TÜRKİYE, JAPON DEVLERİ AĞIRLADI
JAPONYA'DAN TÜRKİYE'YE YENİ YATIRIMLAR YOLDA
Bu yıl 24'üncüsü gerçekleştirilen DEİK/Türkiye – Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi ve karşı kanat kuruluşu KEIDANREN iş birliğinde 19 Eylül 2018 tarihinde İstanbul'da düzenlendi. İkili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacı ile düzenlenen toplantıda Japonya'dan Türkiye'ye gelmesi hedeflenen yeni yatırım fırsatları ve 3'üncü ülkelerde birlikte işbirliği olanakları değerlendirildi. Toyota, Mitsubishi ve Daikin gibi Japon devi firmaların üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda, 500'e yakın Türk ve Japon iş insanı bir araya geldi.
24'üncü Türkiye–Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı, DEİK, Türkiye-Japonya İş Konseyi ve Keidanren iş birliğinde, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan, Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, KEIDANREN Eşbaşkanı Kenichiro Yamanishi, KEIDANREN Eşbaşkanı Tamotsu Saito, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı ve iki ülkeden toplam 500'e yakın iş insanının katılımıyla 19 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirildi.
24. Türkiye – Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda konuşan T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu toplantının iki ülke arasındaki ticari ilişkileri bir üst düzeye taşıması açısından fırsat olduğunu düşünüyoruz. Japon firmaları uzunca bir süredir ülkemizde faaliyet gösteriyor ve üretime, ihracata ve istihdama katkı sağlıyorlar. Ülkemizde doğrudan yatırımcılarla ilgili liberal ve şeffaf bir mevzuat var. Bugün, 1993 yılında imzalanan karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve korunması anlaşmasının yerine geçecek, yatırımcılara yeni haklar getirecek Serbest Ticaret Anlaşması (STA)'nın müzakereleri devam ediyor. Hedefimiz müzakerelerin en geç 2019'un ilk yarısında tamamlamak" dedi. Türkiye'nin son 16 senede 200 milyarın üzerinde doğrudan yatırıma ev sahipliği yaptığını belirten Varank, "Bu süreçte Japonya, 2,7 milyar dolar ile Türkiye'ye sermaye ihraç eden ülkeler arasında 15. sırada yer aldı. Ben bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını düşünüyorum. İnşallah daha çok çalışacağız ve bu rakamı artıracağız. Bu gibi platformlarda bir araya gelmeyi çok önemsiyorum. 2018 yılı sonunda Türkiye'de düzenlenecek yatırımcılarla buluşacağız ve 2019 başında da Tokyo'da yatırımcılarla bir araya geleceğiz" dedi.
Varank, yatırımcı dostu bir ortam sağlamanın hükümetin en temel öncelikleri arasında yer aldığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Yatırım ortamını daha da ileri seviyelere taşımak adına özel sektör paydaşlarımızla istişare halinde 2018 yılında çok önemli adımlar attık. Türkiye'deki yatırım-üretim-ihracat zincirinin daha da güçlendirilmesini çok önemsiyoruz. Türkiye'yi yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirmek adına 6 yıl önce yeni bir yatırım teşvik sistemini uygulamaya başladık. Bölgesel rekabet gücü farklılıklarından istifade etmek üzere bölgesel yatırım teşvik programı, uluslararası rekabet gücümüzü arttıracak yatırımları özendirmek için büyük ölçekli yatırım teşvik programı, ithalat bağımlılığı bulunan ürünlerde üretim kapasitemizi güçlendirmek için stratejik yatırımların teşviki programı ve diğer tüm yatırımları da desteklemek üzere genel yatırım teşvik programını uygulamaktayız."
DEİK Başkanı Nail Olpak, 1890'lı yıllarda başlayan iki ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle son yıllardaki yoğun diplomatik ve iş temaslarının da etkisiyle çok yol kat ettiğini belirterek, "Türkiye'de, otomotiv ve yan sanayi, çelik endüstrisi, imalat sanayi, gıda ve altyapı sektörlerinde faaliyet gösteren Japonya sermayeli firma sayısı 200'ü aştı" dedi. Japon sermayesinin bugün, yurtdışında doğrudan yatırımlarını artırmaya devam ettiğini söyleyen Olpak şunları söyledi: "Bu toplantının da Japonya'nın Türkiye'deki yatırımlarını da artırması ve karşılıklı ticaretimizin daha dengeli bir yere gelebilmesi için önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Türkiye, Japonya için, 1,6 milyarlık bir pazara ulaşılabilen iyi bir köprü. Dış ticaret hacmi 4,7 milyar dolar olan ülkelerimiz arasında, Türkiye yaklaşık 3,8 milyar dolarlık bir açık veriyor. Bunun, önümüzdeki yıl ülkelerimiz arasında imzalanmasını beklediğimiz STA ile biraz daha dengeleneceğine inanıyoruz. Bu perspektifle, karayolu taşıtları için aksam, otomobil yan sanayi ve aksesuarları, balık, makarna, çinko, sebze gibi alanlarda Türkiye için ek ihracat fırsatları oluşacağına inanıyorum."
Türkiye – Japonya İş Konseyi karşı kanat kuruluşu KEIDANREN iş birliği ile 1986 yılından beri, farklı içeriklerde birçok heyet ziyaretini organize ettiklerini ifade eden Olpak, "Japon ve Türk iş çevreleri olarak, daha çok el ele verip yeteneklerimizi birleştirerek, tutkuyla, dünyanın ihtiyacı olan hizmet ve ürünleri birlikte daha fazla sunabiliriz" şeklinde konuştu.
