DEİK ÇALIŞMA YEMEĞİ, 8. BÜYÜKELÇİLER KONFERANSI KAPSAMINDA ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİ
DEİK Çalışma Yemeği, T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın teşrifleriyle DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın ev sahipliğinde‘8. Büyükelçiler Konferansı' kapsamında yurt dışında görev yapan Büyükelçilerin katılımları ile 10 Ocak 2016 tarihinde Ankara'da gerçekleşti. Çalışma Yemeği'ne 250 Büyükelçi ve iş dünyasından 250 temsilci katıldı.
T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dış politikayı ekonomiden, ekonomik ilişkileri de diplomasiden soyutlamanın mümkün olmadığını söyledi. Aktif ve çok boyutlu bir dış politika için güçlü bir ekonomiye ihtiyacın bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, dünyanın her yerindeki Türk büyükelçi ve temsilcilerinin iş adamlarına destek sağlayacağını belirtti. 2023 yılı hedeflerine ulaşılabilmesi için 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin tutturulması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmamız gerekiyor. Bunu başarabilir miyiz? Evet, başarırız. Ama başarabilmek için yeni pazarlar aramamız lazım. Türkiye'ye yeni yatırımcılar getirmemiz ve yurtdışında yatırım yapmak isteyen isteyen iş adamlarımızında önünü açmamız lazım" dedi. Yüksek Düzey İşbirliği Mekanizmaları aracılığıyla birçok ülke ile ekonomik işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılması için çaba sarfedildiğini belirten Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde serbest ticaret anlaşması ve yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmalarının sayısının artırılmaya çalışıldığını söyledi.
T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2015 yılında avro/dolar paritesinden dolayı nominal olarak ihracatın 13 milyar dolar eksildiğini ve ihracat satış fiyatlarında da emtia fiyatlarından dolayı 11 milyar dolarlık bir düşme ortaya çıktığını söyledi. Hükümetin hem iş dünyasının önündeki engelleri kaldırmak hem de dünyayı küçülterek iş dünyasının hizmetine sunabilmek için gayret gösterdiklerini belirten Elitaş, "Normal şartlarda 2014'te hiçbir değişiklik olmamış ve herşey planlandığı şekilde gerçekleşmiş olsaydı, 2015 yılında 168 milyar dolarlık bir ihracata ulaşmış olacaktık" dedi. Türkiye'nin üretim kapasitesinin yeni bir hamleyi yapabilecek pozisyonda olmadığını ve farklı bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu belirten Elitaş, "Türkiye markasını dünyada bir imaj haline getirmek için çalışmalar başlatıldı. Herkese değil, bu işi hak eden kimse, hangi marka koşar hale geliyorsa o markaları bir heyet ile seçeceğiz ve desteğimizi en iyi şekilde vereceğiz" dedi. Yeni pazarlara gidilmesi gerektiğini belirten Elitaş, 2016 yılını yeni bir hamle yılı ilan etmek durumunda olduklarını söyleyerek, "2016'yı hep birlikte fırsat yılı haline getirmemiz lazım. Benim ticarette yaşadığım, iş aleminde gördüğüm en önemli unsurlardan biri ‘Her kriz fırsatı kendi içinde yaratır'. O fırsatı yakalayabilmek en önceliklerimizden birisidir" dedi.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin yeni vizyonu çerçevesinde bütün organların yeniden tanımlandığı gibi yurtdışındaki dış ekonomik ilişkilerde de yeniden yapılamaya gidildiğini söyledi. DEİK'in daha kapsayıcı, dünya ekonomi sistemine daha entegre ve daha kurumsal bir yapıya kavuştuğunu belirten Vardan, DEİK'in Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği(TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği(MÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM), Türkiye Müteahhitler Birliği(TMB) ve benzeri birçok sivil toplum kuruluşu ile kurucu kuruluşu olarak birlikte çalıştığını ve temsil kabiliyetinin son derece geniş olduğunu söyledi. 2015 yılı içinde gerçekleşen faaliyetler ile DEİK'in üye sayısında yüzde 51 oranında artışın olduğunu vurgulayan Vardan, iş konseylerinin yüzde 63'ünde başkanların ve hemen tamamına yakınının da yürütme kurulu üyelerinde değişiklikler olduğunu belirterek, "DEİK'te önemli bir kan değişimi yaşadık" dedi. 130 iş konseyi başkan ve başkan yardımcılarını Türkiye'de ülkelerini temsil eden Büyükelçiler ile bir araya getirildiğini belirten Vardan, bugün DEİK ekibinin Türk Büyükelçileri ile bir arada bulunduğunu söyledi. Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Bir takımın parçaları olarak, elimizden geldiği çalışmaya ve birbirimizi kenetlemeye gayret edeceğiz. Kısmet olursa Ticaret Müşavirleri ile benzeri bir toplantıyı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Biz, dış ekonomik ilişkilerde görevliysek ve ekonominin bir parçasını temsil ediyorsak, bu takımın bütün fertleri ile biraraya gelerek, elimizden geldiği kadar çalışacağız. Başta 2023 hedefleri olmak üzere nasıl hareket ederiz? Bunun çalışması içinde olacağız."
DEİK Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, müteahhitlik sektörü olarak şimdiye kadar 150 ülkede toplam 320 milyar dolarlık iş gerçekleştirildiğini söyledi.
DEİK Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2015 yılının zor bir yıl olduğunu belirterek, ihracatın yüzde 8,7 daraldığını ve yaklaşık 144 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. İhracatın değer bazında azaldığını ve miktar bazında da arttığını vurgulayan Büyükekşi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin toplam ithalatından aldığı payın yüzde 1,19'a, ABD'nin ithalatından aldığı payın ise binde 2,8'e yükseldiğini ifade etti.