Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu (FCIC) iş birliğiyle düzenlenen 10. DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumu, "Teknik Müşavirlik Sektöründe Dijital Dönüşüm" temasıyla 29 Kasım 2024 tarihinde DEİK Merkezi'nde gerçekleştirildi.
10. DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumuna, DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Tolga Şahin, İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu Başkanı Mohamed E. Abdelrahman, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı İrfan Aker, T.C. Ticaret Bakanlığı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Dairesi Başkanı Begüm Aydınlı, İslam Kalkınma Bankası Proje Satın Alma ve Finans Departmanı Direktörü Aamir Mir, 50'ye yakın Türkiye ve diğer İslam ülkelerinden Teknik Müşavirlik alanının önde gelen firma temsilci katıldı.
Şahin, "Dijital araçlar ve platformlar tüm dünyada sektörleri yeniden şekillendiriyor ve teknik müşavirlik sektörü de bunun bir istisnası değil."
DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Tolga Şahin, "Müşavir mühendisler için dijital dönüşüm sadece bir fırsat değil bir gerekliliktir. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT) ve gelişmiş veri analitiği gibi teknolojilerin benimsenmesi, projeleri tasarlama, planlama ve yürütme şeklimizi değiştirme gücüne sahiptir. Bu araçlar hassasiyeti artırıyor, maliyetleri düşürüyor ve hız kazandırırken daha sürdürülebilir ve esnek uygulamaları benimsememizi sağlıyor. Tartışmaların, sunumların ve iş birliği çabalarının yenilikçi fikirler ve uygulanabilir stratejiler için verimli olacağından eminim. Birlikte, İslam ülkelerinin teknik müşavirlik sektörünü bu dijital evrimin ön saflarında konumlandırarak küresel arenada rekabetçi ve ilgili kalmamızı sağlayabiliriz" dedi.
Abdelrahman, "Dijital teknoloji, dünya genelinde teknik müşavirlik hizmetlerinin büyümesinde önemli bir katalizör olmuştur"
FCIC Başkanı Mohamed E. Abdelrahman, "Dijital teknoloji, dünya genelinde teknik müşavirlik hizmetlerinin büyümesinde önemli bir katalizör olmuştur. Bununla birlikte, dijital teknolojideki son büyük ve hızlı ilerleme ve bunların teknik müşavirlik hizmetlerine uygulanması, sektörümüze fırsatlar sunmanın yanı sıra birçok zorluğu da beraberinde getirmektedir. Bu forumda, dijital dönüşüm ve bunun mühendislik teknik müşavirlik hizmetlerine uygulanmasıyla ilgili konuları tartışmak üzere bir dizi seçkin uzmanı bir araya getirdik. Hem DEİK hem de FCIC üyelerinin, bu tür en güncel konulardan ve sektörümüzün gelişiminde karşılaşılan ilgili zorluklardan faydalanacağını umuyoruz" dedi
Aker: "Yapay zeka kullanımı teknik müşavirlik gibi çok çeşitli sektörlere ve araştırma alanlarına girmiştir"
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı İrfan Aker ise, "Forumun konusu özellı̇kle gelecek nesı̇ller ı̇çı̇n çok umut verı̇cı̇; bı̇r çoğumuz ı̇çı̇nse günümüz yaşamı göz önüne alındığında etkı̇leyı̇cı̇ ve çarpıcı. Avrupa Mühendı̇slı̇k Müşavı̇rlı̇k Bı̇rlı̇klerı̇ Federasyonu (EFCA) dün "Karbon-Nötr ve Sorumlu Yapay Zeka: Yenı̇ Gelı̇şen Dı̇jı̇tal Teknolojı̇lerde Enerjı̇ Verı̇mlı̇lı̇ğı̇ Sorunu" başlıklı çalışmasını yayınladı. Bu önemlı̇ belge, yapay zeka ve öncü teknolojı̇lerı̇n katlanarak büyümesı̇nı̇n ortaya çıkardığı acı̇l enerjı̇ taleplerı̇nı̇ ele almakta ve yıkıcı yenı̇lı̇ğı̇ sürdürülebı̇lı̇rlı̇kle dengelemek ı̇çı̇n önerı̇ler sunmaktadır. Bu çalışmanın lansmanının bugünkü DEİK-FCIC Uluslararası Mühendı̇slı̇k Forumu ı̇le arka arkaya gerçekleşmesi gerçekten güzel bı̇r tesadüf oldu. Yapay zeka, sağlık, işletme, eğitim, finans ve bankacılık, hukuk, eğlence ve medya, gazetecilik, imalat, ulaşım ve tabii ki yapay zeka kullanımının ilerledığı teknik müşavirlik gibi çok çeşitli sektörlere ve araştırma alanlarına girmiştir. Sadece ulusal değı̇l, uluslararası alanda da sektörümüzün gelı̇şı̇mı̇ne katkı sağlaması ve ı̇ş bı̇rlı̇ğı̇mı̇zı̇ artırmak ı̇çı̇n bu forumun önemi çok büyük" dedi.
