GO! GLOBAL TÜRKİYE ZİRVESİ, TÜRKİYE İLE ULUSLARARASI YATIRIMCILAR ARASINDA KÖPRÜ KURDU

Yerel girişimleri, önde gelen küresel girişim sermayesi firmaları ve özel sermaye yatırımcılarıyla buluşturan DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Dijital Çalışma Grubu'nun hayata geçirdiği GO! GLOBAL Türkiye, 23-25 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti. GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi, Türkiye ve uluslararası yatırımcılar arasındaki ekonomik bağı güçlendirerek, köprü kuruyor.

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Dijital Çalışma Grubu tarafından düzenlenen,  uluslararası ekonomik iş birliğini teşvik etme misyonu kapsamında uluslararası yatırımı çekmeyi ve Türk girişimlerinin küresel rekabet gücünün artırılmasının hedeflediği GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin, TAİK Dijital Çalışma Grubu Başkanı ve Insider'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Hande Çilingir ve 400 Türk ve uluslararası  iş insanının katılımlarıyla 23-25 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirdi. ABD'li yatırımcılar Türkiye'nin son yıllarda çıkarmış olduğu başarılı Turcorn'larını ve girişim ekosistemini birinci ağızdan dinleme fırsatı buldu.

Çoştu: "Birçok sektörde Avrupa'nın, hatta dünyanın önemli oyuncularından biriyiz"

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Türk teknoloji ekosisteminin hızla büyüyüp dikkat çekici bir seviyeye ulaştığını belirterek, "Otomotiv, İHA, kimya ve güneş panelleri gibi birçok sektörde Avrupa'nın, hatta dünyanın, önemli oyuncularından biriyiz. Bunun yanı sıra, Türk teknoloji ekosistemi hızla büyümüş ve dikkat çekici bir seviyeye ulaşmıştır. Türkiye, AR-GE faaliyetlerine ayrılan kaynakları son 20 yılda 10 katından daha fazla artırmıştır. Ülke genelinde 100'den fazla teknoloji geliştirme bölgesi kurduk ve burada 10 binden fazla teknoloji şirketi barınmaktadır. Savunma sanayisindeki, fintech veya oyun alanındaki başarı hikayeleri, dünya genelinde iyi bilinmektedir. Bunlar, ekosistemimizin kapasitesinin sadece birkaç göstergesidir" dedi. Türkiye'nin daha fazla ilerleme sağlama potansiyeli olduğunu ve bu konuda teknoloji meraklısı genç nüfusa güvendiklerini aktaran Çoştu, "Bu potansiyelin bir yansıması olarak, dünyanın en büyük teknoloji etkinliği olan Teknofest'i düzenliyoruz ve bu yılki yarışmalara 1,6 milyon başvuru aldık. Türk start-up ekosisteminin kendi dinamikleri sayesinde küresel sahnede yükseleceğinden eminim. Kesinlikle, bu yolculukta en büyük destekleyici olarak hükümet otoritelerini bulacaksınız. Ekosistemi bir buz kırıcı, güçlü bir destekçi ve çözüm ortağı olarak desteklemeye kararlıyız. Girişim sermayelerine 250 milyon dolar fon ayırdık, toplamda 2 milyar doları mobilize ettik. BiGG Programımız, ülkedeki en büyük tohum ve ön tohum aşaması yatırımcısıdır ve bugüne kadar 2 bin 400 teknoloji startupunun kurulmasına yardımcı oldu."

Özyeğin: "Türkiye, yenilik ve girişimciliğin büyüyüp gelişebileceği verimli bir zemin sunuyor"

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin ise, "Doğu ile Batı arasında köprü kuran Türkiye'nin yenilik ve girişimciliğin büyüyüp gelişebileceği verimli bir zemin sunuyor. Son yıllardaki girişimcilerimizin azmi ve yaratıcılığı, birçok yenilikçi fikri somut başarılara dönüştürmüş ve Türkiye'nin gelişen bir start-up merkezi olma potansiyelini gösterdi. Artık Türkiye'den çıkan birkaç unicorn ile dikkate değer başarı hikayeleri gördük ve bu şirketler, kendi endüstrilerinde öncü konumuna geldi. Insider, tüketici davranışlarını tahmin etmek için yapay zekayı kullanma vizyoner yaklaşımlarıyla Türkiye'nin ilk unicornlarından biri haline geldi. Peak Games, Getir, Trendyol, Dream Games, Hepsiburada bunlar Türkiye'nin gelişen start-up ekosisteminden örnekler" dedi. Bu unicornların oyun, yazılım geliştirme, fintech, teslimat hizmetleri ve e-ticaret gibi çeşitli sektörlerdeki başarısının, Türkiye'de geliştirdikleri uzmanlık yelpazesini gösterip uyum yeteneğini vurguladığını aktaran Özyeğin, "Yıllar içinde edindiğimiz birinci elden deneyimle, girişimcilerimiz için güçlü bir destek yapısına sahip olmanın önemini tamamen anlıyor ve takdir ediyoruz. Kuluçka merkezlerinden, hızlandırıcılara ve ortak çalışma alanlarına; ağ oluşturma programlarından çeşitli devlet destekli girişimlere kadar, birlikte inşa ettiğimiz ortam sadece start-upları değil, aynı zamanda iş birliğini, mentörlük ilişkilerini ve uzun vadeli etkiyi teşvik eden sürdürülebilir bir ekosistemi besliyor" dedi.

