KOLOMBİYA İLE TÜRKİYE’NİN 2023 ORTAK HEDEFİ: 5 MİLYAR DOLAR

KOLOMBİYA İLE TÜRKİYE'NİN 2023 ORTAK HEDEFİ: 5 MİLYAR DOLAR

Türkiye-Kolombiya İş Forumu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon'ın katılımı ile  DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde 10 Şubat 2015 tarihinde Kolombiya'da gerçekleşti.       

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya'nın, Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu söyledi.  Erdoğan,  "Büyük bir dinamizm ve potansiyeli bünyesinde barındıran Türkiye ve Kolombiya'nın, büyüme hızlarını ve yükselen uluslararası profillerini ikili ilişkilere yansıtacak güce de sahip olduğunu düşünüyorum. İki ülke arasındaki yaklaşık 1,4 milyarı doları bulan ticaret hacmi yeterli değildir. Bu rakamı 2023'e kadar 5 milyar dolara çıkarma kararı aldık"  dedi. 

Erdoğan, Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği'nin 2010 yılında açıldığını, Kolombiya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin ise 2011 yılında açılmış olması ike iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını belirtti.  Erdoğan sözlerine söyle devam etti: "Bu gelişmelerİ ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirme yönündeki irademizin somut bir nişanesi olarak görüyorum. 2011 yılında Kolombiya'dan ülkemize devlet başkanı seviyesinde ilk kez gerçekleştirilen ziyaret ile ilişkilerimiz çok farklı bir ivme kazandı. Türkiye ve Kolombiya arasındaki uzun mesafeye rağmen karşılıklı anlayış ve muhabbet sayesinde ilişkiler her geçen gün artıyor. Kolombiya ile Türkiye arasında müşterek yapılabilecek potansiyel inşaat projelerinde ciddi adımlar atıldı. Türkiye'nin altyapı, üstyapı ve konut yatırımlarındaki deneyimlerini Kolombiya ile paylaşabiliriz. "

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon, Kolombiya'nın ekonomisini geliştirmek ve güçlendirmek için çok çaba harcadıklarını söyledi. Başarılı reformlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Calderon, bu sayede özerk ve güvene dayalı büyüyen bir ekonomiye sahip olduklarını belirtti.  Hükümetler olarak işadamlarının önünü açmak durumunda olduklarını belirten Calderon, Kolombiya'nın Latin Amerika'da en hızlı  büyüyen ve çok düşük enflasyon oranına sahip ülke olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Kolombiya güçlü bir haldedir ve kamu finansmanı bağlamında başarılar elde ettiğimizi düşünüyoruz. Ekonomide denge oluştu. Cari açık kapandı. Ekonomi büyümeye devam ediyor" dedi. Türkiye ile Kolombiya'nın büyük potansiyele sahip iki ülke olduğunu vurgulayan Calderon,  karşılıklı vizelerin kaldırılması, büyükelçiliklerin açılması gibi adımların ilişkilerdeki katkısına inandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:  "Türkiye son yıllarda büyük başarılar elde eden bir ülkedir. Olağanüstü büyüme gerçekleştirmiş bir ülkedir. Bazı sektörlerde İtalya ve Fransa'yı çoktan geçmiştir. Türkiye, turizm açısından lider ülkelerden birisidir. Türkiye'ye giden turist sayısı çok fazla, bu potansiyeli de kullanmak gerekir. Bu fırsatları değerlendirilerek, iki ülke arasındaki sinerjiyi kuvvetlendirmeliyiz" dedi.

 

