TÜRKİYE İLE ROMANYA ARASINDA JETCO ANLAŞMASI İMZALANDI

TİCARET BAKANI PEKCAN: "ROMANYA BİZİM İÇİN BALKANLAR'A VE AVRUPA'YA AÇILAN BİR KAPI"

TÜRKİYE İLE ROMANYA ARASINDA JETCO ANLAŞMASI İMZALANDI

Türkiye-Romanya İş ve Yatırım Forumu, T.C. Ticaret Bakanlığı destekleriyle, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) organizasyonu ve DEİK/Türkiye-Romanya İş Konseyi ev sahipliğinde, iki ülkenin önde gelen 300 iş insanının katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Romanya İş Ortamı, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Ştefan Radu Oprea, DEİK Başkanı Nail Olpak, Romanya Ticaret ve Sanayi Odası Dışişleri Ofisi Müşaviri Razvan Marian Parvulescu ve DEİK/Türkiye-Romanya İş Konseyi Başkanı Ömer Süsli'nin konuşmalarıyla yer aldığı Forum'da, iki ülke arasındaki ilk Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu(JETCO) anlaşması imzalandı.

Türkiye ile Romanya'nın dost ve stratejik ortak iki ülke olduğuna değinen T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "1990 yılından beri karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerimizi artırırken, 2011'den itibaren de Romanya ile stratejik ortaklığımız sürüyor. Romanya, 2018 yılı itibarıyla Türkiye'nin Balkanlar'da en fazla ticaret hacmine ulaştığı ülke konumunda. Romanya bizim için Balkanlar'a ve Avrupa'ya açılan bir kapı. Biz de onlar için Orta Doğu'ya, Afrika'ya ve Kafkaslar'a açılan bir kapıyız. Dolayısıyla bu ticaret hattını daima açık tutmalıyız. Cumhurbaşkanlarımızın ortak hedef olarak belirlediği 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma yolunda, bugün imzaladığımız JETCO anlaşması da ticari ilişkilerimizin geleceği adına büyük önem taşıyor. JETCO anlaşması, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırım ve iş ortamına yeni bir ivme katacak. Şu anda yeni bir taslak üzerinde çalışıyoruz. Sadece Romanya'da ve Türkiye'de değil, 3'üncü ülkelerde de iş dünyalarımızın iş birliği yapabilmesinin yollarını karşılıklı olarak açacağız." dedi.

Romanya'da 15 bin Türk iş insanının, 6 milyar dolar değerinde yatırımı olduğuna dikkat çeken Pekcan, "Biz de Romanyalı iş insanlarını Türkiye'yi, Orta Doğu'ya, Kafkaslar'a ve Afrika'ya açılan bir ihracat üssü olarak görerek burada yatırım JETCO yapmaya davet ediyoruz. Türkiye ile Romanya arasında iş dünyasının tüm sorunlarını, iki ülke ülkenin bakanları olarak birlikte çözmek için titizlikle çalışıyoruz. Nakliye anlamında yaşanılan problemlerimizi çözmek için de karşılıklı olarak yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Romanya son 6 aydır AB'nin dönem başkanı. Bu doğrultuda biz de stratejik ortağımız olan Romanya'nın, AB ile olan ilişkilerimizde AB'ye tam üyelik ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda Türkiye'nin yanında olacağını biliyoruz. Türk Eximbank ile de Romanya'yı 3'üncü ülkelerdeki ortam yatırımlarda destek kapsamındaki ülkeler arasında ekledik. PPP şartlarının güncellenmesi konusunda da iki bakan olarak karşılıklı yeni adımlar atacağız. Romanya'da başarı hikayeleri yazan Türk iş insanlarımızı bir kez daha gönülden kutluyorum" şeklinde konuştu.

