DEİK TÜRK VE JAPON 100 CEO’YU TOKYO’DA BULUŞTURDU

DEİK TÜRK VE JAPON 100 CEO'YU TOKYO'DA BULUŞTURDU

Japonya CEO Roundtable Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) Japonya-Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Kenichiro Yamanishi'nin katılımları ile 8 Ekim 2015 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da gerçekleşti.  Toplantıya yaklaşık 100 üst düzey Türk ve Japon Ceo katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7-9 Ekim 2015 tarihleri arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'da gerçekleştirdiği resmi temaslar kapsamında düzenlenen üst düzey Ceo Roundtable Toplantısı'nın açılış konuşmasında  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kasım ayında Türkiye'de düzenlenecek olan G-20 zirvesi öncesinde, Türkiye'nin Japonya ile küresel işbirliğine büyük önem verdiğini söyledi. G-20 zirvesinde Japonya Başbakanı Shinzō Abe'yi Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirten Erdoğan, 2014 yılındaki ziyaretinin ardından ‘Ekonomik Ortaklık Anlaşması' sürecinin başladığını vurguladı.  Eylül ayında anlaşma müzakerelerinin üçüncü turunun gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, ekonomik iş birliği anlaşmasının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerinin en önemli yapı taşı olduğunu belirterek, Asya Pasifik Bölgesi Trans-Pasifik müzakerelerinin gelecekteki yol haritalarını şekillendirecek en önemli unsurların başında geldiğini söyledi. Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin arzulanan seviyenin altında olduğuna dikkat çeken Erdoğan, ticaret dengesinin Türkiye'nin aleyhinde olduğunu belirterek, ticaret dengesinin dengelenmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın en önde gelen tarım ülkelerinden biri olan Türkiye'nin Japonya'ya tarım  alanında yaptığı ihracatın artırılması gerektiğini  belirten Erdoğan, dünyanın en büyük tarım ürünü ithalatçısı olan Japonya'nın Türk tarım ürünlerine yönelmesi ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin artacağını söyledi.  Japonya'nın yurtdışında yaptığı yatırımlarda Türkiye'nin de en az yüzde bir pay alması gerektiğine değinen Erdoğan, Türkiye'nin özellikle alt yapı alanında büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin özellikle Sinop Nükleer Santrali ve hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi ile çok daha iyi bir seviyeye geleceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,"Türkiye ve Japonya arasında çok özel bir dostluk ilişkisi vardır" dedi.  Bu güçlü dostluğun Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile perçinleneceğini belirten Zeybekci, iki ülke arasındaki ekonomik ortaklık anlaşmasının gerçek amacına ulaşması için Türk ve Japon iş adamlarından destek beklediklerini vurguladı. Ortaklık anlaşmasının hayata geçmesi ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin istenilen seviyeye rahatça ulaşacağını belirten Zeybekci, Japonya'nın son derece başarılı olduğu alt yapı projelerinde özellikle üçüncü dünya ülkelerinde Türkiye ile yapacağı ortaklık ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin çok daha fazla güçleneceğini söyledi.

 DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise  2010 yılınının "Uzaktaki yakın ülke" temasıyla Türkiye-Japonya yılı olarak kutlandığını belirterek, 2010 yılı boyunca düzenlenen etkinliklerle iki ülkenin birbirine daha da yakınlaştığını söyledi. Uzaktaki yakın ülke sloganının Türkiye için Japonya'yı tam olarak tanımlamadığını belirten Vardan, Japonya'ya  "Doğu komşumuz Japonya"  demek istediğini söyledi. Son yıllarda artan karşılıklı ziyaretler, hayata geçirilen mega projeler ile ekonomik ilişkiler de önemli gelişmeler olduğunu belirten Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Yatırım ilişkilerimiz canlandı; son 3 yılda Türkiye'ye gelen Japon sermayesi 866 milyon dolar seviyesine çıktı. Bu anlamda Japon şirketlerinin Türkiye'de yapmış oldukları sanayi yatırımları bizler için özel önem taşımaktadır. Japonya-Avrupa Birliği Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine paralel olarak Türkiye-Japonya Serbest Ticaret Anlaşmasının da ivedilikle tamamlanmasının iki tarafın da ortak menfaatine olacağını belirtmek istiyorum. Türk-Japon dostluğunun Serbest Ticaret Anlaşması ile taçlanmasını temenni ediyorum."  Bugün düzenlenen CEO Roundtable Toplantısı'nın verimli olduğunu belirten Vardan, 5 Kasım tarihinde Japonya'da gerçekleştirilecek Türkiye-Japonya İş Konseyi toplantısının da  bu görüşmelerin devamı niteliğinde olacağını söyledi.

 

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye-Japonya  Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye'den Japonya'ya yapılan ihracat: 226 milyon dolar (2015 Ocak-Ağustos)

Türkiye'nin Japonya'ya ihraç ettiği başlıca kalemler: Balıklar, makarnalar, tütün,  düğümlü veya sarmalı halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden düğümlü veya sarmalı yer kaplam, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar.

Türkiye'nin Japonya'dan yaptığı  ithalat: 1.952 milyar dolar (2015 Ocak-Ağustos)

Türkiye'nin Japonya'dan ithal ettiği başlıca kalemler: Buldozerler, greyderler, toprak tesviye makinaları, skreyperler, mekanik küreyiciler, ekskavatörler, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, baskı yapmaya mahsus makinalar; kopyalama ve faks makinaları; bunların aksam, parça ve aksesuarları, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, kauçuktan yeni dış lastikler.

 

Toplam dış ticaret hacmi:  2,177 milyar dolar (2015 Ocak-Ağustos)

Dış ticaret dengesi : -1,726 milyon dolar (2015 Ocak-Ağustos)