eden Forumun, iki ülke arasındaki işbirliğinde kararlılığa işaret ettiğini söyledi. Hırvatistan'ın 10 yıl içerisinde gerçekleşen NATO ve AB üyeliği, doğal ve turizm güzellikleri ile büyük gelişme gösterdiğini, kabuğuna sığmayan bir ülkeye dönüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelen Hırvatistan'ın yeni hükümet ile ilişkilerin dayanışma ile devam edeceğine inancını vurguladı. 10 yıl önce Türkiye'nin GSMH'si 400 milyar dolar iken, bugün GSMH'nin 2 katına çıktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, her ülkenin zaman zaman iniş çıkışlar yaşadığını, zorluklar ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Türkiye ve Hırvatistan'ın paylaştıkları ortak tarih ve kültüre ek olarak, siyasi ve askeri ortaklığının da bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin istenilen düzeye ulaşmadığına, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar ABD dolarına ulaşmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını vurguladı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovićise, iki ülke arasındaki işbirliğinin bu ziyaret ile artmasını beklediğini söylerken, Türkiye'nin bölgesel süreçlerdeki rolüne ve Türkiye'nin Avrupalı kurumlar ile entegrasyonu için verdikleri desteğe dikkat çekti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek artmakta olduğunu belirten Hırvatistan Cumhurbaşkanı Grabar-Kitarović, iki ülke arasında turizm, tarım, enerji, bankacılık, yeni teknolojiler gibi alanlarda yapılacak işbirliklerine ek olarak, Türkiye'den Hırvatistan'a gelecek yatırımlara destek verdiklerini vurguladı.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise, Hırvatistan ile temel hedefin, siyasi ilişkilerde kaydedilen yakınlığın ticari ilişkilerde de karşılığını bulması olduğunu söyledi. Bakan Elitaş, ticaret hacminin 1 milyar ABD dolarına çıkarmak için gayret gösterileceğini, son 8 yılda iki ülke ticaret hacminin 6 kattan fazla arttığını belirtti. Hırvatistan'a Türkiye'den gelen 15'i büyük çaplı olmak üzere 60'a yakın yatırım bulunduğunu ifade eden Bakan Elitaş, Türkiye'ye Hırvatistan'dan gelen yatırımların daha düşük seviyede olduğunu söyledi. Altyapı ve turizm alanlarında yatırım fırsatlarına dikkat çeken Bakan Elitaş, turizm sektöründe ortak projelerin geiştirilmesinin gerekliliğine de dikkat çekti.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise konuşmasında, söz konusu özel sektör heyetinin Türkiye'den Hırvatistan'a bugüne kadar gelmiş en kapsamlı ve en geniş özel sektör heyeti olduğunu söyledi. Bugüne kadar Türkiye'den Hırvatistan'a  200 milyon dolar yatırım yapıldığını ifade eden Başkan Vardan, DEİK olarak tarihi, kültürel ve sosyal ilişkilerin çok derin olduğu Hırvatistan ile ticaret ve yatırım ilişkilerini her bakımdan geliştirmek arzusu içerisinde olduklarını vurguladı. Başkan Vardan, DEİK Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi'nin 1995 yılında, Türkiye'nin Hırvatistan'ı tanımasından hemen 3 yıl sonra kurulduğunu da hatırlattı. Hırvatistan'ın AB üyelik müzakerelerine, Türkiye ile aynı tarihte, 3 Ekim 2005 günü başladığını, ancak bu kader ortaklığının müzakere süreci boyunca devam edemediğini ifade eden DEİK Başkanı, iki ülkenin birlikte başladıkları serüvene, Türkiye'den önce noktayı koyan AB üyesi Hırvatistan'a bugün, dünden daha fazla ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi. Başkan Vardan: "Türkiye hâlâ, birçoğu üye ülkeler ve AB Konseyi tarafından bloke edilen fasılların müzakeresiyle, vize sorunuyla, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile uğraşıyor. Halbuki Türkiye, hiçbir zaman AB'ye yük olmaz, olsa olsa yükünü alır, sorunların çözüm ortağı olur" dedi.

Hırvatistan'a ilişkin olarak DEİK tarafından hazırlanan ülke infografiğini ekte dikkatinize sunarız.

Türkiye-Hırvatistan Ticaret Rakamları

(Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam Dış Ticaret Hacmi: 387 milyon ABD doları

İhracat:Türkiye'den Hırvatistan'a yapılan ihracat: 252 milyon ABD doları

Başlıca ihracat kalemleri:Petrol yağları, demir-çelik, araç, tekstil, beyaz eşya.

İthalat:Türkiye'nin Hırvatistan'dan  yaptığı  ithalat:  135 milyon ABD doları

Başlıca ithalat kalemleri:Elektrik malzemeleri, kimyasallar, ilaç ve eczacılık ürünleri.

Toplam Dış Ticaret Dengesi:  117 milyon ABD doları