DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi üyesi olan, Türkiye'nin öne çıkan şirketleri, iki ülkenin dostluğunun göstergesi olarak, Macaristan'a yardım konvoyu gönderdi. Yapılan maddi yardımlar ile yerli üretim olan yüz siperliği, el dezenfektanı ve kolonyadan oluşan tıbbi yardım malzemelerinin yer aldığı 3 tırlık yardım konvoyu yola çıktı.
Türkiye ve Macaristan arasında kökleri yüzyıllar öncesine dayanan dostluğun son örneği Kovid-19 salgınıyla mücadelede sergilendi. DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, güçlü tarihi ve ticari ilişkilerimizin olduğu Macaristan'a iyi niyet ve dostluğun göstergesi olarak Kovid-19 pandemisiyle mücadele için tıbbi malzeme yardımı yapmaya karar verdi.İş dünyasının öne çıkan, Türkiye-Macaristan İş Konseyi üyesi şirketlerin yaptığı maddi katkılarla 50.000 adet yüz siperliği, 16.000 adet el dezenfektanı ve 20.000 adet kolonya Türkiye'de üretim yapan yerli ve milli şirketlerden temin edildi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Türk ve Macar dostluğunun son yıllarda büyük bir ivme kazandığını belirtti. Polat, "Bu sıkıntılı süreçte yapılacak yardımlaşmanın yaratacağı olumlu algı, pekiştireceği dostluk ve kardeşlik duyguları, salgın sonrasındaki dönemde iki ülke arasındaki birlik ve beraberliğin güçlenmesini sağlayarak, iş birliğimizin her alanda artarak devam etmesine vesile olacaktır" dedi.
Polat, "Macaristan ile Türkiye arasında dostane ilişkiler, tarihten gelen bağlar ve kültürel yakınlık, gelişen ekonomik ve ticari ilişkiler, ayrıca uluslararası girişimlerimizde Macaristan'ın ülkemize verdiği destek çerçevesinde olumlu olarak ilerlemektedir. 2013 yılından bu yana stratejik iş birliği anlaşması içinde hareket eden iki ülke çok sayıda ekonomik ve siyasi ortaklığa imza atmıştır. Karşılıklı ticaretimiz 6 yıl öncesine kıyasla her yıl artmaya devam etmektedir. İş dünyası olarak öncelikli arzumuz 2019 yılında 2.8 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmini kısa zamanda iki katına; ülke hedefimiz olan 6 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır. Bunun için çalışmaya devam ederken, ikili ilişkilerin sadece ticari alanda değil, sosyal ve kültürel girişimlerle diğer alanlarda da gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi tarafından temin edilen tıbbi yardımlar, 3 tır olarak karayolu ile sevk edilmek üzere İstanbul'dan yola çıktığını belirten Polat, "Yardımların gelecek hafta Macaristan'a ulaşması bekleniyor. Macaristan'a, Kovid-19 salgınıyla mücadelesinde Türk Konseyi üyesi ülkelerden ve Çin'den de yardım gitmişti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin AB üyesi olmasına rağmen birlikten ve Batı'dan yardım alamadığını belirterek, Türk Konseyi ülkelerinden özellikle Türkiye, Özbekistan ve Azerbaycan'a minnettarlığını dile getirmiş ve "Gerçek dostlarınızın kim olduğunu zor zamanlar yaşadığınızda öğreniyorsunuz" ifadelerini kullanmıştı" dedi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi Hakkında
Kuruluş Yılı:1991
Türk Tarafı Başkanı: Adnan Polat
Firma ve Ünvanı: Polat Holding A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı
Karşı Kanat Kuruluş: Macaristan Sanayi ve Ticaret Odası
Macaristan 1989 yılında parlamenter demokrasi rejimine geçmiş, bu tarihten itibaren gerçekleştirilen ekonomik reformlar ile serbest piyasa ekonomisine geçiş süreci de başlamıştır.
Macaristan'ın bu dışa açılma sürecinde 1991 yılında DEİK ile Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından imzalanan İş Konseyi Anlaşması ile DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi kurulmuştur. Avrupa Birliği çatısı altında faaliyet gösteren DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Türkiye ile Macaristan arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke iş dünyası arasındaki iş birliğinin kuvvetlendirilmesi ve yeni alanlara taşınmasını amaçlıyor. Türkiye-Macaristan İş Konseyi, iş çevreleri arasında diyalog ve temasları geliştirmeyi hedeflemekte ve bilgi değişimini sağlamaktadır. Türkiye ve Macaristan arasında hâlihazırda yakalanan 3 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Macar Başbakanı Sayın Viktor Orban tarafından 6 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye-Macaristan İş Konseyi faaliyetlerinde de ticaret hacmi hedefini yakalamaya yönelik çalışmalara odaklanılmıştır.