GÜRCİSTAN EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA BAKANI SAYIN GEORGE KOBULİA'NIN KATILIMIYLA TÜRKİYE MOBİLYA SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİYLE TOPLANTI

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Sayın George Kobulia'nın Katılımları ile Toplantı

30 Ekim 2018, River Plaza, İstanbul

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Sayın George Kobulia ve Türkiye mobilya sektörü önde gelen firma temsilcilerinin katılımları ile toplantı, 30 Ekim 2018 Cuma günü saat 09:00'da Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın, DEİK Başkanı Nail Olpak ve Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kobulia'nın açış konuşmaları ile başladı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye-Gürcistan İş Konseyi hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın, DEİK bünyesinde son bir ay içerisinde Güracistan yetekililerinin katılımıyla gerçekleştirilen iki toplantının da Türkiye ve Gürcistan arasındaki ticaret hacmine olumlu katkısı olması dileğini ifade etti. Türkiye ve Gürcistan arasındaki tarihsel ve kültürel bağların güçlülüğüne dikkat çeken Yangın, ticari ilişkilerde daha fazlasının başarılması gerektiğini belirtti. Kasım ayında DEİK Avrasya Bölge Direktörlüğünce organize edilecek Batum ve Tiflis ziyareti programına dikkat çeken Yangın, iki ülke arasında yeni ticari bağlantıların kurulmasını hedeflediklerini belirtti.

Türkiye ve Gürcistan'ın kökleri çok eskilere dayanan, eski ve bir o kadar da zengin Kafkasya kültürünü paylaşan iki dost, partner ve komşu ülke olduğuna dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, ikili ticarette çok daha büyük gelişmeler katedilebileceğine inandığını belirterek sözlerine başladı. Türkiye'nin Gürcistan'ın ilk beş ticaret ortağı arasında olmasına rağmen toplamda 1,6 milyar ABD Doları seviyesinde olan karşılıklı dış ticaret hacminin aslında tüm bu yakın ilişkilere rağmen yeterli olmadığını ifade eden Başkan Olpak, gerek kültürel gerek sosyal gerekse de iktisadi anlamda iki ülkenin zenginliğini arttırmak, dostluklarını pekiştirmek ve iş insanlarını teşvik etmek adına toplantının hayırlı olmasını dilediğini söyledi.

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kobulia, sözlerine Gürcistan'da yatırım yapan Türkiyeli firmaların başarı öykülerinin çok değerli olduğunu ancak ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gerçek potansiyeli hala yansıtmadığı hususuna dikkat çekerek başladı. Özellikle de mobilya sektöründe faaliyet yürüten Türkiye iş dünyası temsilcileri için Gürcistan'ın farklı bölgelerinde yeni fırsatlar olduğunu belirten Bakan Kobulia, Gürcistan'a ihracattan ziyade Gürcistan'da üretip dışarıya ihracat yapacak yatırımcılar arayışında olduklarını belirtti. Gürcistan'ın, Türkiye mobilya sektörü temsilcileri için Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde Avrupa ve Asya'ya açılan bir kapı olduğuna ve milyarlarca nüfusluk bir pazar anlamına geldiği hususunu vurgulayan Kobulia, DEİK ofisinde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısı ile ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını dile getirdi.

Toplantının devamında Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakan Yardımcısı Genadi Arveladze bir sunum gerçekleştirdi. Mobilya imalatındaki fırsatlar üzerine kurulu olan sunumda, Gürcistan'ın stratejik konumu sayesinde Avrupa Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelere ulaştığını, bu nedenle Gürcistan'da üretim yapacak mobilyacıların 2,3 milyar tüketiciden oluşan bir pazara hitap edeceklerini belirtildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Gürcistan'ı dünyada en kolay iş yapılan ülkeler arasında değerlendirdiğini belirten Bakan Yardımcısı Arveladze, ülkelerinin makroekonomik verilerde son yıllarda önemli gelişme gösterdiği hususuna dikkat çekti. Uygulamakta oldukları sabit vergi sistemi ile dünyada en az vergi yükü getiren sekizinci ülke olduklarını belirten Bakan Yardımcısı Arveladze, sunumunda 1,3 milyar ABD Dolarından fazla Türkiye'den Gürcistan'a yatırım yapıldığı vurgulayarak, mobilya sektörü için yeterli hammadde olduğuna ve ülkenin yüzde 40'ının ormanlarla kaplı olduğunu ifade etti. Bakan Yardımcısı Arveladze sözlerini, halihazırda Gürcistan'da yeni fırsatlar söz konusu iken Türkiye'den mobilya üreticilerinin yatırım yapmalarını hedeflediklerini söyleyerek noktaladı.

Gürcistan Ankara Büyükelçisi Sayın Giorgi Janjgava ve İstanbul Başkonsolosu Sayın Inga Kikvadze'nin de hazır bulunduğu toplantıya toplamda 40 kişi katılım sağladı.

Bitiminde ikili görüşmelerin gerçekleştiği toplantı, aile fotoğrafı çekimi ile sonlandırıldı. Toplantıda yapılan sunuma https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-17768 adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.