Çilingir: "Hedefimiz, Türk girişim ekosisteminin geleceğini şekillendirmeye öncülük etmek"

TAİK Dijital Çalışma Grubu Başkanı ve Insider'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Hande Çilingir ise, "Insider'ı kurarken, Silikon Vadisi dışında, dünya çapında başarılı yazılım şirketlerinin kurulabileceğini tüm dünyaya kanıtlamak üzere yola çıktık ve bugün, dünyanın en başarılı 5. yazılım ürünü olarak ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz, global arenada lider bir oyuncu olarak ekonomimize katkıda bulunan ve nitelikli istihdam yaratan global bir teknoloji şirketi olmanın yanı sıra, Türk girişim ekosisteminin geleceğini şekillendirmeye de öncülük etmek. Bu kapsamda, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Türkiye'nin önde gelen girişim ve girişim sermayelerinin iş birliği ile organize edilen, gelenekselleşmesini hedeflediğimiz GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi'ni hayata geçirmekten ve bu fırsatı yeni nesil Türk girişimlerine sunmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Bu zirve, yatırımcılar ve girişimcileri buluşturmanın ötesine geçerek, yeni nesil teknoloji şirketlerini global rekabete hazırlayacak. Ülkemizi en iyi şekilde tanıtmayı ve başarılı girişimcilerin vizyonlarını büyütmeleri için bir köprü oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Türk teknoloji girişimlerinin uluslararası fon sağlamasına katkıda bulunarak büyümelerini küresel ölçekte hızlandıran ve dünyanın önde gelen yatırımcıları ile bağlantılar kurarak, Türk girişimlerini küresel arenada güçlü oyuncular olarak konumlandırmayı amaçlayan 3 gün süren zirvede, "Zoom Üzerinden Ateş Çemberi Sohbeti: Yeni Süper Dönem: Yapay Zeka", "Zoom üzerinden Bölgenin Potansiyeli ve Fırsatlar",  "Erken Aşama Şirketlerine Yatırım: Küresel Başarı İçin Temel Oluşturma", "Küresel Ölçeklenme – Başarılı Kuruculardan Dersler" ve "Geç Aşama Yatırımını Yönlendirmek" panelleri  ile yabancı yatırımcılar Türkiye'nin son yıllarda çıkarmış olduğu başarılı Turcorn'larını ve girişim ekosistemini birinci ağızdan dinleme fırsatı buldu. 

Global rekabette liderliğe oynayacak, teknoloji ve yenilik odaklı 40 Türk girişimci ile Peak XV, Riverwood, QIA, General Atlantic, QED, ALJ, Portage ve Pact gibi dünyanın en önde gelen 20'nin üzerinde global yatırım şirketinden 400'den fazla katılımcıyı ağırlayan 2024 GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi'nde yerel yetenek ile uluslararası sermaye arasında bir köprü kuruldu.  

GO! Global Türkiye, Türk girişimcilere, küresel yatırımcılara doğrudan erişim imkânı sağlayarak iş birlikleri geliştirmeyi ve Türkiye'den küresel teknoloji liderlerinin bir sonraki dalgasını harekete geçirmeyi tasarlıyor. Türk inovasyonu ile küresel yatırım arasında bir köprü misyonu ile faaliyet gösteren GO! Global Türkiye, Türkiye'yi bir inovasyon merkezi olarak konumlandırmayı amaçlayan TAİK vizyonunu da yanına alarak Türkiye'den doğan unicorn (Turcorn) girişimlerin sayısını önemli ölçüde artırmayı ve Türk girişim ekosistemini güçlendirmeyi hedefliyor. GO! GLOBAL ve TAİK Dijital Çalışma Grubu üyeleri arasında Insider, Finberg, Formus Capital, Colendi, Wellbees, Figopara, Endeavor Türkiye, ScaleX, 500 Emerging Europe gibi Türkiye girişimcilik ekosisteminin önemli üyeleri bulunuyor. 

GO! Global Türkiye Zirvesi'nin sponsorları ise, Türk Telekom, Finberg, Hepsiburada, Doğuş ve Formus Capital oldu.