Mir: "Dijitalleşen dünyada bilginin güvenliğini ve gizliliğini sağlamak önemlidir"
İslam Kalkınma Bankası Proje Satın Alma ve Finans Departmanı Direktörü Aamir Mir, "Piyasa ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamak üzere gerekli düzeyde dijital yeteneklere sahip olmak için beceri ve kapasite geliştirmeye, teknolojiyi benimsemeye, mevcut ve gelişmekte olan teknik müşavirlerin yeteneklerini artırmaya önem verilmelidir. Giderek dijitalleşen dünyada bilginin güvenliğini ve gizliliğini sağlamak önemlidir, çeşitli teknolojilerin kullanımında uygun siber güvenliğin sağlanması ve sağlam güvenlik önlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Ayrıca, stratejik alanlarda iş birliği ve ortaklıklar, teknoloji odaklı bu gündemi ilerletmek için stratejik ittifaklar kurmada çok önemlidir. Dijital dönüşüm gündemini ileriye taşımak için FCIC'nin kolektif çaba göstermesi gerektiğini vurgulamak isterim. Etkili bir dijital dönüşüm fırsatından yararlanmak için önemli çabalar gösterme taahhüdünü, sürekli iyileştirme için iş birlikçi yaklaşımı ve sürekli değişimi benimsemeyi içeren stratejik bir yol haritası gerekir" dedi.
Aydınlı: "Türk müteahhitlik sektörü ve teknik müşavirlik sektörü dünyada haklı bir itibar kazanmıştır"
T.C. Ticaret Bakanlığı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Dairesi Başkanı Begüm Aydınlı ise, "İnşaat firmalarımızın üstlendikleri projeleri takip etmek ve sektörün farklı pazarlara açılma çabalarını güçlendirecek politikalar oluşturmak ve uygulamak departmanımızın temel sorumluluğudur. Ticaret Bakanlığı olarak, Türk mühendislik ve mimarlık sektörünün büyümesini sağlamak, nitelikli personel, mühendis, mimar ve tekniker istihdamını artırmak, Türk mühendislik ve mimarlık firmalarının kapasitelerini artırarak dış pazarlarda daha etkin yer almalarını sağlamak için bu sektördeki firmalarımızı aktif olarak destekliyoruz. Teknoloji ve bilimin tüm insanlığın ortak kazanımı olduğu bir gerçek; ancak bu teknolojinin özellikle yaşamsal alanlarda kültürel mirasla uyum içinde kullanılması büyük önem taşıyor. Özellikle tarihi ve kültürel bağlarımızın olduğu Türk ve İslam coğrafyasında Türk firmalarının birlikte hareket edebileceği ve uluslararası çalışma kültürünü geliştirebileceği iş birliklerinin Türk mühendislik ve mimarlık sektörünün yurt dışında daha fazla yer alabilmesi için de önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.
"Teknik Müşavirlik Sektöründe Dijital Teknolojilerin Kullanımında Çeşitlilik" paneli DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Tolga Şahin moderatörlüğünde, BCL Associates Ltd Genel Müdürü Md Abdul Aziz, AQR Consultants Başkanı Javad Haddad, Emay Emay Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. Proje Bilgi Yöneticisi Uğur Kaya ve NKY Mühendislik Mimarlık Tasarım Komitesi Yöneticisi Çağla Ömür'ün katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Forumda ayrıca, AI Uzmanı Bilgin Koçak, "Teknik Müşavirlikte Yapay Zeka ve Blockchain Uygulamaları ve Geleceğe Bakış", BCL Associates Ltd Teknoloji Hizmetleri Başkanı M. Sadequl Amin "Yapay Zeka ve Sürdürülebilir Teknik Müşavirlik Uygulamaları" ve DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkan Yardımcısı Fahrettin Oylum "Teknik Müşavirlikte Dijital Dönüşüme Liderlik Etmek: Geleceği Birlikte Şekillendirmek" sunumlarını gerçekleştirdi.
10. DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumu'nun sponsoru, Emay Emay Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. oldu.