Oprea: "Romanya'da, Türk iş insanının büyük bir başarı hikayesi var"

JETCO anlaşması ile Türkiye ve Romanya arasında yeni bir dönüm noktası yaşadıklarını belirten Romanya İş Ortamı, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Ştefan Radu Oprea,"Bugün, iki ülke arasındaki 10 milyar euroluk ticaret hacmine ulaşma yolunda Sayın Bakan Ruhsar Pekcan ile imzaladığımız JETCO anlaşmamızla çok önemli bir adım attık. 2018 yılı itibarıyla Türkiye ile Romanya arasında 6.6 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Bu rakamı da her zaman olduğu gibi yine birlikte hareket ederek, hızla yükselteceğiz. Romanya'nın en önde gelen ticari yatırımlarda Türk iş insanlarının başarı hikayelerini görüyoruz ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Türk iş insanları için karlı ticaret, Avrupa'ya ulaşmak ve nitelikli istihdam açısından Romanya çok doğru bir tercih. Ayrıca PPP'de kamu-özel sektör birlikteliği açısından geleceğe daha umutla bakmamızı sağlayacak. Sağlık, altyapı, turizm, tarım ve enerji alanlarında PPP iş anlaşması kapsamında büyük projelere imza atabiliriz. Köstence'deki hastane projesinde de Türk iş insanlarını ve firmalarını aramıza görmek istiyoruz. Sayın Bakan Ruhsar Pekcan ile birlikte çalışarak, ortak akıldan hareketle aramızdaki tüm ticari zorlukları bir bir aşacağız. Türkiye ile Romanya arasında 3'üncü piyasalarda birlikte var olabilmemiz adına memorandum ile iş birliği içinde olmamız gerektiğine karar verdik. Romanya'nın kapısı daima Türkiye'ye açık olacak. Türk iş insanlarının aklına ve yatırımlarına her zaman ihtiyacımız var." dedi.

Olpak: "Köstence ile İstanbul arasında düzenlenen Ro-Ro seferlerinin yeniden başlamasını istiyoruz"

Geçtiğimiz yıl, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerinin 140'ıncı yılının kutladığını ifade ederek Türkiye ile Romanya arasındaki köklü dostluğa vurgu yapan DEİK Başkanı Nail Olpak, "Türk iş dünyası olarak, dost ülke Romanya ile önümüzdeki yıllarda ticari ilişkilerimizin artarak daha da gelişeceğine inanıyoruz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Türk iş dünyasının en önemli öncelikleri arasında yer alıyor. Romanya'dan da bu süreçte yoğun bir destek bekliyoruz. Köstence ile İstanbul arasında düzenlenen Ro-Ro seferlerinin yeniden başlamasını istiyoruz. Ayrıca genel sağlık sigortasına sahip Romen vatandaşlarına da, sağlık hizmetlerinde kapılarımız sonuna kadar açık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'ın destekleriyle tüm dünya genelinde ticari diplomasi yolculuğumuzu sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de ekonomi ve ticaret alanlarında Türk iş dünyasının çatı platformu olarak, tüm coğrafyalarda iz bırakmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"Türk iş insanları Romanya'da her yıl yeni başarılar imza atıyor"

Romanya'da 15 bin 500 Türk şirketi olduğuna dikkat çeken DEİK/Türkiye-Romanya İş Konseyi Başkanı Ömer Süsli, "Türk iş insanlarımız Romanya'da her geçen yıl yeni başarı hikayelerine imza atıyor. Bir iş insanı için yabancı bir ülkede yatırım yapmak adına en önemli husus güvenlik. Romanya iş dünyası için çok güvenilir bir ülke. Madencilik, altyapı, inşaat, turizm, tekstil ve lojistik gibi alanlarda Türk yatırımları bulunuyor. Romanya'daki Türk iş insanlarımız, AB ülkelerinin tümüne gümrük kapısı uygulaması olmadan açılarak, 550 milyonluk bir Avrupa nüfusuna ürünlerini sunabiliyor. Türkiye'nin Romanya'ya yaptığı ihracat, geçtiğimiz yıl yüzde 20'nin üzerinde bir artış göstererek en fazla artış sağlanan ülkeler arasında ilk 5'e girdi. Romanya'da şu anda 15 bin 500 Türk şirketi bulunuyor ve istihdama çok büyük bir katkı sağlıyoruz." dedi.

Türkiye-Romanya İş ve Yatırım Forumu kapsamında ‘Romanya'da İş ve Yatırım Ortamı' ile ‘Türkiye- Romanya PPP Deneyimleri ve Gelecek Dönem Projeleri' başlıklı iki ayrı panel düzenlenirken, iş insanlarının katılımıyla bir dizi B2B ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.