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Latin Amerika bizim için 580 milyon nüfusu, 4 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ve 2 triyon dolara yaklaşan dış ticaret hacmi ile gelecek vaat eden bir ekonomik ortaktır" dedi.  Vardan, "47 milyon nüfusu ile  yaklaşık 120 milyar dolarlık dış ticareti ve zengin doğal kaynakları ile Latin Amerika'nın dördüncü büyük ekonomisi olan Kolombiya radarımıza girdi. İki ülke arasında karşılıklı olarak büyükelçilikler açılırken geçtiğimiz yıl iki ülke arasında başlayan direkt uçak seferleri ile aramızdaki mesafeler daha da yakınlaştı" dedi.  2000  yılında  8,6 milyon dolar civarında olan ticaret hacminin 14 yılda 115 kat artarak 997 milyon dolar seviyelerine çıktığını belirten Vardan, hızlı gelişen iki ülke olarak, küresel rekabet gücünün daha ileri seviyelere taşımak istendiğini söyledi. İki ülke olarak ekonomik ilişkileri artıracak ve çeşitlendirecek yeni platformlar, bağlantılar ve iş yapma modelleri üzerine yoğunlaşılması gerektiğini söyleyen Vardan sözlerine şöyle devam etti: "İki ülke özel sektörleri olarak küresel eğilimleri iyi okur, fırsatları iyi değerlendirebilirsek ekonomik ilişkilerimizi çok ileri seviyelere çıkarabileceğimize inanıyorum. Kolombiya'da özellikle maden ve enerji, inşaat malzemeleri, altyapı projeleri, savunma sanayi, otomobil ve yedek parçaları, makine gibi alanlarda büyük potansiyel bulunuyor". 

 

İş forumunun sonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ile  Kolombiya İş Adamları Derneği (ANDI) Başkanı Bruce Mac Master arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

 

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı) 

Kolombiya ile Türkiye arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli olan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi, Yatırımların Karşılık Korunması ve Serbest Ticaret Anlaşması gibi anlaşmalar henüz imzalanmamıştır. Türkiye ile Kolombiya arasındaki ticari ilişkilerin temelini oluşturan "Ticaret İşbirliği Anlaşması" 17 Mayıs 2006 tarihinde imzalanmıştır.

Türkiye-Kolombiya Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri ise halihazırda devam etmekte olup, 2012 yılında müzakerelerin VI. turu gerçekleştirilmiştir. Sanayi ürünlerinde ortalama gümrük vergisi yüzde 10-15 olan, ülkemize rakip olacak seviyede yerli sanayisi bulunmayan, ithalatta genellikle bölge ülkeleri ve/veya STA ortaklarına yönelen ve Andean Community of Nations (ANDEAN) Kolombiya, Ekvator, Peru pazarına giriş bakımından önem taşıyan Kolombiya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması iki ülke arasındaki ticareti daha da hızlandıracak çok önemli bir gelişmedir.

Kolombiya'nın ABD, Meksika, Venezuela, El Salvador, Guatemala, Honduras gibi ülkelerle STA imzalamış olması, zaten coğrafi yakınlıkları sebebiyle ülkemiz karşısında avantajlı olan söz konusu ülkeler karşısında rekabet gücümüzü azaltmaktadır. Kolombiya ile AB arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması da 1 Ağustos 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu itibarla pazardaki payımızın artırılması ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde Türkiye ile Kolombiyalı yetkililer arasında STA imzalanması yolunda başlatılan müzakerelerin sonuçlanması önemlidir.

Türkiye- Kolombiya  Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

 

Türkiye'den Kolombiya ye yapılan ihracat: 183 milyon dolar (2014)

2013 yılında Kolombiya'ya ihracatımızda kara taşıtları aksamının %13,5 pay ve %38 artış ile ilk sıraya yükseldiği görülmektedir. Demir-çelik çubuk ihracatı %10 pay ile ikinci sıraya gerilerken ihracatımızdaki diğer başlıca kalemler metalleri dövme, işleme, kesme, şataflama presleri, demir-çelik profil, pamuklu mensucat (denim kumaş), alaşımlı çelikten çubuk ve profil, adi metallerden donanım-eşya, demir-çelik boru ve profil olmuştur.

Türkiye'nin Kolombiya'den yaptığı  ithalat 814 milyon dolar (2014)

Türkiye'nin Kolombiya'dan 2013 yılında ithal ettiği başlıca ürünler arasında propilen ve diğer olefinlerin polimerleri, taşkömürü ve taşkömüründen elde edilen yakıtlar, vinil klorür/halojenli diğer olefin polimerleri, tütün, kakao, plastik ambalaj malzemeleri, muz, boya pigmenti, kahve, sığır derisi, jelatin ve jelatin türevleri gelmektedir.

 

Toplam dış ticaret hacmi: 997 milyon dolar (2014)

Dış ticaret dengesi : -631 milyon dolar (2014)