Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Filistin İş Konseyi 17.Ortak Toplantısı, yaklaşık 150 iş insanının katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda, iki ülke arasındaki ilişkiler ve iş birliği fırsatları ele alındı. Türkiye-Filistin İş Konseyi 17. Ortak Toplantısı, Filistin Devleti Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, DEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim ve Filistin–Türkiye İş Konseyi Başkanı Mohammad Alamour ve iş dünyası temsilcisininkatılımıyla 12 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan Filistin Devleti Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkinin derin ve özel olduğunu, köklü bir tarihe dayalı, sevgi ve saygı içeren ve gelecekle ilgili beklentileri olan bir ilişki olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki sanayi ve ticaret hem diğer ilişkileri kurumsallaştırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Mustafa, "Var olan çalışmalarımız çok güçlü devam etmekte. İş birliğini geliştirmek için olan anlaşmalar gerçekten umut vadediyor. Tabi ki rakamlardan bahsetmek burada çok zor oluyor. İki ülke arasında bu çok önemli ve özel ilişki var. Türkiye ile Filistin arasındaki ilişki kan bağı olan bir ilişki. Bu toplantı vesilesiyle ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerimizin gelecekte daha çok güçleneceğini umuyorum" açıklamasını yaptı.
"Filistin'de fabrika yatırımlarının artırılmasını hedefliyoruz"
DEİK ve Türkiye-Filistin İş Konseyi hakkında bilgi verenDEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim, DEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi'nin Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacmini yükseltmek amacıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. 2018 yılı Kasım ayından bugüne kadar 4 etkinlik gerçekleştirdiklerini açıklayan Kerim, "Kasım ayında 2 defa Filistinli iş insanları heyetini ağırladık. 2019 yılı Nisan ayında Türk iş insanları heyetimizi Filistin'e götürdük. Şimdi bugünkü toplantıyı İstanbul'da gerçekleştiriyoruz. T.C. Kudüs Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden aldığımız bilgiye göre, 2018 yılında Filistin'e toplam ihracatımız 657 milyon dolar, ithalatımız ise 7 milyon 760 bin dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılı ile mukayese ettiğimiz zaman yüzde yüz hem ithalat hem ihracat artmış durumda. Ticaretimiz yüzde yüz artmış. Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacmi hedefimiz 2 milyar dolar ve şu an 1 milyar dolara yaklaştık. Biz direkt Filistin ile çalışalım istiyoruz. İnşallah bu çalışmalarımız devam edecek. DEİK olarak ana hedefimiz, Filistin'de fabrika yatırımlarının artırılması. Filistin'de enerji ve plastik fabrikalarının yatırımlarını çoğaltmayı umuyoruz" diye konuştu.
"Filistin'e direkt olarak çalışmaya başlayalım"
Filistin–Türkiye İş Konseyi BaşkanıMohammad Alamour, her zaman Türkiye ile iş birliğine önem verdiklerini söyledi. Filistin dışındaki genel görüşün, Filistin içerisinde yapılan herhangi bir yatırımın çok tehlikeli olduğu kanaatini belirten Alamour, "Filistin'de olan bir yatırım aslında çok güçlüdür, çok yatırım fırsatları var. Filistin toprağı çok bereketli bir toprak ve gelecek vadediyor, maddi dönüşü de diğer ülkelere göre daha fazla. Bir ilaç fabrikasının 50'inci kuruluş yıl dönümünü kutladık. Büyük başarı hikâyesi ve aynı zamanda bizim çalışmalarımızın bir şahidi aslında. Filistin'de bir özel sanayi bölge yapılmasıyla ilgili prosedürleri başlattık. Yeni bir sanayi bölge yapılışıyla ilgili yeni adımlar atılıyor. Hükümet ve özel sektör, hem Filistin hem de Türkiye bu özel bölge için çok büyük performans gösteriyor. Bu bölge bir model oluşturacak. Filistin'de yapılacak olan bütün yatırımların sanayi ve tarım gibi sektörler iki ülke için önemli olacak. Ticaret hacmini artırmak için bu büyük bir fırsat doğuruyor. Bu size açık olan bir davet, gelin faydalanın, bu Filistin halkı ve Türk halkı için ortak bir fayda sağlayacaktır. Sizi Filistin ile direkt olarak çalışmaya davet ediyorum" dedi.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından ikili iş görüşmeleri ile sona erdi.