Türkiye-İtalya JETCO İmza Töreni ve Sanal İş ve Yatırım Forumu, 2. Türkiye-İtalya JETCO Toplantısı kapsamında, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Luigi Di Maio, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Müsteşarı Manlio Di Stefano, DEİK Başkanı Nail Olpak, İtalyan Ticaret Ajansı Başkanı Carlo Ferro, DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Confindustria Başkan Yardımcısı Barbara Beltrame Giacomello ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 10 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirildi.
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin İtalya ile oldukça dengeli bir ikili ticaret yapısına sahip olduğunu belirterek, "20 milyar dolar mertebesine yaklaşan ikili ticaret hacmini, en kısa sürede 30 milyar dolar seviyesine çıkarabilmeyi arzu ediyoruz" dedi. İtalya'nın Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu ifade eden Pekcan, ihracatta 3'üncü, ithalatta ise 4'üncü sırada yer aldığını, bunun İtalya'nın stratejik önemini ve İtalya ile ticari ilişkilere verilen değeri somut şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
Pekcan: "Resmi ve teknik düzeyde çeşitli iş birliği konuları ele alındı"
Pekcan, yeni tip Covid-19 salgını koşullarına rağmen bu yıl içerisinde İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Luigi Di Maio'nun 19 Haziran'da Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve temmuz ayında düzenledikleri JETCO hazırlık toplantısının Türkiye için önemli ve değerli gelişmeler olduğunu vurguladı. JETCO Toplantısı ile bu çalışmaları bir adım daha öteye taşıdıklarını belirten Pekcan, sözlerine şöyle devam etti: "Bakan Di Maio ile birlikte JETCO II. Dönem Protokolü'nü imzalayacak olmaktan memnuniyet duyuyorum. Keza, iki ülkeden farklı kurumlarımız arasında bazı iş birliği protokollerinin imzalanacak olması sevindiricidir. JETCO bünyesinde kurulan çalışma grupları, JETCO mekanizmasının etkin bir şekilde işletilmesi noktasında oldukça faydalı bir rolü yerine getiriyor."
İş dünyasının aktif katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı ve ikili iş görüşme oturumlarının da yapılacağına dikkat çeken Pekcan, bu etkinliklerin ikili ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirme noktasında gösterdikleri iradenin bir sonucu olduğunu söyledi. Pekcan "Türkiye olarak, ikili ilişkilerimizi geliştirme anlamında alınacak her inisiyatife destek olmaya hazırız. Bugünkü JETCO Protokol metnimize sanayi, enerji, sağlık, tarım, eğitim, kadın girişimciliği, turizm, ulaştırma gibi pek çok farklı konuda mevcut iş birliğinin devamı ve geliştirilmesi yönündeki mutabakatımızı yansıttık" dedi. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin tüm tarafların yararına bir gelişme olacağını ifade eden Pekcan, "Bu çerçevede, AB'nin Türkiye ile güncelleme müzakerelerine başlaması noktasında bir an önce adım atmasını umuyoruz. Başta İtalya iş dünyası olmak üzere, AB iş dünyasından ve tüm üye ülke hükümetlerinden, sürece destek ve pozitif katkı beklediğimizin altını çizmek isterim. Türk-İtalyan dostluğuna ve Türk-İtalyan ortaklığına inanıyoruz. Sosyal mesafeye rağmen bugün her zamanki gibi oldukça sıcak, samimi ve iş birliğine açık bir toplantı gerçekleştirdiğimizi görmekten memnun oldum. Bunun için Başta Bakan Luigi Di Maio olmak üzere, her iki ülkeden emeği geçen herkese tüm yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.
Di Maio: "İlk Çalışma grubu toplantısını ITA ile DEİK gerçekleştirdi"
İtalya Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye ile İtalya'nın üretim sistemlerinin birbirini tamamlayıcı özelliğe sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye ve İtalya'nın üçüncü ülkelerde iş birliği yapabileceğinin altını çizdi.
JETCO kapsamında kurulan çalışma grupları arasında ilk hazırlık toplantısını DEİK ile ITA'nın gerçekleştirdiğini belirten Bakan Di Maio, DEİK ile ITA arasında imzalanacak mutabakat zaptının ise, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi bakımından önemli olduğuna inandıklarını ifade etti.
Olpak: "AB'nin gündeminde Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların konuşulmasından endişe duyuyoruz"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Covid-19 ile birlikte yeni bir süreçteyiz. Yapay zekânın hayatımızda hızlı bir şekilde yer aldığı, globalleşmenin yanında 'glokalleşme'yi ele aldığımız, ölçek ekonomisini konuşurken tek kaynağa bağlı olmanın risklerini ve kaynak çeşitliliğinin önemine dikkat çektiğimiz, lojistikte uzaklık ve yakınlık kavramlarının yanında ulaşılabilirlik kavramını da eklediğimiz ve tedarik zincirini daha fazla önemsediğimiz bir süreç içerisindeyiz" dedi.
