T.C. CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN KIRGIZİSTAN'A RESMÎ ZİYARETLERİ KAPSAMINDA İŞ FORUMU

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1-2 Eylül 2018 tarihleri arasında Kırgızistan'a resmî ziyareti kapsamında, DEİK tarafından ülkeye özel sektör heyet ziyareti gerçekleştirildi. T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi ve Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı iş birliğinde, 2 Eylül 2018'de Türkiye ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlarının teşrifleri ile Türkiye Kırgızistan İş Forumu düzenlendi. Foruma her iki ülkeden bakanlar ve üst düzey devlet yetkililerinin yanı sıra özel sektörü temsilen 250'den fazla kişi katıldı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, İş Forumu'nda gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyareti için teşekkür etti. Ceenbekov, gerçekleştirilen ziyaretin Türk yatırımcısını umutlandırdığını ve etkinliğe ülkelerinin kalkınmasına büyük katkı sağlayan iş dünyası temsilcilerinin katıldığını belirterek bu bağlamda gelecek dönemde iki ülke arasında ticari faaliyette bulunmayı planlayan yatırımcıları cesaretlendirdiğini ifade etti. Kırgızistan'ın Türkiye'ye ihracatını arttırmak istediğini dile getiren Ceenbekov, Türkiye'ye ekolojik tarım ürünlerini ihraç etmeyi planladıklarını söyledi. Forumda iki ülkenin iş dünyası temsilcilerine hitap eden T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin alınan mesafeye rağmen arzu edilen seviyelerin gerisinde olduğunu söyledi. Kırgızistan'da çeşitli sektörlerde 300 civarında Türk sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu firmaların da beş bini aşkın Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteahhitlerin Kırgızistan'da bugüne kadar yatırım bedeli 700 milyon dolara yakın 67 projeyi üstlendiklerinin bilgisini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülke iş insanlarının bu toplantı vesilesiyle yeni ortaklıkların kapılarını aralamalarını temenni ettiğini ifade ederek iki ülke arasındaki kardeşlik bağı vesilesiyle Türk iş dünyasının yatırımlarını öncelikli olarak Kırgızistan'a yapmaları konusunda tavsiyede bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan'a yapılacak yatırımlarda sadece Kırgızistan pazarının göz önünde bulundurulmaması gerektiğini, buraya yapılan yatırımların Avrasya Gümrük Birliği sebebiyle Kazakistan, Rusya ve Belarus pazarlarına da hitap edeceğini aktardı.

T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Önümüzdeki dönemde imza atacağımız projelerle Avrupa'nın en dinamik ülkesi ile Atayurt'un stratejik ülkesi arasındaki ticaret hacmini bu yıl sonuna kadar 1 milyar doların üzerine çıkaracağız." dedi.

DEİK Başkanı Nail Olpak ise Kırgızistan'ın liberal ekonomisi ve yatırımcı dostu mevzuatıyla, Türk iş dünyasının hedef ülkelerinden biri hâline geldiğini söyledi. Kırgızistan'ın ayrıca Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olması ve yaklaşık 200 milyon nüfuslu bir pazara erişim imkânı sunmasıyla da Türk yatırımcılar için cazibe odağı olmaya devam edeceğini belirten Olpak, "Kırgızistan; hidroelektrik kaynakları, turizm ve otelcilik, altyapı ve konut inşaatı, tarım ve gıda, madencilik, inşaat malzemeleri, perakende, tekstil vehazır giyim ile makine yedek parça ve ekipmanları sektörlerinde önemli iş ve yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye'nin oldukça güçlü olduğu alanlardan olan telekomünikasyon sektörü de Kırgızistan'da yüksek bir potansiyel vadediyor." dedi. İş Forumu'nun ikinci bölümünün ardından; DEİK ile Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı arasında İşbirliği Protokolü, TOBB ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında İşbirliği Anlaşması ve Gata Havayolları ve Taşımacılık AŞ ile Manas Uluslararası Havalimanı arasında Yatırım ve İşbirliği Anlaşması imzalandı.