ABD İLE EKONOMİK İLİŞKİLER WASHİNGTON’DA MASAYA YATIRILDI

ABD İLE EKONOMİK İLİŞKİLER WASHİNGTON'DA MASAYA YATIRILDI

DEİK, TAİK ve İSPAT işbirliğinde 30 Mart 2016  tarihinde Washington'da düzenlenen Gala Yemeği, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (İSPAT) Başkanı Arda Ermut, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin ve 450 Türk ve Amerikalı iş dünyası temsilcisinin katılımları ile gerçekleşti.

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye-ABD ilişkilerinde siyasi, savunma, askeri boyutu ne kadar önemsiyorsak, ekonomi, yatırım ve ticari boyutu da o kadar önemsiyoruz" dedi. Türkiye'nin bölgesinde bir istikrar abidesi olmaya devam ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında parmakla gösterildiğini ve bu çerçevede yeni yatırımlar ve mega projeler ile Türkiye'nin bu konumunu sağlamlaştırmak istediklerini söyledi.

Türkiye ve ABD arasında ekonomi, yatırım ve ticaret miktarının arzu edilen boyutlarda olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu tabloyu değiştirmek için sizleri Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyorum. Bu ziyaretmizde ilişkilerimizin ekonomi, yatırım ve ticari boyutunu da ele alarak, ‘nasıl daha ileriye götürebiliriz?' sorusuna cevap aramaya geldik. 2023 vizyonu çerçevesinde hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyoruz" dedi. ABD ile Avrupa Birliği arasında  ilerlemekte olan TTIP sürecini yakından takip ettiğini belirten Erdoğan,  sözlerine şöyle devam etti: "Maalesef ki Türkiye'nin AB ile olan Gümrük Birliği ilişkisi sebebiyle yalnız bırakıldığını görüyoruz. Bu da bizleri üzüyor; ekonomimizi olumsuz etkiliyor. Bu noktada sizlerin desteğine ihtiyaç duyuyoruz. ABD'li firmalar ‘parayı masada bırakıyor'. Ancak Türkiye liberal ekonomiye sahip bir ülke. Türkiye'de iş yaparken hiçbir sıkıntı ile karşılaşmazsınız. Böyle bir şirket de bulamazsınız."

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Bir NATO üyesi olarak Türkiye'nin, bugüne kadar müttefik olmanın tüm gereklerini yerine getirdiğini söyledi. Vardan, "1949 yılında, bu çatı altında imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması ile temelleri atılan NATO'ya, kuruluşundan sadece 3 yıl sonra üye olan Türkiye, bugün Batı'nın ayrılmaz bir parçası haline geldi" dedi. Türkiye'nin ittifakın güvenlik şemsiyesinden yararlanırken, batı dünyasının güvenliğine de önemli katkılarda bulunduğunu ve bulunmaya da devam ettiğini belirten Vardan, "Sadece güvenlik de değil; Türk Amerikan ilişkileri son derece düzeyli bir ekonomik ortaklık ilişkisi içinde bulunuyor. Hatta bu ortaklık, Sayın Obama'nın 2009'da Türkiye'ye yaptığı ziyaret akabinde model ortaklığa dönüştü" dedi. Türkiye ve ABD arasındaki ticaret ve yatırımların arzu edilen düzeye gelmesi gerektiğini belirten Vardan sözlerine şöyle devam etti; "Bugün bu salonda çok ciddi bir potansiyeli temsil eden, Türk ve Amerikan firmaları olarak; bizler, daha çok yatırım yapmak, ticaret hacmimizi geliştirmek ve hatta üçüncü ülkelerde birlikte projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu yaparken de, TTIP gibi küresel ticaretin kurallarını "sil baştan" değiştirecek bir ortaklığın arifesinde, birbirimize destek olmamız gerekiyor. Bu çerçevede, Türk-Amerikan ekonomik ortaklığının, Türkiye'nin TTIP sürecine dâhil edilerek, revize edilmesi bizlerin stratejik talebidir."

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU