NİJERYA-TÜRKİYE İŞ FORUMU ABUJA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Nijerya-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Nijerya Federal Cumhuriyeti Ticaret Sanayi ve Yatırım Bakanı Otunba Richard Adeniyi Adebayo, DEİK Başkanı Nail Olpak, Abuja Ticaret ve Sanayi Odası (ACCI) Başkanı Kayode Adetokunbo, Türkiye-Nijerya İş Konseyi Başkanı Hakan Özel, Nijerya Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odaları Birliği Başkanı Hajiya Saratu Iya Aliyu'nun katılımları ile 14 Ocak 2020'de Nijerya'nın başkenti Abuja'da gerçekleştirildi.

T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Nijerya arasındaki ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin kazan-kazan anlayışıyla her iki ülkenin refahına katkı sağlayacak şekilde artırılmasını amaçladıklarını söyledi. Nijerya'nın Afrika'nın en büyük ekonomisi olmasının yanında bölgesinin ekonomik ve diğer açılardan çok büyük bir aktörü konumunda olduğunu belirten Pekcan, "Umuyorum ki gerçekleştirdiğimiz bu iş forumu, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılmasına vesile olacaktır" dedi. Küresel ekonominin çok zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Pekcan, "Böyle bir konjonktürde yeni iş alanları ve iş birlikleri yaratmak önem arz etmektedir. Türkiye küresel ekonomideki zor şartlara rağmen 2019'da ihracatını yüzde 2 artırdı. Nijerya'ya yaptığımız ihracatta da ciddi bir artış var ama istediğimiz potansiyele henüz ulaşmış değiliz" ifadesini kullandı.

Nijerya'ya Gümrük İş Birliği Anlaşması Önerildi

Nijerya'nın ECOWAS ile ekonomik ve ticari iş ortaklığı noktasında vereceği desteğin Türkiye için son derece önemli olduğunu vurgulayan Pekcan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2.4 milyon dolara ulaştığını  ve bu rakamın 600 milyon dolarının Türkiye'nin ihracatını, 1.8 milyar dolarını da Türkiye'nin Nijerya'dan yaptığı ihracatının oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'nin Nijerya'ya çok önem verdiğini ve Türkiye olarak iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım potansiyelini her iki ülkeye de fayda sağlayacak şekilde geliştirilmesine inandıklarını kaydeden Pekcan, "Bu çerçevede Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın bir an önce devreye girmesi gerekmektedir. Gümrük İş Birliği Anlaşması'nı da kendilerine önerdik." ifadelerini kullandı. Nijerya makamları ve özel sektörle iş birliği halinde ortak çalışmayla Nijerya'daki Türk yatırımcıların artmasını öngördüklerini aktaran Pekcan, Nijeryalı yatırımcıları da Türkiye'ye davet etti.  Pekcan, "2020 yılının ilk yarısında Türkiye-Afrika Zirvesi yapılacak. Ekim ayında ise Bakanlığımız ve DEİK ile birlikte Afrika Yatırım ve İş Forumu Zirvesi'ni düzenleyeceğiz. Bu noktada Nijerya'yı da Afrika Forumu'nda görmeyi umuyorum" dedi.

Olpak: "ECOWAS ülkeleri arasındaki ticaretin arttırılması için Nijerya'nın desteği önemli"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise yaptığı konuşmada, "Güçlü, dinamik ve artan nüfusuyla, Afrika ülkeleri arasında en hızlı büyüyen pazara sahip olan Nijerya, Türk girişimcileri için önemli bir pazar, bunun farkındayız. Bununla birlikte, Nijerya Ticaret Bakanlığı'nın 2020 yılı için belirlediği öncelikli ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Yani, iş birliklerimizi arttırmak için karşılıklı olarak bir arzu var" dedi.  İkili ticaretimizin arttırabilmesi için bazı hususları dile getiren Olpak, Vize süreçlerinde yaşanan tıkanıklıkların giderilmesi, iki ülke arasında imzalanmış bulunan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi, gümrüklerin basitleştirilmesi anlaşmasının imzalanması, ECOWAS ülkeleri arasındaki ticaretin arttırılması için Nijerya'nın desteği önemli, iki ülke arasında doğrudan bankacılık ilişkileri tesis edilmesi ve Eximbank destekleri ve limitlerinin artması gerektiğini anlattı. Olpak, "İki dost ülke olarak, birbirimizi sıkı sıkı tutarak, ekonomik ilişkilerimizi canlandırmak için daha çok gayret edeceğimize inanıyorum" dedi. 

Forumun açılış konuşmalarının ardından, tarım, gıda, tekstil, inşaat ve yapı malzemeleri, sağlık, mobilya ve makina başta olmak üzere, farklı sektörlerden 226 Nijeryalı firma temsilciyle 37 Türk iş insanı bir araya gelerek, 500'ü aşkın iş görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde özellikle sağlık turizmi, gıda işleme makinası, madencilik, demir-çelik, Nijerya gıda ürünlerinin (susam, zencefil vb.) ihracatı, transformatör, sulama sistemleri, mobilya, ve tekstil  alanlarında talepler geldiği gözlemlendi. Ayrıca, serbest bölgelerde Türk firmalarının üretim ve işleme tesisleri kurması yönünde teşvik edilmesi hususu gündeme geldi.

Toplantıda ayrıca, Türkiye-Nijerya İş Konseyinin karşı kanat kuruluşu Nijerya Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odaları Birliği'nde Türk masası kurulması yönünde çalışmaların yapıldığı ve bu konuda başkan yardımcısının görevlendirildiği bildirildi. Türk masasının kurulması ile daha aktif çalışma ve firma eşleştirmesi konusunda önemli bir rol oynayacağı bekleniyor.