LÜKSEMBURG İLE İŞBİRLİKLERİNDE YENİ DÖNEM HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

LÜKSEMBURG İLE İŞBİRLİKLERİNDE YENİ DÖNEM HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Türkiye-Lüksemburg İş Forumu, 20 Mart 2017 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Lüksemburg Başbakan Yardımcı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider ile T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımlarıyla gerçekleştirilen Türkiye-Lüksemburg Üçüncü Dönem JETCO Toplantısı kapsamında düzenlenen İş Forumu'na DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK/Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı ile Türk ve Lüksemburg iş dünyası temsilcileri katıldı. İş Forumu'nda başta lojistik ve finans olmak üzere birçok sektörde, Türkiye ile Lüksemburg arasıdaki iş fırsatları ele alındı.

İş Forumu'nda konuşan Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi için olumlu ve yapıcı ilişkinin önemine vurgu yaparken, her iki ülkenin finans sektöründe işbirliğini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Her ne kadar GSYİH'sının yüzde 25'ini finans sektörü oluştursa da, Lüksemburg'un bilgi teknolojileri, çelik sanayi, yenilenebilir enerji ve otomotiv sektörlerinde de gelişiminin dikkate değer olduğunu vurgulayan Lüksemburg Başbakan Yardımcısı, güven ve istikrarın yatırım açısından önemini vurguladı. Başbakan Yardımcısı Schneider, Türkiye ile bazı AB üye ülkeleri arasında son dönemde yaşanan gerilimin, en yakın zamanda son bulacağını umduklarını ifade ederken, tüm ortaklar ve paydaşlar arasında iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğini hatırlattı.

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekciise, iki ülke arasındaki mevcut 200 milyon ABD Dolarlık ticaret hacmine 15 yılda ulaşılabildiğini, 1 milyar ABD Dolarlık hedefe de kısa sürede ulaşılabileceğini söyledi. Ülkede bulunan toplam konut miktarının yüzde 40'ını yenilemek konusunda istekli, enerjide 200 milyar ABD Doları hacminde potansiyele sahip başka bir ülke olmadığını hatırlatan Zeybekci, iki ülke arasında lojistik ve finans konusunda işbirliklerinin artmasını beklediklerini belirtti. Lüksemburg'un Türkiye'deki en büyük beşinci doğrudan yatırımcı ülke olduğunu hatırlatan Bakan Zeybekci, Türkiye-AB ekonomik ilişkilerinde çok tarihi bir noktaya ulaşıldığını sözlerine ekledi. Gümrük Birliğinin derinleştirilmesi süreci ile Türkiye ile AB ekonomik ilişkilerinin kapsayıcılığının artacağına ve Türkiye'nin karar alma mekanizmalarında hak ettiği yeri alacağına dikkat çeken Bakan Zeybekci ayrıca, Lüksemburg Hükümeti'ne 15 Temmuz'daki net tavırları için teşekkür etti ve Türkiye'nin AB üyelik sürecine de verilen tam desteğin önemini vurguladı. Türkiye'nin 2016 yılında gösterdiği yüksek ekonomik performansa da değinen Ekonomi Bakanı, ihracatın Kasım ayından bu yana artmakta olduğunu hatırlattı.

Türkiye-Lüksemburg İş Forumu'nda konuşan DEİK Başkanı Vardan, Türkiye ile Lüksemburg arasında özellikle lojistik, finans, ekoteknoloji, yenilenebilir enerji, uzay teknolojileri, biyoteknoloji ve inovatif teknolojiler alanlarında büyük fırsatlar olduğuna inandığını söyledi. Türkiye'nin uluslararası yatırımlar ve yatırımcılar için önemli bir merkez; üçüncü ülkelerde işbirliği için de önemli bir geçiş ülkesi olduğunu hatırlatan DEİK Başkanı Vardan, "Avrupa'daki birçok ülkedeki firmalar, Afrika'daki, Ortadoğu'daki, Orta Asya'daki yatırımlarını ve operasyonlarını Türkiye üzerinden yönetiyor ve Türkiye ile ortaklık kuruyorlar" dedi ve Lüksemburg iş dünyası ile Türkiye arasında işbirliklerini artırma çağrısında bulundu.

Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticari ilişkilerde büyük potansiyele sahip olan lojistik ve finans sektörlerine özel bir parantez açan DEİK Başkanı Vardan, "Avrupa'nın hemen kalbinde, Batı Avrupa'nın lojistik merkezi olan Lüksemburg, bu misyonunu ancak Türkiye ile tamamlayabilecektir. Hükümetinizin bu sektörü aktif bir şekilde desteklediğini biliyoruz; bizler de Türk lojistik sektörünün gücüne inanıyor ve iki ülkenin bu alanda ortaklıklarını artırması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Dünya'nın en büyük üçüncü fonuna sahip ve Avrupa'da üç kredi derecelendirme kuruluşundan aynı anda en yüksek kredi notunu alan Lüksemburg ile finans konusunda işbirliği yapılması gerektiğinin de altını çizen DEİK Başkanı Vardan, Türkiye'nin özellikle İslami finansman araçlarında ve fonlarda ön plana çıkabileceğine inandığını sözlerine ekledi.

DEİK/Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı konuşmasında Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticaret hacminin potansiyelin altında olduğu ve geliştirilmesi/ çeşitlendirilmesi gerektiğini ve üçüncü ülkelerde işbirliklerinin DEİK bünyesinde yer alan tüm İş Konseyleri olarak önem atfedilen bir konu olduğunu ifade etti. İş Konseyi'nin Türkiye'deki gayrimenkul sektörü projelerine Lüksemburg yatırım fonlarının çekilmesi yönünde çalışmalarından bahseden Eczacıbaşı, T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Zeybekci tarafından dile getirilen 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefi için iki ülke iş dünyasının yoğun bir çalışma içinde olması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye-Lüksemburg Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2016)

Türkiye'nin Lüksemburg'a ihracatı: 60 milyon ABD Doları

İhraç edilen başlıca ürünler: Yolcu gemileri, plastik ve mamülleri, demir-çelik, dokuma ürünleri, tekstil.

Türkiye'ninLüksemburg'dan ithalatı: 134 milyon ABD Doları

İthal edilen başlıca ürünler: Demir-çelik, plastik ve mamülleri, adi metaller, makine ve cihazlar.

Ticaret hacmi: 194 milyon ABD Doları

Ticaret dengesi: Lüksemburg lehine 75 milyon ABD Doları