TÜRKİYE-RUSYA EKONOMİK ENTEGRASYONU HIZLANIYOR
Türkiye-Rusya İş Konseyi 18. Ortak Toplantısı, DEİK ev sahipliğinde, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya Federasyonu Enerji BakanıAleksandr Novak, DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımları ile 12 Ekim 2016 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Rusya'nın birbirini tamamlayan bir çok özelliği bulunduğunu, iki ülke arasında rekabetten ziyade tamamlayıcı nitelikte bir ilişki sürdüğünü belirtti. Zeybekci, "Rusya'da her ne yok ise Türkiye'de var. Türkiye'nin Rusya ile bir araya gelmesi, bir artı bir iki değil; bir artı bir beş yapıyor" dedi. Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin, enerji hammaddesi ve ara malı ithalatı bazında genişletilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Zeybekci, "Türkiye'nin Rusya'daki yatırımları 2 milyar ABD Doları civarında. Türk müteahhitlik sektörü 65 milyar ABD Doları yatırım gerçekleştirdi. Aradaki sıkıntıların giderilmesi için Türk Akımı Projesi, Akkuyu Nükleer Santrali önemli bir fırsattır" dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının yakın zamanda hayata geçirilebileceğine değindi: "Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması içinde yaş sebze ve meyve anlaşmasının bir bölümünü aştık. Rusya ile Serbest Ticaret Anlaşması için görüşmelerde önemli noktalara geldik. Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması konusunda 2017'nin ortasında STA'nın imzalanmasını öngörüyoruz."
Ekonomi Bakanı Zeybekci, iki ülke arasında hizmet sektörü, kamu alımları, metalurji, tarım, kimya gibi alanlarda tam bir entegrasyon sağlanması gerektiğini belirterek, Türk ve Rus şirketlerin ortaklığı ile üçüncü ülkelerde yatırım yapılmasının planlandığını söyledi. Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: "Pazar sadece Rusya değil, Avrasya ve Gümrük Birliği sınırlarındaki ülkeler de değil. Ekonomik büyümenin dinamosu önümüzdeki yıllarda Afrika olacaktır. Rusya ve Türkiye olarak önümüzdeki dönemde ortaklıkları içeren bu girişimleri destekleyeceğiz". Doğalgaz ve hammadde üzerinden ticaret yapmak yerine petrokimya, yüksek teknoloji içeren diğer alanların da ticarete konu olması gerektiğini belirten Bakan Zeybekci, dünyanın en iddialı yatırım teşviklerinin şu anda Türkiye'de verildiğini hatırlattı.
Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, "Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesinde pozitif gündem oluşturmak yararlı olacaktır" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yakın zamana kadar arttığını belirten Novak, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'ye gelmesinin ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine önem verildiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Yıllık ticaret hacminin 4 kat artırılarak 100 milyar ABD Dolarına çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Bakan Novak, Ekonomi Bakanı Zeybekci ile ekonomik işbirliği anlaşmasının imzalandığını belirtti. Ulaştırma, enerji, metalurji ve Türk Akımı Projesi özelinde imzalanan anlaşmalara vurgu yapan Novak, iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrardan eski haline geleceğine emin olduğunu belirtti. Novak, ruble ile ticaretin gelişmesi, feribot hat seferlerinin artırılması, araç sürücülerine özel vize uygulamaları, uçak seferlerinin artırılması gibi konuların gündeme geldiğini ifade etti ve bu alanlarda mutabık kalınacağını düşündüğünü söyledi. Novak; "Özellikle iş çevrelerini ilgilendirecek proje, Rusya'nın doğrudan yatırım fonunun Türkiye'de faaliyet göstermesidir. Rusya'da yapılacak yatırım projeleri de görüşüldü" dedi. Son teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi konusuna ağırlık verildiğini belirten Bakan Novak, petrol, doğalgaz, eğitim, turizm, petrokimya ve inşaat alanında potansiyelin mevcut olduğunu, yatırım ve ticari alanda işbirliği yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Bakan Novak, sözlerine şu şekilde devam etti: "Siyaset ve ekonomi alanında istikrar çok önemlidir. İş Konseylerinin yapıcı diyaloğun oluşturulmasında rolleri büyük. Türk ve Rus şirketlerin bugünkü çalışmalarının iki halka da faydalı olacağını düşünüyorum."
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, Türkiye ve Rusya'nın ortaklığına vurgu yaptı ve vize serbestisinin yeniden sağlanması gerektiğini belirtti: "Avrasya coğrafyasındaki iki büyük aktör olarak her alanda birlikte rol alacağımız ortadadır. Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerde birçok gelişme beklemekteyiz. Rusya ile bölgesel işbirliği, enerji, ulaştırma, tarım ve hayvancılık, sanayi, inşaat müteahhitlik, bilim ve eğitim gibi birçok alanda işbirliği konuları ele alıyoruz. Tüm bu çalışmaların hızla yürümesi için Rusya tarafından tek taraflı olarak askıya alınan vize serbestisinin geri gelmesini umuyoruz" dedi. DEİK Başkanı Vardan, Türk Akımı Projesi'nin öneminin de altını çizdi: "Türkiye bu dönemde soğukkanlı bir diplomasi yürütmüştür. Türk Akımı Projesi'nin imzalanmış olması, 15 Temmuz sonrası tüm dünyaya Türkiye'nin yatırım ve ticari ortak olarak cazibesini her daim koruduğu mesajını vermesi açısından büyük önem taşıyor." Enerji zirvesinde oldukça önemli çıktılar elde edildiğine değinen Vardan, "Her zaman söylediğimiz gibi, Türkiye ve Rusya bu bölgede sadece ikili ilişkiler bazında değil, bölge istikrarı ve ilişkiler bazında önemlidir" dedi. Vardan, toplantı vesilesiyle turizm, tarım ve inşaat sektörlerinin ele alınacağını da belirtti.
TÜRKİYE-RUSYA TİCARİ İLİŞKİLER:
Türkiye-Rusya ikili ticareti (Ekonomi Bakanlığı-2015)
Toplam dış ticaret hacmi: 23,9 milyar ABD Doları
Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracat: 3,6 milyar ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Meyve, sebze, kara taşıtları için aksam ve parçaları, tekstil ve petrol ürünleri
Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı ithalat: 20,4 milyar ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Petrol ve petrol ürünleri, taş kömürü, alüminyum ve demir
Dış ticaret dengesi: Rusya lehine 16,8 milyar ABD Doları