İKİNCİ AFRİKA ÇIKARMASINDA İLK DURAK UGANDA
31 Mayıs 2016-2 Haziran 2016 tarihleri arasında T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda ve Kenya'ya resmi temasları kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipli ğinde 150'ı aşkın Türk iş dünyası temsilcisi, Uganda'daki fırsatları keşfederken, Afrika'daki yatırım ortamını ve potansiyeli yerinde inceleme fırsatı buldu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen DEİK/Uganda - Türkiye İş Forumu, 1 Haziran 2016 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yoweri Museveni, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Uganda Cumhuriyeti Maliye, Planlama ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Matia Kasaijja, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Uganda Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (UNCCI) Başkanı Olive Kigongo'nun katılımları ile Uganda'nın başkenti Kampala'da gerçekleşti.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika'nın önde gelen istikrarlı ülkelerinden biri olan Uganda'nın büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde bulunduğunu söyledi. Uganda'nın kalkınma refahını geliştirme çabalarını Türkiye olarak alt ve üst yapı yatırımları ile desteklemeye hazır olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye kanadından 135'e yakın iş adamının katılımı ile gerçekleştirilen DEİK İş Forumu'nun bunun en somut göstergelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin bölgesel ve küresel kuruluşlarda giderek artan bir rol üstlendiğini ve başarılar elde ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu dost ve kardeş toplumlarla paylaşmak istediklerini söyledi. İşadamlarına Türkiye ile Uganda arasındaki ticaret hacmini artırma çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması çağrısında da bulundu.
Uganda Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yoweri Museveni, uzun zamandan sonra Türkiye'den gerçekleştirilen bu ziyaret için teşekkür ederken; yatırımlar ve ticaretin artırılması, turizm ve altyapı konularında Türkiye ile Uganda arasında daha sıkı bir işbirliğinin tesis edilmesini arzuladıklarını söyledi. Uganda'da mevcut olan endüstriyel parklarda Türk işadamları ile birlikte çalışmak istediklerini ifade eden Devlet Başkanı Museveni, iş adamlarına gerekli olan her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye olarak Afrika coğrafyasını asla küçümsemediklerini ifade ederken, Afrika ile dış ticaret hacminin 20 milyar ABD Dolarının üzerine çıktığını söyledi. Türkiye'nin Afrika'da en çok noktaya uçan ve en çok temsilciliği olan ikinci ülke konumuna geldiğini ifade eden Bakan Zeybekci, Temmuz ayında Uganda Devlet Başkanı'nın Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve bu ziyaret ile daha somut adımların atılacağını söyledi. Bakan ayrıca, Türkiye ile Uganda arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının imzalanması çağrısında bulundu.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Uganda ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinde katalizör rolü üsleniyoruz. Türkiye'nin Afrika açılımı çerçevesinde küresel jeopolitiğin en önemli bölgelerinden birisi haline gelen Afrika Boynuzu ve Göller Bölgesi'nin önemli ülkesi Uganda ile ilişkilerimizin geliştirilmesine önem veriyoruz" dedi. Türk özel sektörünün tüm Afrika ülkeleri ile ilişkilerini güçlendirmek ve derinleştirmek istediklerini belirten Vardan sözlerini şöyle devam etti: "Uganda ile son 10 senede yaklaşık 5 kat artarak 30 milyon ABD Doları seviyesine çıkan ticaret hacmimizden; canlanmaya başlayan yatırım ve müteahhitlik ilişkilerinden cesaret alarak ekonomik ilişkilerimizi çeşitlendirme ve derinleştirmek için buradayız ve geniş bir heyet ile yine Cumhurbaşkanımıza eşlik ediyoruz" dedi.
Forumun kapanış oturumundan sonra Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Uganda Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası ile Uganda Özel Sektör Vakfı arasında Türkiye-Uganda İş Konseyi Mutabakat Zaptı imzalandı.
Uganda'ya ilişkin olarak DEİK tarafından hazırlanan infografik bazlı notları ekte dikkatinize sunarız.
Türkiye-Uganda Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)
Toplam Dış Ticaret Hacmi: 29 milyon ABD Doları
Türkiye'den Uganda'ya yapılan ihracat: 22 milyon ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Makine ve cihazlar, mikroorganizmalar, makarna,
Türkiye'nin Uganda'dan yaptığı ithalat: 7 milyon ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Tütün, bitki tohumu, sığır ve at cinsi hayvanların post ve derileri, pamuk
Toplam Dış Ticaret Dengesi: 15 milyon ABD Doları