TÜRKİYE-ÇEK CUMHURİYETİ ARASINDA TİCARET HACMİ KATLANARAK ARTIYOR

TÜRKİYE-ÇEK CUMHURİYETİ ARASINDA TİCARET HACMİ KATLANARAK ARTIYOR

Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Konseyi Toplantısı,  Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı  Jan Mláde, Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Bořivoj Minář ve  Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka'nın katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Nazmi Akıman ev sahipliğinde 8 Nisan 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.

Çek Cumhuriyeti Endüstri ve Ticaret Bakanı  Jan Mládek, ticari işbirliğini iki ülke girişimcileri ile genişletmenin büyük bir zevk olduğunu söyledi. Çek Cumhuriyeti'nde Türkiye ve İstanbul'un büyük önemi olduğunu vurgulayan Mládek, İstanbul'un aktif uluslararası ticari ilişkilerin ve yeni yatırım fırsatlarının oluşmasında büyük rol aldığını söyledi. Büyük uluslararası fuarların ve ticaret fuarlarının İstanbul'da  organize edildiğini belirten Mládek, Çek şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yapmasını desteklediklerini söyledi. Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Konseyi ile Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası arasında ticareti geliştirmek için ortak çalışmalar yaptıklarını belirten Mládek, iki ülke ekonomisinin de pozitif anlamda değişimler yaşadığını vurguladı. Ortak ticaretin daha da çeşitlendirilmesi gerektiğini belirten Mládek, "Tabiki ticaret tek yönlü bir yol değil. Çek şirketleri Türk endüstriyel ve diğer ürünlerinin kalitesine alışıktır. Buna itaati sürekli artmaktadır. Türk ekonomisinin potansiyeli vardır. Gelişimini sürdürmek için güvenilir endüstriyel teknolojiler gerekiyor. Türk hükümetinin girişimlerini de bu bağlamda izliyoruz. Çek şirketlerinin Türk pazarındaki  çıkarları  önemlidir. Çek şirketleri Türk yatırımları ile iş ilişkisini daha fazla geliştirmek istiyor. Enerji ve ulaştırma alt yapısında işbirliği çerçevesinde ilişkilerimizi ilerletmek istiyoruz" dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avrupa ekonomik sisteminin hızlı büyüyen iki ekonomisi olarak, daha fazla ekonomik işbirliği doğabileceğini belirtti. İki ülke arasında  yatırım imkanlarının üçüncü ülkelerde de geliştirilebileceğini belirten Vardan, "Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda yapacağı yatırımlar Çek şirketleri için bir çok iş fırsatını beraberinde getiriyor. Türkiye önümüzdeki 10 yılda enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık alanlarında 400 milyar dolar yatırım yapmayı hedeflemektedir. Sizlerin de bu çerçeve de yer almanızı arzu ediyoruz. Kamu-özel sektör işbirlikleri ile hayata geçirilecek olan bu projeler şirketlerimiz arasında bir çok işbirliği imkanını da beraberinde getiriyor. Çek Eximbank'ının Türkiye pazarına tahsis ettiği kredileri artırmasını takdirle karşılıyoruz. Bu imkân bir çok işbirliği potansiyelinin karlı yatırımlara dönüşmesini mümkün kılacak" dedi.

 Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Nazmi Akıman, "İş Konseyimiz özellikle üst düzey ziyaretler çerçevesinde, ticaret ve ekonomi alanında iş adamlarını buluşturmak amacıyla iş forumları düzenlemektedir" dedi. Sektörel ve bölgesel toplantılar ile iki ülkenin iş dünyasının bir araya getirilmesini amaçlandığını söyleyen Akıman, iki ülke Cumhurbaşkanları, Başbakanlarının katılımı ile Türkiye ve Prag'da ortak çalışmaların yapıldığını belirti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yıl içinde 700 milyon dolar düzeyinden, 3.5 milyar dolar seviyesine ulaştığını vurgulayan Akıman, bu başarıda çok küçük de olsa DEİK'in katkısının da olduğunu söyledi. Akıman, "Ticaret alanındaki gelişmelere rağmen, iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve Türk firmalarının  Çek  Cumhuriyeti pazarını değerlendirmeleri, iki ülke arasındaki potansiyelin altındadır. Türk firmalarının Çek Cumhuriyeti'ndeki yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri gerekiyor" dedi.

Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Bořivoj Minář, Çek iş adamlarının profesyonel hizmetlerinin en üst seviyelerde olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki işbirliğinin büyük potansiyel arz ettiğini söyleyen Minář, ithalat ve  ihracat bazlı üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapılabileceğini belirtti.

Toplantı hediye takdimi ile sona erdi.

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye-Çek Cumhuriyeti Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye'den Çek Cumhuriyeti'nden yapılan ihracat: 837 milyon dolar (2014)

Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti'nden ihraç ettiği başlıca kalemler: Otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri, hazır giyim, televizyon alıcıları, altın mücevherat, turunçgiller, ev tekstil ürünleri, alüminyum çubuk ve profiller, tütün, elektrikli ev aletleri ve demir-çelik eşyalar.

Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti'nden yaptığı  ithalat: 2,420 milyar dolar (2014)

Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti'nden ithal ettiği başlıca kalemler:  Otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri, otomatik bilgi işlem makineleri, elektrik devreleri teçhizatı, kilitler ve sürgüler, yün, elektrikli cihazlar, elektrik kontrol ve dağıtım tabloları, elektrik motorları ve jeneratörleri, santrifüjle çalışan kurutma ve arıtma cihazları.

 Toplam dış ticaret hacmi:  3,257 milyar dolar (2014)

Dış ticaret dengesi : -1,583 milyar dolar (2014)