TÜRKİYE İLE TATARİSTAN İLİŞKİLERİ ARTARAK DEVAM EDECEK
Türkiye ile Tataristan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Türkiye-Tataristan İş Forumu, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Tataristan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Farid Abdulganiev, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan'ın katılımları ile 27 Nisan 2018 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi'nin organizasyonu ile gerçekleştirilen İş Forumunda, iş dünyası temsilcilerine hitaplarını gerçekleştiren Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin Tataristan'ın gelişmesinde katkısının çok fazla olduğunu söyledi. Türkiye-Tataristan İş Forumu'nu düzenlediği için DEİK'e teşekkür eden Minnihanov, Tataristan'da Türk üreticilerinin olduğunu ve ticareti iyi yürüttüklerini söyledi. Minnihanov, "Biz yatırım ile ilgili olarak, burada konuştuğumuzda siz iş dünyasından bir şeyler öğreniyoruz. Türkiye'nin çevik ve uyumlu bir iş dünyası var" dedi. Türkiye ile Tataristan arasındaki iş birliğinin ivme kazacağını vurgulayan Minnihanov, iki ülkenin tarihçesinin çok eskilere dayandığını belirterek, ilişkilerin verimli ve güzel bir şekilde devam edeceğini söyledi. Minnihanov, "Her zaman zor konulara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Her iki ülke de iyi niyetli. Siz iş dünyası temsilcilerini Kazan Zirvesi'ne davet ediyorum. Sizleri ülkemizde ağırlamaya ve yardımcı olmaya her zaman hazırız" dedi.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türk sermayesinin Tataristan'da birinci sırada olmasının sebebinin Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Minnihanov'un Türk sermayesine sahip çıktığını ve yatırımların önünü açtığı için teşekkür ettiğini söyledi. İki ülkenin tarihsel, ekonomik ve siyasal alanda güçlü bir geçmişi olduğunu ifade eden Metin, Rusya Federasyonu ve bölgede Tataristan'ın bir köprü görevi gördüğünü vurgulayarak, "Bizler de Türkiye ve Rusya Federasyonu altında Tataristan ile sürekli görüşmeler halindeyiz. Artık Türkiye ve Rusya arasında ilişki diplomatik bir ilişki değil, iş birliğine dönüşmüş bir ilişki. Bu iş birliğinin merkezinde ise Tataristan var. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 22.5 milyar dolar. Rusya'daki Türk yatırımlarının en önemli parçası ise Tataristan'da yer alıyor. Tataristan çok önemli bir yatırım merkezi olmaya devam edecek. Türk yatırımcılarını Tataristan'a yatırım yapmaya davet ediyorum" dedi. Türk müteahhitlerinin dünyada ikinci sırada yer almasında Rusya'nın büyük payı olduğunu belirten Metin, Türk müteahhitlerinin dünyada 70 milyar dolarlık yatırımının 2 milyar dolarının Tataristan'a gerçekleştirdiğini aktardı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi potansiyelini yansıtmadığını aktaran Metin, Türk firmalarının Rusya'daki fuarlara katılması için destek olduklarını ve iki ülke arasındaki iş birliklerinin devam edeceğini söyledi.
DEİK BaşkanıNail Olpak, DEİK'in Türk Özel Sektörünün Dış ekonomik ilişkilerini organize eden bir İş Platformu ve ana misyonunun "Ticari Diplomasi" olduğunu söyledi. DEİK'in yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Olpak, DEİK'in fırsatları analiz etmek, ülkeler arası yatırım ve ticareti artırmak için, gönüllü üyelik esasına göre çalıştığını ve 32 yıldır ülkeler arasında köprüler kurduğunu söyledi. Olpak, "Türkiye'yi anlatırken 'Avrupa'yı Asya'ya bağlayan köprü' deriz. Tataristan da, bu yanıyla, Türk ve İslam dünyasını Rusya'ya bağlayan bir köprü Karşılıklı iş birliğimizin artarak devam edeceğini ümit ediyorum" dedi.
DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi BaşkanıTuncay Özilhan, Türkiye ile Tataristan arasındaki yatırım ilişkilerinin önemli bir boyuta ulaştığını belirterek, Tataristan'da faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler arasında Türk firmalarının ilk sırada olduğunu ve bölgedeki yabancı yatırımların yaklaşık dörtte birinin Türkiye'nin payına düştüğünü söyledi. Özilhan, "Rusya Federasyonu bünyesinde demokratik bir cumhuriyet olan Tataristan Cumhuriyeti sahip olduğu elverişli coğrafi konum, zengin doğal kaynaklar, kalifiye işgücü, gelişmiş sanayisi ve güçlü ulaşım altyapısı gibi faktörler sayesinde Rusya'nın ekonomik açıdan en önemli bölgelerinden birisi konumundadır. Türk firmaları son yıllarda yeni iş olanaklarından yararlanmak amacıyla faaliyetlerini Rusya'nın bölgelerine yayma eğilimindedirler" dedi.
Forumda, Tataristan Cumhuriyeti Almetyevsk Belediyesi ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği arasında iş birliği ve iyi niyet protokolü imzalandı.
Türkiye-Rusya Ticaret Rakamları (2017)
Toplam dış ticaret hacmi: 22.2 milyar ABD Doları.
Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracat: 2.7 milyar ABD Doları.
Başlıca ihracat kalemleri: Meyve, kara taşıtları için aksam ve parçaları, petrol yağları, otomotiv, diğer hava taşıtları.
Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı ithalat: 19.5 milyar ABD Doları.
Başlıca ithalat kalemleri: Petrol yağları, taş kömürü, demir-çelik, bakliyat, alüminyum, bakır.
Dış ticaret dengesi: Rusya lehine 16.7 milyar ABD Doları.