Toplantı, tarafların katılımcılarının kendini tanıtması ve açılış seremonisini takiben Enerji İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yalçın Kıroğlu'nun yaptığı sunum ile devam etmiş ve ardından genel hatları ile Türkiye enerji sektörünün mevcut kurumsal kapasitesi Sudan heyeti ile paylaşılmıştır.
Sudan Heyet Başkanı Sulama ve Elektrik Bakanlığı Müsteşarı Musa Ebu Elgasim genel olarak DEİK'in Sudan analizlerini teyit ederken özellikle doğalgaz çevrim santrallerine dönük projelerinin bulunduğunu belirtti. Gaz santralleri haricinde Sudan'ın güneş ve rüzgar potansiyelinin yüksekliğine işaret etmiştir. Birçok HES'in fizibilite çalışmaları tamamlanmış olup projelerin ilgilenen yatırımcılara açık olduğu vurgulanmıştır.
Sudan santralleri ve dağıtım şirketleri kamunun kontrolünde olup ilk özel sektör ortaklı proje için Aksa ile çalışılmıştır. Heyet Başkanı Elgasim Sudan'ın farklı yatırım ve finansman modellerine açık olduğunu belirterek Türkiye gezilerinin temel amaçlarından birinin bu noktadaki kurumsal birikimlerini genişletmek olduğunu vurgulamıştır. On-grid güneş enerjisi başlığında 1000 MW'a varan planlanmış projelerinin (Hartum, Port Sudan, North Sudan, Darfur) olduğunu belirten heyet yetkilileri, 3 yıllık sürede projeleri tamamlamayı planlamaktadır. Heyet motorin pompası kullanılarak sulama projeleri, şebeke dışı (off/mini-grid) solar projeleri, su taşıma sistemleri ve bu projelerde kullanılacak ekipmanların Sudan'da imalatına dönük yatırımlara açık olduklarını belirtmiştir. Heyet tarafından sübvanse edilen elektrik tarifesinin 7-8 cent/kwh civarı olduğu belirtilse de sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılacağı DEİK üyeleri ile paylaşılmıştır.
Yüksek miktardaki hayvan stoğu ve diğer atıklar da kullanılarak bio-gaz gibi yenilenebilir yatırımların değerlendirilebileceği, bu başlık altında hali hazırda az da olsa girişimlerin bulunduğu gündeme gelmiştir. Heyet, ülkenin PV hammaddesi silis kumu açısından zengin rezervleri olup ilgilenen Türk imalatçıları ile yeni işbirlikleri geliştirebileceklerini vurgulamıştır.