SLOVENYA’NIN 2020 HEDEFLERİNDE ÖNCELİKLİ 3 ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE OLACAK

SLOVENYA'NIN 2020 HEDEFLERİNDE ÖNCELİKLİ 3 ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE OLACAK

Türkiye-Slovenya İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Zdravko Pociivalsek, Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Samo Hribar Milic, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımları ile 30 Mart 2015 tarihinde Slovenya'da gerçekleşti.

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan, Türk ve Sloven girişimcilere,  Slovenya'daki özelleştirmeleri yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi.  Erdoğan, "Biz özelleştirmeleri gerçekleştirirsek yarın buraların kazanacağını, istihadamın da bize yardımcı olacağını ve uluslararası alanda adımızı duyuracağını biliyorduk. Temenni ediyorum ki; Slovenya özelleştirmede atacağı cesur adımlar ile gücüne güc katacaktır. Finans sektörünün bir kısmını kendi kontrolünde tutup, bir kısmını özelleştirmenin büyük faydaları var" dedi.  Yeni işbirliği alanları bulmak için çalışılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Sadece ticarette değil, müteahhitlik ve üçüncü ülkelerdeki ortak yatırım alanlarında yeni fırsatlar aramalıyız" dedi. Türkiye'de Sloven iş adamlarının  yatırım yapmaları için gerekli ortamın mevcut olduğunu söyleyen Erdoğan, çevre ülkeler ile bağlantıların, üretim ve altyapıda yatırımcılar için imkanlar olduğunu belirtti. Üçüncü ülkelerdeki fırsatların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Türk-Sloven-Karadağ şirketlerinin Karadağ'da üstlendikleri hidroelektrik santrali yapımını çok önemsiyoruz. Üç ülkenin işbirliğinin artıracağına inanıyoruz" dedi.  Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Bizim görevimiz sizin önünüzde engeller varsa bu engelleri kaldırmaktır. Siz de yolunuza hızla devam edeceksiniz. G20 dönem başkanlığımızda küresel sorunların ele alındığı platform olma özelliğimizi daha da güçlendirmeye kararlıyız. G20'nin tüm faaliyetlerini denetlemek amacıyla izleme mekanizmaları  oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD) ülkeleri arasında milli gelirini artırırken, aynı zamanda gelirin eşit dağılımını da artıran iki ülkeden biridir."dedi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, şu ana kadar sadece üç stratejik ortaklık anlaşmasının imzalandığını söyledi.  Pahor, müslüman ülkeler içinde bir müttefik aradıklarını belirterek,  Türkiye'yi seçtiklerini  söyledi. Ekonomik olarak bir toparlanma geçirdiklerini belirten Pahor, Türkiye ile Slovenya'nın ilişkilerinin geliştirilmesini istediğini vurguladı.  Pahor sözlerine şöyle devam etti: "Slovenya'da yatırım yapan Türk firması  Farba Otomotiv'i ziyaret ettim.  Bünyesinde 1000 kişiyi çalıştırmaktadır. Kuzey Adriyatikteki liman, işbirliğini artıracak bir konudur. Türkiye ve Slovenya, birbirini anlayan ve birbirine güvenen iki ülkedir. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve OECD müttefiki olmanın yanı sıra AB üyeliğinizi destekliyoruz."  

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,  iki ülke arasındaki ticaret hacminin ivme kazanarak 2014 yılında 1 milyar 50 milyon dolara ulaştığını söyledi.  Sağlık turizminde son 5 yılda 70 bin hastadan 500 bin hasta sayısına ulaşıldığını belirten Zeybekci,  bu rakamların halen yeterli potansiyeli yansıtmadığını söyledi. Slovenya'nın Avrupa'nın lojistik merkezi olması ve ulaşım altyapısında yaptığı yatırımlar ile cazip bir ülke  olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye'de yatırım yapan 34 Sloven şirketinin bulunduğunu, Slovenya'da ise 10 Türk şirketinin  yatırımının mevcut olduğunu söyledi. 

Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Zdravko Pociivalsek, iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının ekonomik ilişkileri ve ticari alışverişin artmasını sağlayacağını söyledi.Slovenya'nın 2020 hedefleri doğrultusunda öncelikli 3 ülke belirlediğini söyleyen Pociivalsek, bu ülkelerin Türkiye, Japonya ve ABD olduğunu belirtti. Özelleştirme programı, yeni fon ve para akışı ile yeni yatırımlara ihtiyaç duyduklarını belirten Pociivalsek, Türk firmaları için tek ticaret noktası olabileceklerini söyledi. Türk firmalarını Slovenya'da görmek istediklerini belirten Pociivalsek, turizm sektöründe 2014 yılı itibariyle 15 bin Türk ziyaretçi ağırladıklarını söyledi.  Pociivalsek, havayollarının iki ülke arasında haftada 21 sefer düzenlediğini belirterek, turizme büyük katkı sağlandığını söyledi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Slovenya'nın, Türk ihraç mallarının Avrupa pazarına ulaştırılmasında transit ülke olduğunu söyledi. Slovenya'nın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Vardan, "Türk iş dünyası olarak Slovenya'nın son 10 yıldaki hızlı ekonomik büyümesini, küresel piyasaya ve Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonunu yakından takip ediyoruz.  2014 yılında 1 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkan ikili ticaret hacmimizden cesaret alarak Güney Avrupa'nın model ülkesi Slovenya ile tüm alanlarda güçlü ve çeşitlendirilmiş ekonomik ilişkiler tesis etmek istiyoruz" dedi.

Türkiye-Slovenya Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye'den Slovenya'ya yapılan ihracat: 743 milyon dolar (2014)

Türkiye'nin Slovenya'ya ihraç ettiği başlıca kalemler: Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus, tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar , kauçuktan yeni dış lastikler

Türkiye'nin Slovenya'dan yaptığı  ithalat: 302 milyon dolar (2014)

Türkiye'nin Slovenya'dan ithal ettiği başlıca kalemler: Boyayıcı maddeler,  lüminofor olarak kullanılan inorganik ürünler,  bir veya iki yüzü kaolin (çin kili) veya diğer inorganik maddeler ile sıvanmış kağıt ve kartonlar, elektrik motorları ve jeneratörler, kauçuktan yeni dış lastikler, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar

Toplam dış ticaret hacmi:  1.045 milyar dolar (2014)

Dış ticaret dengesi : 441 milyon dolar (2014)