T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan resmi ziyareti kapsamında, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda DEİK'in organizasyonunda Türk iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla iş heyeti ziyaretleri 6-8 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleşti. Balkan ülkelerine düzenlenen resmi ziyaretlerin son durağı ise Hırvatistan oldu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK ve Lider Media organizasyonunda düzenlenen Hırvatistan-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, DEİK Başkanı Nail Olpak, Lider Medya İhracatçılar Kulubü Genel Yayın Yönetmeni Miodrag Šajatović ve iş insanlarının katılımlarıyla 8 Eylül 2022 tarihinde Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de gerçekleştirildi.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"İnsansız hava araçları teknolojilerinde geleceği okuyarak attığımız adım sayesinde bugün bu alanda dünyanın en başarılı 3 ülkesinden biriyiz." dedi. Bu buluşmanın, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yılını kutladıkları bir dönemde gerçekleşmesinden ayrıca memnuniyet duyduğunu söyleyen Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterdikleri misafirperverlikten ötürü Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic başta olmak üzere, tüm Hırvat makamlarına teşekkür etti. Erdoğan, bu organizasyonu düzenleyen DEİK'i ve Hırvat muhataplarını da tebrik etti.
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic ile gayet verimli ikili görüşme yaptıklarını ve heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, "İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri ayrıntılarıyla ele aldık. Aldığımız kararların ülkelerimiz arasındaki dostluk ve iş birliğini daha ileri taşıyacağına inanıyorum. Bugünkü istişarelerin bize hatırlattığı husus şudur: Türkiye ve Hırvatistan, bölgesel konumları ve ekonomileri itibarıyla ortak ülkelerdir. Son yıllarda ekonomik ve ticari iş birliğimizde yakaladığımız ivme, bu konuda ümit vericidir. 2015 sonunda 387 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2021 sonunda 900 milyon dolara ulaştı. O ziyaretim sırasında belirlemiş olduğumuz 5 yılda 1 milyar dolara ulaşma hedefinde salgın nedeniyle küçük bir sapma oldu. Ancak bu yıl hedefimizi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum. 2022'nin ilk 8 ayı itibarıyla 760 milyon doları geçmiş durumdayız. Şimdi yeni hedefimizi kısa vadede 2 milyar dolar olarak belirledik. Orta ve uzun vadede ise 5 milyar dolara ulaşmamızın önünde hiçbir engel görmüyorum" dedi.
Erdoğan: "Firmalarımız çeşitli sektörlerde stratejik işlere imza atıyor"
Yatırım alanında iş birliklerinin de giderek geliştiğini aktaran Erdoğan, "Firmalarımız enerji, inşaat, altyapı, turizm ve bankacılık başta olmak üzere çeşitli sektörlerde stratejik işlere imza atıyor. İş Forumu'nun ikili ticari ekonomik ilişkilerimizdeki güçlü ivmeyi artırmasını ve yeni iş birliği imkanlarına vesile olmasını diliyorum. Devlet yöneticileri olarak bizler işdünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakta özellikle kararlıyız ve görevliyiz. Sizlere de iş dünyası olarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunma görevi düşüyor. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ekonomik ilişkilerin ve dostluk bağlarının pekiştirilmesi için her birinizin samimi gayret göstereceğine şahsım ve arkadaşlarım inanıyoruz" dedi.
Ticari diplomasi faaliyetleriyle Türkiye'nin girişimci vizyonunu yurt dışına taşıyan DEİK'e ve Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi'ne teşekkür eden Erdoğan, "Hırvatistan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının turizm, yenilenebilir enerji ve bankacılık sektörlerindeki yatırımları 200 milyon avroya ulaştı. Üçüncü ülkelerden gelen yatırımlarla birlikte bu rakamın esasen çok daha yüksek seviyede olduğunu biliyoruz. Önümüzde çok daha geniş bir iş birliği ve ticaret alanı bulunuyor. Enerji, altyapı, dijitalleşme, turizm, tarım, sulama ve hayvancılık başta olmak üzere geniş bir yelpazede iş birliğimizi geliştirebiliriz. Avrupa Birliği fonlarının sağlayacağı ivme ile enerji, altyapı ve dijitalleşme yatırımlarının Hırvatistan'da artması bekleniyor. Türkiye bu alandaki imkanlarını Hırvat dostlarıyla paylaşmaya hazırdır" dedi. Erdoğan, potansiyel iş birliği alanları arasında özellikle tarım, hayvancılık ve sulama projelerinin de bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, verimli toprakları, gelişmiş ulaşım altyapısı, zengin yenilenebilir enerji kaynakları ve yetişmiş iş gücü olan Hırvatistan'ın Avrupa pazarlarına yakınlık gibi ilave avantajlara da sahip olduğunu, Türkiye ile Hırvatistan'ın gerçekleştireceği kapsamlı ekonomik ve ticari iş birliklerinin, ülkelerin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkı yapacağına inandığını vurguladı.
