DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi ve Finlandiya’nın önde gelen kapalı alan yapı teknolojileri firması Halton işbirliğiyle “Finlandiya Yapı teknolojileri Semineri” 20 Ocak 2015 Salı günü 10.00 – 12.00 saatleri arasında İstanbul TOBB Plaza’da gerçekleştirildi.
Seminer, DEİK / Türkiye – Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk’un açılış konuşmasıyla başladı. DEİK hakkında kısa bir tanıtım yapan Kulluk, 1991 yılında İş Konseyi’nin kurulmasından bu yana ikili ticaret hacminin 1.3 milyar doları bulduğunu belirtti. Bu potansiyelin arttırılması için İş Konseyi olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktaran Kulluk, bu hedefle 2012 yılında Finlandiya Başkabakanı Jyrki Katainen’in onurlandırmasıyla Türkiye – Finlandiya İş Forumu düzenlendiğini ifade etti. Ayrıca İş Konseyi olarak bölgesel işbirliğine çok önem verdiklerini aktaran Kulluk, Finlandiya’nın Oulu bölgesine oradaki yatırım imkanları ve teknolojik gelişme hakkında bilgi almak üzere bir ziyaret gerçekleştirildiğini aktardı. Kulluk ayrıca bu çerçevede 2012 yılında, Business Oulu ile İstanbul’da Finlandiya Bilgi Teknolojileri Semineri düzenlendiğini aktardı.
DEİK / Türkiye – Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk’un konuşmasının ardından Halton firması Yönetim Kurulu Başkanı Mika Halttunen, Halton firmasını tanıtmak üzere bir sunum gerçekleştirdi.
Konuşmasında Halton firması hakkında bigli aktaran Halttunen, firmanın iç mimarlık alanında iklimlendirme, havalandırma, hava filtrelemesi ve benzeri uygulamalar alanlarında uzmanlaşmış bir firma olduğunu belirtti ve firmanın iş hacminin 200 milyon Euro sınırını aştığını ifade etti.
Mika Halttunen’in konuşmasının ardından, Halton firması Teknoloji Departmanı Müdürü Dr. Risto Kosonen kapalı alan çevresel kalite konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Kosonen, sunumunda Halton firmasının uyguladığı çok yönlü havalandırma ve iklimlendirme teknolojisi hakkında bilgi aktardı. Söz konusu teknolojinin enerji harcamalarındaki faydası ve sürdürülebilir kaliteli hava dağılımındaki etkisine dikkat çeken Kosonen, binaların yenilenmesi konusunda bu teknolojinin önemine vurgu yaptı.
Seminerin son sunumu Türkiye Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkan Yardımcısı Duygu Erten tarafından gerçekleştirildi. Duygu Erten konuşmasına yeşil binalar derneklerinin dünyadaki konumunu belirterek başladı. Dünya çapında bu konuda bir ağın gelişmekte olduğuna da dikkat çeken Erten, Türkiye’de söz konusu derneğin 2007 yılında kurulduğunda sadece bir binanın bu alanda standartlara uygun inşa edilerek sertifikalandırıldığına dikkat çekti. 2014 yılında ise söz konusu sertifikalandırma işleminin 400’ün üzerinde olduğunun altını çizen Erten, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir protokol yapılarak, yeşil binalar hakkında her seviyede farkındalığın arttırılması ve Türkiye müteahhitlik sektörü için söz konusu sertifikalandırma işleminin yaygınlaştırılması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti. Erten sunumuna yeşil binaların enerji tasarrufu ve sürdürülebilir bir şekilde çevresel faktörlerin iyileştirilmesi konularına yaptığı katkıları vurgulayarak son verdi.
Finlandiya Yapı Teknolojileri Semineri, sunumların ardından gerçekleşen soru – cevap bölümüyle sona erdi.