Türkiye Tokyo Büyükelçisi Murat Mercanise, Japonya ile Türkiye'nin birbirine uzak ama bir o kadar da yakın iki ülke olduğunu belirterek, Büyükelçilik olarak Japonya'da Türk ekonomisini anlatmak için bir dizi etkinlik yaptıklarını ifade etti. Hava sanayi ile ilgili Türkiye'de firmalarla toplantı yaptıklarını açıklayan Mercan, havacılık sektöründeki 25'e yakın Japon firmanın yarın Türk havacılık sektöründeki firmaları ziyaret edeceklerini aktardı. Japonlarla ilişkilerin yeni projelerle devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Mercan, "Bu konuda her türlü bilgi ihtiyacını karşılamaya hazırız, her konuda siz iş dünyası temsilcilerinin hizmetinizdeyiz. İş birliklerini artırmanın fırsatlarını bu toplantılarda araştırmalıyız" dedi.
Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima,Japonya'nın özellikle imalat sektörü açısından Türkiye'de yatırımları bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin istihdamına ve ihracatına katkıda bulunduğuna dikkat çekti. Türklerin becerileri ve çalışkanlığı ile Japon gücünün birleştiğini ifade eden Miyajima, "Türkiye'nin bölgesel gücünü hissediyoruz. Japonya, dünyanın küresel bir gücüdür ve plan yaparak hareket eder, güven, tutarlılık ve bağlılık ülkesidir. Şimdi dünyanın bütün ilgisi Japonya'da. Gelecek yıl G20 toplantısı ve sonrasında 7. Afrika geliştirme toplantısı ülkemizde olacak. Türkiye, ortalama yaşı 31 olan genç ve çalışkan iş gücüne sahip, sadakata önem veren değerli bir ülke. 2023 yılında 100'üncü yılını karşılayacak ve bugüne kadar birçok krizi aşarak gelmiş bir ülke. Hem Japonya hem Türkiye kurallara dayanan açık ve serbest ticareti desteklemektedir. Önümüzdeki yıl imzalanmasını arzu ettiğimiz STA ile birlikte iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişeceğini umuyoruz" dedi. Türkiye'nin ekonomik gelişimine dikkat çeken Miyajima, "Japonya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 70 arttı. Türkiye'den Japonya'ya gelen turist sayısı ise geçen seneye göre yüzde 5 arttı. Bu oranın artmasını ve Türklerin Japonya'ya daha çok gelmelerini istiyoruz. Türkiye'nin ekonomik konumu, Avrupa ve Japonya açısından da önemli. Japonya, Türkiye'nin ekonomik istikrarını desteklemektedir" diye konuştu.
DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı,Çin iş birliğine vurgu yapılsa da Türkiye'nin Asya açılımının esas olarak 1980'lerin başlarında, Türkiye'nin liberalleşmeye, serbest piyasa ekonomisine geçmeye ve dünyaya açılmaya ilk başladığı dönemde Japon şirketlerinin Türkiye'ye gelmesiyle başladığını hatırlattı. Türkiye'nin Asya ile yaklaştığını ifade eden Tosyalı, Türkiye'nin, Doğu ile yaklaşırken, ekseninin kaydığı, Batı'dan uzaklaşıldığı, endişelerin olduğu yargısının kesinlikle doğru olmadığını vurguladı. Japonya referanslı bir örnek veren Tosyalı, "Ülkemizdeki yaklaşık 200 civarında Japon firmasının çoğu burada üretim yapıyorlar ve sadece iç pazara değil Gümrük Birliği'nin de sağladığı avantajlardan yararlanarak, Avrupa'ya ihracat yapıyorlar. Japon firmaları, esas olarak ülkemizin Batı ile Doğu'yu birleştiren köprü konumuna yatırım yaptılar, beraber çalışıp ürettik ve beraber kazandık. Bundan sonra da kazanmaya devam edeceğiz. Birçok şeyi değiştirebilirsiniz ama coğrafyayı değiştiremezsiniz. Türkiye, bir yere yönelip, sırtını diğerlerine dönen bir ülke değildir, olamaz da. Türkiye bir koluyla Batı'ya diğer koluyla da Doğu'ya uzanan, hem Asya hem de Avrupa le iş yapabilen bir ülkedir, tam anlamıyla küresel bir aktördür" ifadelerini kullandı.
Keidanren Eş Başkanı Kenichiro Yamanishi, Asya'nın batı ucundaki Türkiye'nin, Avrupa Birliği ülkeleriyle gerçekleştirdiği Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ile kendi networkünü gerçekleştirdiğini söyledi. Japonya ve Türkiye'nin de STA imzaladığı zaman karşılıklı ikili iş ilişkilerinin geliştireceğini belirten Yamanishi, "Bugün gerçekleştirdiğimiz forumla, iki ülkenin ikili ilişkilerin genişletilmesi için ikili ortaklıklar kurulacağını ve yeni projelerin konuşulmasını temenni ediyoruz" dedi.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin değerlendirildiği toplantının açılış konuşmalarının ardından, Türkiye-Japonya İş Konseyi ile Karşı Kanat Kuruluşu Japonya-Türkiye Ekonomik Komitesi (KEIDANREN) arasında Ortak Bildiri imzalandı.
Türkiye-Japonya Ticaret Rakamları (TÜİK-2017)
Toplam dış ticaret hacmi: 4.7 milyar dolar
Türkiye'den Japonya'ya yapılan ihracat: 411 milyon dolar
Başlıca ihracat kalemleri: Karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, balık, makarna, çinko, sebze.
Türkiye'nin Japonya'dan yaptığı ithalat: 4.3 milyar dolar
Başlıca ithalat kalemleri: Karayolu taşıtları için aksam, Buldozerler, greyderler, toprak tesviye makinaları, motor, otomobil, elektrik akümülatörleri.
Dış ticaret dengesi: Japonya lehine 3.8 milyar dolar