Güven kelimesinin öneminin çok daha önemli olacağını belirten Olpak, "İkili ticaretimizin daha da güçlenmesini sağlayacağını düşündüğüm üç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. İş dünyası için Gümrük Birliği'nin güncellenmesi bizim için çok hayati. İtalya'ya bugüne kadar ki destekleri için teşekkür ediyoruz. Biz bu konunun acil bir şekilde sonuçlanmasını arzu ettiğimiz bu süreçte bugün toplanan Avrupa Birliği'nin (AB) gündeminde Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların konuşulmasından endişe duyuyoruz. Elbette ikili ticaretin yanında üçüncü ülkelerde özellikle müteahhitlik olmak üzere iş birliği kurmak çok önemli. Biliyorsunuzdur; SACE ve Türk Eximbank arasında da iş birliği mevcut. Yani, iş birlikleri için gerekli araçlar hali hazırda var. Ancak İtalyan dostlarımızdan ve Türk iş dünyamızdan daha somut adımlar bekliyoruz. Yeşil Mutabakat'tan bahsetmek istiyorum. Yeni nesil korumacı önlemlere sebebiyet vermemesi kaydıyla Yeşil Mutabakatı elbette destekliyoruz ancak yeşil mutabakat mevzuatı oluşturulurken kararların sonuçlarından etkilenecek olan ve AB dışında kaldığı için kararların içinde olamayan Türkiye gibi ülkelerin de göz ardı edilmemesi çok önemli" dedi.
Bodur Okyay: "Çalışma grubumuz ikili ticareti 30 milyar dolar düzeyine çıkarmaya büyük bir önem atfediyor"
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise, görevlendirildikleri günden bu yana gerçekleştirdikleri hazırlık çalışmaları neticesinde 5 ayrıcalıklı konu başlığında ve 5 stratejik sektörde işbirliği için uzlaştıklarını belirterek, "Biliyoruz ki iş birliği koşullar ne olursa olsun fayda üreten bir faktör. Bugün bunun en güzel örneğini görüyoruz. Dünya Bankası değerlendirmeleri küresel tedarik zincirine dâhil olan oyuncuların diğerlerinden iki kat daha fazla fayda ürettiğini ortaya koyuyor. Bu gerçeklerden hareketle çalışma grubumuz Türkiye-İtalya arasındaki ikili ticareti 30 milyar dolar düzeyine çıkarmaya büyük bir önem atfediyor" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Türkiye ve İtalya arasında JETCO Protokolü, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) arasında iş birliği anlaşması, İtalyan Sigorta ve İhracat Kredi Kuruluşu (SACE) ve Rönesans Holding arasında imza töreni gerçekleştirildi.
Açılış Konuşmalarının ardından Çalışma Grubunun Sonuçlarının Sunumları Paneli, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Müsteşarı Manlio Di Stefano ve Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur moderatörlüğünde İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) Başkanı Carlo Ferro, DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, SACE CEO'su Pierfrancesco Latini, Avrupa Birliği Genel Müdürü Vincenzo Celeste, T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB İşleri Genel Müdürü Hüsnü Dilemre ve Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Güntekin'in katılımlarıyla düzenlendi.
Yuvarlak Masa Toplantısı ise, İtalya Devlet Müsteşarı Manlio Di Stefanove Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Baturmoderatörlüğünde TUSİAD Italya Netwörkü Başkanı Fulvio Villa, Confindustria Uluslararasılaşma için Başkan Yardımcısı Barbara Beltrame Giacomello, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu, Ferrovie Dello Stato Italiane Kıdemli Başkan Yardımcısı Giovanni Rocca, IC Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Altyapı İşleri Genel Müdürü Murat Soğancıoğlu, Valvitalia S.P.A. Başkanı Salvatore Ruggerı, Borusan Mannesmann Genel Müdür Yardımcısı Ali Okyay, Ferraro S.P.A. Başkanı ve Acimit Ceo'su Alessandro Zucchi, Türkiye Makine İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri Sefa Sadık Aytekin, Türk Prysmian Ceo'su Cinzia Farisè, Organik Kimya Yönetici Direktörü Stefano Kaslowski, İstanbul Kimya ve Kimyasal Ürünler İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Doğu Kaya, Telespazio Ofset Yönetcisi Antonio Pullara, SDT Simülasyon Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Halil Sunar ve Kale Havacılık Stratejik Planlama ve Programlar Direktörü Hasan Gülgönül'ün katılımlarıyla düzenlendi.