DEİK, TÜRKİYE-GİNE İŞ FORUMU'NU İSTANBUL'DA GERÇEKLEŞTİRDİ
Türkiye-Gine İş Forumu, Gine Cumhurbaşkanı Alphe Condé ve Gine Kamu-Özel Sektör İşbirliği ve Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı İbrahima Kassory Fofana ve T.C. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımları ile DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve DEİK/Türkiye-Gine İş Konseyi Başkanı Burak Gören'in ev sahipliğinde 28 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Balıkçılıktan, bilişim teknolojilerine kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren yatırımcıların katılım gösterdiği toplantıya 350'ye yakın Türk ve Gineli iş insanı katıldı. Toplantıya katılan resmi yetkililer, tarım, enerji, madencilik, altyapı, bilişim, telekomünikasyon sektörlerinde yatırımlara odaklanan Gine, Türk yatırımcıları Gine'deki fırsatları keşfetmeye davet etti.
Gine Cumhurbaşkanı Alphe Condé, Gine'de konut ve traktör alanlarında Türkiye ile işbirliği çerçevesinde yatırımların yapılacağı açıklamasında bulundu. Her iki hükümetin isteğinin Türk iş adamlarını teşvik etmek olduğunu belirten Condé, Gine'nin sahip olduğu pazarın AB ve ABD, Afrika'nın diğer ülkelerine erişiminin çok kolay olduğunu belirtti. İki rakamlı büyüme oranına ulaşabilmek için her yıl 1,5 milyar ABD Dolarlık yatırım yapılması ihtiyacına vurgu yapan Condé, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin ticaret ve ekonomik alanlarda da gelişmesini istediklerini söyledi.
Gine Kamu-Özel Sektör İşbirliği ve Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanıİbrahima Kassory Fofana, toplantı ileDevlet Bakanı Fofana, aktif olarak yabancı yatırımların desteklenmesinin amaçlandığını hatırlattı. Toplantı ile kazan-kazan prensibi çerçevesinde yatırım ilişkilerinin artacağını umduklarını belirtti. Bakan Fofana, ekonomik işbirliğine hizmet etmek adına finansman, bilgi birikimi ihtiyaçlarını gidermek için Türkiye'nin ekonomik modelini örnek aldıklarını söyledi. Fofana,IMF'nin Gine için 2017'de %5,5 büyüme tahmini olduğunu belirtti. Madencilik alanında işletmede sıkıntıları olduğunu belirten Fofana, tarımda ve enerjide potansiyelin çok yüksek olduğunu vurguladı. Gelecek 10 yılda Gine'yi Afrika'daki yabancı yatırımların kavşağı yapmak istediklerini belirten Fofana, Türkiye'nin de ortaklıkta ilk sırada yer almasını umduklarını söyledi.
T.C. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,iki ülke arasındaki 50-60 milyon ABD Dolarlık dış ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmadığını belirtti. Bakan Yılmaz, turizm, eğitim, tarım, madencilik ve enerji alanlarında işbirliği sözleşmesinin imzalandığını hatırlattı ve "İş adamlarımızı Gine'ye yatırım yapmaya davet ediyorum" şeklinde çağrıda bulundu. Bakan Yılmaz, Türk Hava Yolları'nın 1 ay sonra direkt uçuşlara başlayacağını da açıkladı.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin ilk aşamada 250 milyon ABD Dolarına çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlattı. Vardan, "Türkiye-Gine İş Konseyini kurmakla sadece iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmeye çalışmayacağız, aynı zamanda bilhassa çevre ülkelerle ilişkileri de geliştirmeye gayret göstereceğiz. İlaveten, bilhassa finans kaynakları açısından, zengin ülkelerden sizin ve çevre ülkelerdeki yatırımlar için kaynak teminine de çalışacağız."dedi. DEİK Başkanı Vardan, DEİK bünyesinde "Sahraaltı Afrika Enerji Yatırım Ortamı Değerlendirme Projesini" başlattıklarını vurguladı. Vardan, "Bu projemizi 2017 yılında Afrikalı ortaklarımızla uygulamaya sokacağız. Türkiye'nin teknik birikimi ile Afrika'nın yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirerek elektrik üretimine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Böylelikle Afrika'da yaşayan insanların refahının ve Afrika ekonomilerinin rekabet gücü artacağını düşünüyoruz"dedi.
DEİK/Türkiye-Gine İş Konseyi Başkanı Burak Gören, DEİK olarak konseyin Türkiye ayağını hızla oluşturduklarına dikkat çekti. Gören, Türkiye'nin Gine ve Afrika için bir şans olduğunu, 250 milyon ABD Dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasını umduklarını belirtti.
TÜRKİYE-GİNE TİCARET RAKAMLARI (Ekonomi Bakanlığı-2015)
Toplam Dış Ticaret Hacmi: 69 milyon ABD doları
Türkiye'den Gine'ye yapılan ihracat: 65 milyon ABD doları
Başlıca ihracat kalemleri: Ham petrol, aluminyum cevherleri ve konsantreleri, altın, tabii kauçuk
Türkiye'nin Gine'den yaptığı ithalat: 4 milyon ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, pirinç.
Dış Ticaret Dengesi: 61 milyon ABD Doları