Milanovic: "Bu yılın sonunda da 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz"
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović,Hırvatistan ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerini geliştirmek için istekli olduğuna işaret ederek, "İçinde bulunduğumuz durumu aslında mükemmel fırtına olarak tanımlayabiliriz. Evrensel ve ulusal ekonomilerde belirsizlik, risk ve stres oldukça yüksek seviyede. Bu, siyaset için de geçerli" dedi. Ekonomiye etki eden büyük güçlerin olduğuna dikkati çeken Milanović, "Siyasete etki edecek güçleri tanımlayabilir miyiz bilmiyorum? Bunlardan daha önemlisi dengenin ve karşılıklı saygının önemidir." diye konuştu.
Milanovic, "Türkiye ve Hırvatistan arasında uzun yıllardır devam eden ilişkiler ekonomiyle daha da güçlendi. Geçen yıl dış ticaret hacmi rekor seviyeye ulaşarak 846 milyon dolara ulaştı ancak yeterli değil. Bu yılın sonunda da 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz" dedi. Milanovic, son yıllarda Hırvatistan'a gelen yatırımcıların da arttığına dikkati çekerek bunların en çok turizm, enerji ve bankacılık alanlarında olduğunu aktardı. Kovid-19 salgını döneminde Türk yatırımcıların gelmeye devam ettiğine işaret eden Milanovic, ülkesinin ise Avrupa Birliği (AB) üyesi ve ekonomik anlamda istikrarlı bir ülke olarak yatırımcılara gerekli koşulları sunduğunu belirtti.
Olpak: "Türk iş dünyası olarak iş birliği yapmaya hazırız"
DEİK Başkanı Nail Olpak,Türk işdünyası temsilcileri olarak, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ticaret hacminin daha da artması için çalışacaklarını belirterek, "Dünyaca kendini kanıtlamış müteahhitlerimizin bu alanda açığı olan Hırvatistan'da altyapı ve taahhüt işlerini takip etmesini öneriyoruz.Diğer önemli bir konu ise, Hırvatistan'da önemli ölçüde otel yatırım fırsatları mevcut. Özellikle 4 ve 5 yıldızlı otel ihtiyacı var. Zagreb'de yalnızca 3 adet 5 yıldızlı otelin olması bunun bir göstergesi. Bu konuda iş birliği yapmaya Türk iş dünyası olarak hazırız.Kara yolu taşımacılığımız için önemli bir transit ülke konumundaki Hırvatistan ile tedarik zinciri ve lojistik alanlarında iş birliğimizi arttırabiliriz. Deniz turizmi ve yat imalatı da diğer önemli fırsatlar.Ayrıca, Türk firmalarımızın Hırvatistan'daki diğer orta ve büyük ölçekli ihalelere girerek burada aktif rol oynamalarını bekliyoruz.Bunlara ilaveten de, bilgi ve networkun özellikle günümüz dünyasında ne kadar önemli olduğu malum. DEİK ailemizin tüm dünyaya yayılmış 151 İş Konseyine ait networkünü, Hırvat dostlarımızla birlikte kullanmaya her zaman hazırız" dedi.
Lider Medya İhracatçılar Kulubü Genel Yayın Yönetmeni Miodrag Šajatović,"Salgın sonrası dönemde gerçekleştirilen Türkiye-Hırvatistan İş Forumu, iki ülke iş insanları için önemli bir değer. Türkiye ve Hırvatistan iş dünyalarının iş birlikleri bölgesel ölçekte önem taşıyor. Özellikle enerji sektöründe ön görülen önümüzdeki dönem projeksiyonları hepimizi etkiliyor. Bu kapsamda, Türk ve Hırvat iş dünyalarının birlikte ortaklık düzeyinde hareketi önemli" dedi.
Hırvatistan-Türkiye İş Forumunda, iki ülke iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Hırvatistan-Türkiye İş Forumu'nun sponsorları ise, Yapı Merkezi, TAV ve Kalyon oldu.