BREXİT, İNGİLTERE VE TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİNDE YENİ FIRSATLAR SUNACAK

BREXİT, İNGİLTERE VE TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİNDE YENİ FIRSATLAR SUNACAK

T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın İngiltere'ye resmi ziyaretleri kapsamında, DEİK tarafından düzenlenen İngiltere özel sektör heyet ziyareti ve İngiltere - Türkiye İş Forumu, 12 Eylül 2018 tarihinde Londra'da gerçekleştirildi.

Türkiye'de faaliyet gösteren Vodafone ve İngiltere'de faaliyeti bulunan Vestel vb. şirketlerin başarı hikâyelerinin paylaşıldığı forumda, her iki ülkedeki yatırım fırsatları, üçüncü pazarlardaki altyapı projeleri için iş birlikleri, mevcut ve gelecekteki ulaşım projeleri ile tedarik zinciri fırsatları konuları masaya yatırıldı.

İngiltere ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarının değerlendirildiği ve iş birliklerinin görüşüldüğü İngiltere - Türkiye İş Forumu'na, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox, İngiltere Başbakanı Ticaret Elçisi Lord Janvrin, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Remzi Gür, Türkiye Müteahhitler Birliği (TCA) Başkan Yardımcısı Hüseyin Aslan, İngiltere İhracat Finansmanı (UKEF) Bölge Müdürü Vomic Shah, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Koray Erden, İngiltere Demiryolu Endüstrileri Derneği (DEA) İhracat Direktörü Neil Walker, İngiliz Havacılık Grubu (BAG) Başkanı Graham Bolton ve iki ülkeden yaklaşık 140 iş dünyası temsilcisi katıldı.

İngiltere-Türkiye İş Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin Brexit sürecini yakından takip ettiğini ve bu sürecin büyük dönüşümlere vesile olacağını belirtti. İngiltere'nin dünyadaki en büyük ekonomilerden biri olduğunu ifade eden Pekcan, Türkiye'nin dinamik ekonomisiyle iki ülkenin iş birliğinin güçlenerek devam edeceğini söyledi ve "Özellikle Brexit süreci ve sonrasında bilgi teknolojileri, enerji, yapay zeka alanındaki gelişmelerle yeni bir ekonomi yaratacağız" dedi. Ticaret hacmindeki artış ve teknoloji serbest bölgelerinde özel teşviklerle İngiliz yatırımı için doğru bir zaman olduğunu vurgulayan Pekcan, Türkiye'nin coğrafi konumu ve stratejik bir merkez olması vesilesiyle karşılıklı ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiğine değinerek, Ukef-Eximbank iş birliğinin iş dünyası için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox, Jetco'nun önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında, hükümetler arası çalışmaların ve firmalar arası iş birliğinin ticarette başarıya ulaşmanın yolu olduğunu söyledi. Bu bağlamda İngiltere yatırımlarının geçtiğimiz yıl için yüzde 20 arttığını ve İngiliz firmalarının Türkiye'deki fırsatları dikkatle takip ettiğini söyledi. İngiltere'nin, Avrupa'nın en kolay yatırım yapılabilen ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Fox, İngiliz firmaların Türkiye'yi bölgesel bir merkez olarak kullandıklarına dikkat çekti. Brexit sürecinin İngiltere'ye yeni ticaret politikalarını hayata geçirme imkânı sağlayacağını ve İngiltere'nin kendi ekonomik kaderini belirleme hakkına sahip olacağını belirten Fox, Türkiye ve İngiltere'nin sağlık, ulaştırma ve altyapı konularında üçüncü ülke yatırımları ile ekonomik ilişkilerini daha da güçlendireceğini söyledi.

"İkili anlaşma konusunda Bakanlara çağrı"

Brexit süreciyle ilgili tüm olasılıklar için hazırlıklı olmak gerektiğini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, "Türk iş dünyası olarak İngiltere ile mükemmel boyutta olan ticari ilişkilerimizin, olumsuz bir Brexit senaryosunun kurbanı olmayacağına inanıyoruz. Bu nedenle bakanlarımıza, Brexit görüşmelerinin sekteye uğraması halinde, geçiş dönemi olmaksızın, önümüzdeki sene 29 Mart'tan sonra süregelen işbirliğinin devam etmesine olanak tanıyan ikili bir serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını teşvik etmeleri yönünde çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Olpak, olası bir sert Brexit senaryosuna böyle bir "ikili çözüm"ün, Türkiye'yi de bağlayan Gümrük Birliği mimarisinden bir sapma gibi görülmemesi gerektiğini belirtti ve İngiltere ile AB arasındaki herhangi bir çatışmanın uzun süre devam edemeyeceğine inandıklarını kaydetti. Olpak, "Mevcut Gümrük Birliği düzenlemesinin genişletilmemesi nedeniyle sıkıntı çeken Türkiye'nin, olası bir olumsuz Brexit senaryosunun yıkıcı etkilerinden kendisini koruma hakkına sahiptir" dedi.

İngiltere'de gerçekleştirdiği kendi yatırım hikâyesini anlatarak başladığı konuşmasında DEİK/Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Remzi Gür, Türkiye'deki fırsatlardan ve İngiltere'ye yatırım yapma imkânları hakkında bilgi verdi.  Gür, Türkiye'nin üçüncü ülke pazarları ile ilgili bilgisi ve insan gücüyle İngiltere'nin teknolojisi birleştirildiğinde bu ülkelere yapılacak olan yatırımların çok başarılı olacağını söyledi.

Türkiye-İngiltere Ticaret Rakamları (TÜİK-2017)

Toplam dış ticaret hacmi: 16.2 milyar dolar

Türkiye'den İngiltere'ye yapılan ihracat: 9.6 milyar dolar

Başlıca ihracat kalemleri: Motorlu taşıtlar, otomobil, izole edilmiş tel kablo, tekstil, televizyon alıcısı.

Türkiye'nin İngiltere'den yaptığı ithalat: 6.6 milyar dolar

Başlıca ithalat kalemleri: Dizel - yarı dizel motor, demir-çelik döküntü, otomobil, ilaç.

Dış ticaret dengesi: 3 milyar dolar