YURTDIŞI YATIRIMLARDA YENİ BOYUT: KÜRESEL KONUMLANMA

YURTDIŞI YATIRIMLARDA YENİ BOYUT: KÜRESEL KONUMLANMA

Yurtdışı Yatırım Forumu 2017, T.C. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Partrick Marquet ve DEİK/Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Volkan Kara'nın katılımları ile 23 Şubat 2017 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

DEİK/Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi ev sahipliğinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Dentons ve Balcıoğlu Selçuk Akman Keki Avukatlık Ortaklığı işbirliği ile gerçekleştirilen Forum kapsamında, Türk şirketleri için potansiyel arz eden yeni pazarlara dönük hukuki durumlar, yatırım riskleri ve finansman enstrümanları masaya yatırıldı.

T.C Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Forum'un açış konuşmasında  son dönemde korumacı politikaların küresel boyutta kendini göstermeye başladığını, ancak pek çok sektörde küreselleşmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Yatırım uzun soluklu bir alandır. 80 milyon nüfusu ile Türkiye'nin tüketim alışkanlıkları, cazibesi aynıdır. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın sıkıntıları, Türkiye'deki ekonomik gelişime yönelik iradeyi etkilemedi. Önümüzdeki günlerde Orta Doğu'nun yeniden inşasını ve bunu kimlerle yapmamız gerektiğini konuşacağız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yurtdışında pazar payını büyütmek için marka satın almanın, firmaların pazar payını büyütmek açısından büyük  avantaj getirdiğini hatırlattıve "varolan bir markayı satın almak bu anlamda avantajlıdır. Yurtdışına Türk girişimcilerin marka satın almak yoluyla yaptığı yatırımlar Türkiye'ye katkı sağlar, ekonomisini büyütür, cari açığını azaltır"dedi.Yurtdışında iş yapan girişimcilerin farklı yönetişim modellerine, farklı kültürlere dair tecrübe edinmesinin mümkün olduğunu belirten Şimşek, DEİK'in hazırladığı ‘Yurtdışı Yatırım Endeksi' çalışması ile, Türkiye dışına açılmak isteyen yatırımcıya yol gösterici olmak açısından önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Partrick Marquetise, Türk özel sektöründe son iki yılda elde edilen başarılara hayranlık duyduğunu belirtti. Marquet, uluslararası ticaretin de büyük atılımlar yaptığını, son aylarda Türkiye'de yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu düşündüğünü belirtti ve yurtdışı yatırımların Türkiye'nin özellikle eğilmesi gereken bir alan olduğuna dikkat çekti. Akdeniz havzasında ve çevre ülkelerde Türkiye'nin etki alanının yüksek olduğunu hatırlatan Jean-Patrick Marquet, Türk girşimcilerin rekabet gücünün olduğu bu ülkelerde mutlaka dış yatırımların etkinliğininin artırılması gerektiğini de vurguladı. Bugüne kadar Banka olarak Türkiye'de farklı alanlarda 9 milyar Avro toplam yatırım tutarına ulaştıklarını belirten Marquet, sadece 2015 ve 2016 yıllarında 2 milyar Avro yatırım yaptıklarını hatırlattı.

DEİK/Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Volkan Karaise,Forum kapsamında yaptığı konuşmada son15 yılda, 10 katın üzerinde artış gösteren Türk dış yatırımlarının gelinen noktada yeni bir boyuta geçtiğini belirterek, Türk şirketlerinin kendilerini küresel pazarda  ispatladığını ifade etti. Şirketlerin iç pazardaki zorunlu şartlardan ziyade küresel olarak konumlanmayı stratejik amaç edindiklerini vurgulayan Kara sözlerine şöyle sürdürdü: "Son yıllardaki bu artış trendinin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyoruz.  Sadece son 5 yılda Amerika'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya uzanan bir geniş bir coğrafyada Türk şirketleri tarafından satın alınan küresel markalar ve yapılan sıfırdan yatırımların büyüklüğü 30 milyar ABD Dolarına yaklaştı.  Ekonomi Bakanlığı verilerine göre şirketlerimizin bugüne kadar yaptığı yurtdışı yatırım ise 60 milyar ABD Dolarını aştı".