TÜRKİYE-MAURİTİUS İŞ KONSEYİ YÜRÜTME KURULU MORİTYUS ZİYARETİ

DEİK/Türkiye-Mauritius İş Konseyi Başkanı Sn. Ömer Hakan Baki ve Konseyin Yürütme Kurulu üyeleri tarafından, 14-19 Şubat 2015 tarihleri arasında Mauritius'un başkenti St. Louis'deki i İş Konseyin karşı kanadı Mauritius Ticaret, Sanayi ve Tüketiciyi Koruma Odası'na ziyaretinde bulunuldu.

Ziyaret kapsamında Mauritius özel sektörünü temsil eden kurum ve kuruluşlar ile toplantılar yapıldı. Yapılan görüşmeler arasında Mauritius Ticaret, Sanayi ve Tüketici Koruma Odası (MCCI) Başkanı Sn. Sebastien Mame, Mauritius Yatırım Ajansı Genel Müdürü Sn. Ken Poonoosamy,  Mauritius İşletmerler İdaresi Müdürü Sn. Ashween K. Bunwaree, Mauritius Sanayici ve Üreticiler Derneği Başkan Yarımcısı Sn. Sylvan Oxenham, Mauritius İhraçatçılar Birliği Direktörü Sn. Lilowtee Rajmun ve Mauritius Limanı ve Serbest Bölge Bölge'nin yöneticileri ile görüşmeler yer aldı.

Ziyaret kapsamında 15 Şubat 2015 günü Mauritius Ticaret, Sanayi ve Tüketici Koruma Odası (MCCI) düzenlemiş olduğu Türkiye-Morityus Ticari İlşkilerini Geliştirme Semineri'ne MCCI Başkan Yardımcısı Sn. Helene Echeyin ve Mauritius Dışişleri Bakanlığı, Bölgesel Entegresayon ve Uluslararası Ticaret Direktörü Sn. Esad Bhuglah katıldı. Seminere katılan Türk-Mauritius İş Konseyi Başkanı Sn. Ömer Hakan Baki, katılımcılara Türkiye ve DEİK hakkında bilgiler sundu. DEİK olarak Türkiye'nin ticari ve finansal çevrelerinin dünya ekonomisine entegrasyonu için çalışıldığını, Türkiye ile yabancı ekonomiler arası ilişkileri güçlendirmeye yönelik etkinlikler düzenlendiğini ayrıca iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 50 Milyon dolar seviyelerindeki yetersizliği de dile getirdi. Türkiye ile Mauritius arasında THY'nin doğrudan  servis hizmeti açması için gerekli girişmlerde bulunacağını sözlerine ekledi. Türkiye özel sektörü  Tekstil ve Giyim know-how transeferi, otomotiv, Turizm, tarım, lojistik ve inşaat sektörlerinde fırsarlar beklediğini söyledi. Bu doğrultuda Ekim 2015 ayında Türkiye İstanbul'da bir İş Forumu düzenlenmesi için gerekli çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. 

Seminerde konuşma yapan MCCI Başkan Yardımcısı Sn. Helene Echeyin, Türkiye ile Mauritius arasındaki ticari ilişkilere değindi, her iki ülke işadamlarının hangi alanlarda ortaklıklar kurabileceklerinin iyi araştırlması gerektiğini söyledi. Türkiye ile Mauritius arasında mevcut Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde Türkiye'nin pek çok alanda güçlü bilgi birikimi ve tecrübesinin kendilerine aktarılabileceğini, bu alanlarda Mauritius ile Türkiye'nin Afrika ülkelerinde birbirlerini tamamlayıcı işlerde çalışma imkanlarının bulunduğunu söyledi.

Mauritius Ticaret ve Sanayi Odasındaki Seminerin bitişini mutakip,  Türkiye-Mauritius Yürütme Kurulu üyeleri tarafından Mauritius İşletmeler İdaresine ziyarette bulunuldu. Ziyaret sırasında teşekkür konuşması yapan İş Konseyi Başkanı Sn. Ömer Hakan Baki'nin, Türkiye'den gelen heyetin iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik anlamda derinleştirilmesi için bir adım olduğunu ifade etti. Ziyarette İş Konseyinin Yürütme Kurulu üyeleri ile Mauritius İşletmeler İdaresi görevlileri arasında gıda, tarımsal sanayi ve kimyasal ürünler hususunda ikili görüşmeler gerçekleştirildi.    

Daha sonra Mauritius Yatırım Ajansı Genel Müdürü Sn. Ken Poonoosamy ile Mauritius İş Konseyi Yürütme Kurlu üyeleri arasında toplantı gerçekleşti. Toplantıda Mauritius yatırım ve iş fırsatları hakkında bir tanıtım filmi gösterildi. Akabinde Mauritius Yatırım Ajansı yetkilileri tarafından Serbest Ticaret Anlaşmasının Türk firmalarına avantajları hakkında özellikle SADEC ülkeleri için tekstil ve diğer sektörlerdeki iş  fırsataları anlatıldı.

Ziyaretin kapasmında 18 Şubat tarihinde, MauritiusTicaret ve Sanayi Odasında (MCCI), heyet üyleeri ile Mauritius İş adamları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleşti. Daha sonra, Mauritius Üreticiler Derneği Başkan Yardımcısı Sn. Sylvan Oxenham, Derneğin yönetici ve üyeleri ile İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri arasında toplantı gerçekleşti. Toplantıda konuşma yapan Sn. Oxenham Mauritius devletinin açık ve hür bir ticaret yapasına sahip olduğunu ve amaçlarının Türk firmaları ile ortak girişmlerde bulunmak olduğunu söyledi. Daha sonra Türkiye-Mauritius İş Konseyi Başkanı Sn. Ömer Hakan Baki bir konuşma gerçekleştiridi. Konuşmada Türk firmalarının ve fabrikalarının bu tür girişmlere açık olduğunun ancak ilşkilerin mutlaka daha fazla gelişmesi gerekteğinin altını çizdi bunun için THY doğrudan uçuşu olmasının şart oludğunu belirtti.

Daha sonra, Mauritius İhracatçılar Birliği'nin Direktörü Sn. Lilowtee Rajmun ile Mauritius İş Konseyi Yürütme Kurulu heyeti ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda heyet üyelerine Mauritius ihracat potensiyeli hakkında bilgi verildi.    

Ziyaretin kapsamında Türkiye-Mauritius Yürütme Kurulu heyeti, Morityus Limanı, Serbest bölge ve ‘'Mer des Mascareignes'' firmasına ait Balık işleme tesislerine  ziyarette bulunuldu.