Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Ticaret Hacmi Hedefi 15 Milyar Dolar
T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un Dubai ziyareti ve Türkiye-BAE 10'uncu Dönem KEK Toplantısı vesilesiyle düzenlenen BAE-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Thani Ahmed AL Zeyoudi, DEİK Başkanı Nail Olpak, BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Abdullah Mohamed Al Mazrouei, TİM Başkanıİsmail Gülle, TMB BaşkanıErdal Eren,DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla 23 Kasım 2021 tarihinde Dubai'de gerçekleştirildi. Foruma iki ülkeden 200'den fazla iş insanı katıldı ve 300 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Forumda konuşan T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, iki ülkenin kuvvetli iş birliği iradesi ve iş insanlarının azimli çalışmaları bir araya geldiğinde, güzel neticelerin alınacağından şüphe duymadığını dile getirdi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin oldukça estetik bir mimarisinin olduğunu belirten Muş, "Türk firmalarının bu estetik mimari içinde sahip oldukları pay, metro ve birçok büyük konut projesine sundukları katkı ülkemiz adına gurur verici" dedi. Türkiye'nin 2020 yılında G20 ülkeleri içinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olduğunu vurgulayan Muş, "Türkiye; nitelikli iş gücü, stratejik coğrafi konumu, başta AB olmak üzere büyük pazarlara entegrasyonu, köklü demokrasi kültürü ve şeffaf yönetim yapısıyla bölgede örnek bir model ülke konumundadır. Bölgede önemli potansiyel arz eden Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari ve ekonomik ilişkilerini çok yönlü olarak derinleştirmesi her iki ülkenin de çıkarınadır. Dubai'nin re-export kapasitesini göz önüne alırsak, ikili ticaretimizin daha üst seviyelere taşınabileceği aşikâr olduğu kadar gereklidir de" dedi.
Muş: "Türk firmaları, BAE'de 12,6 milyar dolar değerinde 141 proje üstlendi"
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında salgın koşullarına rağmen artış gösterdiğini ve 8,4 milyar dolar olduğunu söyleyen Muş, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl ilk on aydaki veriler, ikili ticaretimizdeki olumlu seyrin devam ettiğini göstermektedir. Hedefimiz ilk aşamada 2017 yılı seviyesi olan 15 milyar doları yeniden yakalamak ve bu noktayı kısa sürede geride bırakmaktır. Bugün ülkemizde neredeyse 550 adet Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli şirket faaliyet göstermekte olup önümüzdeki süreçte bu rakamları çok daha yüksek seviyelere çıkarmak istiyoruz. Müteahhitlik alanında baktığımızda, Türk firmalarınca BAE'de bugüne kadar 12,6 milyar dolar değerinde 141 proje üstlenilmiştir. Firmalarımız inşallah önümüzdeki dönemde burada çok daha büyük işler yapacaklardır. Dış ticaretin yanı sıra, yürürlükteki yatırımcı dostu politikalarımız nedeniyle uluslararası yatırımcılara da güvenli bir iş ortamı sağlamaya devam ediyoruz."
Al Zeyoudi: "Türk firmalarına gereken her türlü kolaylığın sağlanacak"
Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet BakanıDr. Thani Ahmed Al Zeyoudi ise, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasındaki yatırım ve ticari faaliyetlerini artırmak ve kolaylaştırmak için Türk firmalarına gereken her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi. Al Zeyoudi, Türk firmalarının Birleşik Arap Emirlikleri'nde daha fazla ticaret yapmaları için gerekli koşulların sağlanarak kardeşlik bağlarının da güçlendirileceğini vurguladı. Dünyanın en büyük re-export merkezlerinden biri olan Dubai'nin Türk firmalarının daha geniş pazarlara ve bölge ülkelerine serbest ticaret erişimi açısından da önemli bir fırsat sunduğunu belirten Al Zeyoudi, "Türk kardeşlerimizle bu alanlarda iş birliği yapmayı samimiyetle istiyoruz" dedi.
Olpak: "BAE ile, başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaya hazırız"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Türkiye ve BAE arasındaki arasındaki ekonomik iş birliklerimizin geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğine değinerek, "BAE, "Abu Dhabi Vision 2040" programı çerçevesinde ekonomisinin sektörel çeşitliliğini arttırmak istiyor. Burada özellikle konut, ulaşım ve altyapıda ortaya çıkan ciddi fırsatları Türk iş dünyamızın değerlendireceğini umuyor ve bunu yaparken, tüm dünyada çok başarılı projelere imza atarak gururumuz olan Türk firmalarına rekabet şartları içerisinde pozitif ayrımcılık yapılmasını arzu ediyorum" dedi. Finans ve bankacılık, fintech, e-ticaret, enerji ve yenilenebilir enerji, tarım ve gıda güvenliği, sanayi, ileri teknoloji ve inovasyon, turizm, lojistik (gümrük ve ulaşım) alanlarında iş birliğinin çok daha hızlı ve çok daha fazla arttırılması gerektiğine değinen Olpak, "BAE ile, başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaya hazırız" dedi.
BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Abdullah Mohamed Al Mazrouei da, DEİK ve FCCI iş birliğinin güçlendirilerek artırılması için gerekli çabanın gösterileceğini söyledi. Ortak faaliyetlerin hız kazanacağını belirten Al Mazrouei, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gerçek potansiyeline ulaşması için BAE iş dünyasının gerekli gayreti göstereceğini vurguladı.
Birleşik Arap Emirlikleri – Türkiye İş Forumu, Tefirom ve Nurol Holding gold sponsorluğunda gerçekleştirildi.
DEİK ve FCCI; İş Konseyi İş Birliği Anlaşması imzaladı
BAE-Türkiye İş Forumu'nun ardından, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Thani Ahmed Al Zeyoudi başkanlığında Türkiye-BAE 10. Dönem KEK Toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye-BAE 10. Dönem KEK Toplantısında, DEİK Başkanı Nail Olpak ile BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Abdullah Mohamed Al Mazrouei; DEİK & FCCI İş Konseyi İş Birliği Anlaşmasını imzaladı.