DEİK YÖNETİM KURULU, BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ’U ZİYARET ETTİ

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve DEİK Yönetim Kurulu Üyeleri, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'u Dolmabahçe çalışma ofisinde ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini iletti.

DEİK Başkanı Vardan ve beraberindeki DEİK Yönetimi Kurulu Üyeleri, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a DEİK'in yapısı ve yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi. Toplantıda Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un sorumlu olduğu ülkeler olan Bangladeş, Kamerun, Kongo Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan İş Konseyleri Başkanları da hazır bulundu.

DEİK Başkanı Vardan, DEİK'in lobicilik ve kapsamlı kamu ve iş diplomasisi alanındaki faaliyetlerinden bahsetti. Farklılaşan küresel ve bölgesel dinamikler sebebiyle önceliklerin gözden geçirildiğini, Türk şirketlerinin ticaret, yatırım ve finans kanalları ile küresel pazarlardaki etkinliğinin artırılması ve dış talebin ülke refahına katkısı için çalıştıklarını söyledi.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin İran pazarındaki rekabetçiliğini koruması ve yeni iş imkânlarının değerlendirilebilmesi için TİM ile işbirliği içinde bir etki analizi çalışması hazırladıklarını, raporun 16 Haziran 2016 tarihinde İstanbul'da kamuoyu ile paylaşıldığını söyledi ve raporu Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'a takdim etti. Yakın zamanda Çin ve Hindistan için de benzer çalışmaların hazırlanacağını sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise, 65. Hükümetin üzerinde oturduğu 5 temel ayaktan birinin, ekonomide yeni bir faza geçilmesi olduğunu söyledi ve yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesi ve Türk iş adamlarının yurtdışına açılmasının sağlamanması için gerekli altyapıyı geliştirmek istediklerini vurguladı. Kurtulmuş, "Türk özel sektörünün geldiği seviye, çok önemli bir seviyedir. Henüz süperlige çıkmadık, daha play-off'dayız" dedi ve Türk iş adamlarının dünya ekonomisinde geldiği noktayı açıkladı.

Ekonomik açıdan üçüncü dünya savaşının yerkürenin her yerinde süreceğini belirten Kurtulmuş,  "Schengen bölgesi, TTIP bölgesi değil, her yerde rekabet sürüyor. Bugün Avrupa kıtasında yaşanan temel sorun şudur; küresel rekabet avantajını yitirdi. Küresel rekabet avantajına sahip ülkelerin öne çıkacağını düşünüyoruz" dedi ve ekledi; "DEİK'in tahminlerimizin üzerinde bir fonksiyonu olduğunu görmemiz lazım. DEİK'e hem çok teşekkür ediyor, hem başarılar diliyorum."

İngiltere'de yapılan referandum sonuçlarına da değinen Kurtulmuş, "AB aslında Birlik aşamasına gelene kadar fevkalade başarılı oldu. AB'yi federalizm, kültürel işbirliği, siyasi işbirliği olarak görenler var. İngiltere'deki referandum, işte bu siyasi görüş farklılıklarını ortaya çıkardı. Gümrük Birliği, adalet mekanizması, parlemento ve ortak bir para birimi oluşmasında son derece başarılı bir süreç atlattılar. Ancak bir devleti kamil hale getirecek ortak bir savunma mekanizmasının, yani ordunun kurulmasıdır" dedi. Bundan sonra AB'nin kendi iç çelişkilerini tartışacağına işaret eden Başbakan Yardımcısı, Avrupa siyasetinin politika üretememekte ısrar etmesi halinde başarısızlığın süreceğini belirtti.  Kurtulmuş, Türk şirketlerinin, ihracatçısının, yöneticilerinin küresel ekonomik dalgalanmalardan başarılı bir şekilde çıkacağını, burada DEİK'e büyük rol düştüğünü sözlerine ekledi.