LİTVANYA İLE TİCARET HACMİ HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR

Litvanya-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Litvanya Cumhuriyeti Enerji Bakanı Zygimantas Vaiciunas, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Litvanya İş Konseyi Başkanı Gökhan Yavuzer ve Enterprise Lithuania Yönetici Direktörü Daina Kleponė'nin katılımları ile 31 Ocak 2020 tarihinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'da gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'de genç ve iyi eğitilmiş iş gücünün bulunduğunu dile getirerek,  "Litvanya ile toplam ticaret hacmimiz 562 milyon dolar, gerçekten çok az. Bunu ilk aşamada 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Daha sonra da limitleri iki ülke iş insanları arasındaki ortak çalışmalar belirleyecek" dedi. Türkiye ile Litvanya arasındaki ilk Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Protokolü'ne (JETCO) imza attıklarına dikkat çeken Pekcan, anlaşmanın ve iş forumunun Türkiye ve Litvanya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler açısından bir basamak olduğunu söyledi.  Her iki ülkenin de yüksek büyüme ve inovasyon kapasitesine sahip olduğunu belirten Pekcan, küresel ekonominin içinde bulunduğu koşullarda iki ülkenin ortak projelerde iş birliği yapmasını son derece önemli gördüklerini söyledi.

Pekcan: "Litvanya'daki start-up programlarına 19 Türk firması başvurdu"

Hizmet ticareti ve yatırımlarda iş birliği imkanlarının çok fazla olduğunu vurgulayan Pekcan, "Litvanya, inovasyon, teknoloji, FinTech, iletişim ve bilgi teknolojilerine yatırım yapan ve başarılara imza atmış bir ülke. Bu anlamda söz konusu alanlardaki iş birliklerine son derece önem veriyoruz. Litvanya'daki start-up programlarına 19 Türk firması başvurdu. Bunlardan 10'u onaylanmış durumda. Bu konuda da Bakanlık olarak kendileriyle iş birliği yapmaya ve firmalarımızı desteklemeye hazırız" dedi. Litvanya ile turizm sektörü iş birliğinden son derece memnun olduklarını söyleyen Pekcan, burada sağlık turizminin de ön plana çıkması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin sağlık alanında başarılı sonuçlar aldığını, oldukça rekabetçi fiyatlarla kaliteli sağlık hizmeti sunduğunu ifade eden Pekcan, "Litvanyalı temsilcilerin sağlık problemleri olsun istemeyiz ama olursa en kolay ve hızlı çözümün Türkiye'de olduğunun altını çizmek isteriz" ifadelerini kullandı.  Pekcan, Türkiye açısından Litvanya'nın, gıda ve perakende sektörlerinde Baltık ülkelerine girişte bir hub, giriş kapısı olarak görülebileceğini dile getirerek, bu açıdan da büyük fırsatlar bulunduğunu söyledi. Ticaret Bakanlığı olarak Litvanya iş dünyasına her zaman kapılarının açık olduğunu ifade eden Pekcan, iki ülke iş hacminin artırılması için iş konseylerinin lokomotif görevi göreceğine inandığını vurguladı.

Vaiciunas: "Litvanya, Türk şirketleri için Baltık ülkelerine daha geniş alanlara yayılabilmek için bir sıçrama tahtası"

Litvanya Enerji Bakanı ve JETCO Eşbaşkanı Zygimantas Vaiciunas ise, Litvanya ve Türkiye'nin hızlı büyüyen ekonomiler olduğuna dikkati çekerek, firmalar için iş dostu bir yatırım ortamı sunduklarını söyledi. Yeni iş birliği fırsatlarını araştırmak istediklerinin altını çizen Vaiciunas, FinTech ve start-up alanlarında başarı hikayelerine imza attıklarını söyledi. İş ortamında esnek olabilmek için önemli adımlar attıklarını dile getiren Vaiciunas, "Litvanya, Türk şirketleri için Baltık ülkelerine daha geniş alanlara yayılabilmek için bir sıçrama tahtası, Türk şirketleri için açılan bir kapı olabilir. Türkiye de Litvanya için Asya ülkelerine açılan bir kapı olabilir. Aslında bu aradaki açığı kapatmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Olpak: "İki ülke ekonomi dünyasının birbirini daha da tanımaya ihtiyacı var"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, iki ülke ekonomi dünyasının birbirini daha da tanımaya ihtiyacı olduğunu ifade ederek, Litvanya'nın finansal teknolojiler anlamında Avrupa'nın önde gelen bir ülkesi olduğunu söyledi. Litvanya'nın Ar-Ge altyapısı ve bilişim vadilerine de önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Olpak, bu potansiyelin Türk iş insanlarınca değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.  Olpak, "Litvanya'da ülkemize karşı gösterilen sıcak ilginin bir sebebinin de, Türkiye'nin Sovyet İşgalini hiç tanımamış olması, bizim için güzel bir gurur kaynağı. Diplomatik ilişkilerimizin 90'uncu yılında bir başka ortak başlığımız da, burada yaşayan Tatar nüfus.  Litvanya, gerek yatırım ve ticaret ortamı gerekse yaşam standartları ve maliyet-kalite dengesi ile Türk ihracatçılarımız ve yatırımcılarımıza fırsatlar sunan bir ülke" dedi.

Olpak: "Hem Litvanya'da, hem de çevre ülkelerde birlikte iş yapabiliriz"

İş birliklerin nasıl büyütebileceğine değinen Olpak, "öncelikle, farkındalık sorunumuzu aşmamız, pazarlarımızı daha iyi tanımamız ve birbirimiz için önemli ticari partnerler olduğumuzu keşfedebilmemiz için, daha çok temas kurmamız gerektiğine inanıyorum. Türk müteahhitlik sektörü, uluslararası alandaki tecrübesiyle kendisini kanıtlamış durumda. Ayrıca, bugüne kadar 100 milyar dolarlık alt yapı projelerini Kamu Özel Ortaklığı ve Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirmiş bir tecrübeye de sahibiz. Hem Litvanya'da, hem de çevre ülkelerde birlikte iş yapabiliriz. Finansal teknolojiler anlamında Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden biri olan Litvanya pazarında, Türk fintech firmalarının da yer alması, bir başka başlık. Litvanya'nın, 2006-2013 yılları arasında AR-GE altyapısı ve bilim vadilerine, 411 milyon Euro yatırım yapmasını ve yatırımlarına devam etmesini takdir ediyoruz. Kalifiye iş gücü ve güçlü sanayi-üniversite iş birliğiyle, inovasyon gerektiren sektörlerde, Litvanya'nın önemli bir potansiyeli bulunuyor. Bu alanda da, karşılıklı iş birliği imkanımız var. Bir başka fırsat alanının da, gıda ve tekstil sektöründe olduğunu görüyoruz. Türk yatırımcılarımızın, bu alanlardaki fırsatları değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum.  İklim farkını ve ülkemizin güzelliklerini birlikte değerlendirdiğimizde, Türkiye, turizm açısından Litvanyalıların en çok ziyaret ettiği yerler arasında. Bu tabloyu bir adım öteye taşımalı, Türkiye'nin çok başarılı ve avantajlı olduğu sağlık turizmini de içine alarak, birlikte çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.

Türkiye-Litvanya İş Konseyi Başkanı Gökhan Yavuzer ise,  Litvanya'nın Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğuna dikkati çekerek, Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Forumun açılış konuşmalarından sonra, DEİK ve Enterprise Lithuania arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.