MİLANO EXPO 2015 İLE GIDA GÜVENLİĞİ MASAYA YATIRILACAK

MİLANO EXPO 2015 İLE GIDA GÜVENLİĞİ MASAYA YATIRILACAK

Milano EXPO 2015 Tanıtım Toplantısı, İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Ulusoy, Lombardia Bölgesi EXPO 2015 Sorumlu Müsteşarı Fabrizio Sala, Türkiye'nin EXPO Yüksek Komiseri, Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez'in katılımı ile 18 Mart 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.

İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo açılış konuşmasında, " Türkiye ve İtalya bizler için çok önemlidir. Bu anlamlı etkinlik ile Venedik Sarayı'nda düzenlediğimiz ilk davette gurur ve mutluluk duyduk" dedi.  Dünyayı beslemek ve yaşam için enerji sağlamak amacı ile düzenlenen EXPO Milano 2015'in   1 Mayıs'ta açılacağını belirten Mattiolo, ana konunun beslenme olacağını söyledi ve ekledi: "Türkiye'den çok şey bekliyorum. Milano'da önemli uluslararası etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bu da İtalya'nın son yıllardaki en önemli etkinliği olacak. Ankara Büyükelçiliğimiz ve İstanbul Konsolosluğumuzla birlikte çaba gösteriyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Vizeler konusunda daha iyi hizmet vermek ve prosedürlerin kolaylaştırılması için çaba harcıyoruz. İtalya'ya giden Türk turistlerin sayısı artacaktır ve artış sürdürülebilir olacaktır. EXPO 2015 Fuarı kültürel ve ekonomik entegrasyon açısından önemli bir platform olacak. Burada yeni projeler ve yenilikçi fikirler tanıtılacak. Dışişleri Bakanlığı, EXPO 2015 Fuarı için online platform hazırladı. Potansiyel ortaklar, müşteriler ve tedarikçilerin iletişimi bu sayede güçlendirilecek."

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Ulusoy,  İtalya'nın Türkiye'nin üçüncü ticaret ortağı olduğunu ve ülkedeki en büyük beşinci yabancı yatırımcı haline geldiğini söyledi. Türk şirketlerinin İtalya'dan şirket ve marka satın alarak "Made in Italy" logosunun gücüyle küresel pazardaki etkinliğini artırma yoluna gittiğini belirten Ulusoy, iki ülke arasında gelecek dönemde daha güçlü bir yatırım ilişkisinin tesis edilebileceğini vurguladı. Ulusoy, risklerle ve belirsizliklerle dolu bir coğrafyanın ortasında bulunan Türkiye'nin iktisadi açıdan güçlü olmak için küresel piyasalara stratejik yatırımlar yapmak zorunda olduğunu söyledi.  Ulusoy, Türk şirketlerinin Avrupa Birliği ülkelerinde yapacağı yatırımların Avrupa pazarına ihracatın artması ve ekonomik gelişmeden daha fazla pay alması için önemli olduğunu söyledi. Son yıllarda İtalyan yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin önemli ölçüde arttığını belirten Ulusoy, Türkiye'de 2002 yılından bu yana yaklaşık 1200 İtalyan şirketin toplam 2,7 milyar dolar değerinde yatırım yaptığını söyledi.  Türk şirketlerinin İtalya'daki yatırımlarının 300 milyon doları aşmış durumda olduğunu vurgulayan Ulusoy, "Türkiye yeni teşvik programları ve Avrupa ortalamasının üzerindeki büyüme oranı ile İtalyan yatırımları için her zamankinden daha cazip hale gelmiştir. Yatırımların canlanması, potansiyel alanların karşılıklı olarak değerlendirilebilmesi için iki ülke iş dünyası kuruluşlarına önemli  görevler düşmektedir. DEİK olarak Türkiye ve İtalya arasında yatırım imkanlarının saptanmasında, değerlendirilmesinde ve ortak girişimlerin kurulmasında her türlü yardım ve desteği veriyoruz" dedi.

Lombardia Bölgesi EXPO 2015 Sorumlu Müsteşarı Fabrizio Sala, Türkiye'nin AB üyeliği için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını  söyledi. İki ülkenin dünyada önemli konumda bulunduğunun söyleyen Sala,   EXPO 2015 Fuarı sürecinin kendileri için oldukça uzun olduğunu vurgulayarak, bunun 7 yıldır devam ettiğini, "Gezegeni Beslemek ve Yaşam İçin Enerji" temasıyla söz konusu fuarı gerçekleştirmeye hak kazandıklarını belirtti. EXPO 2015'te gıda güvenliğinin masaya yatırılacağını vurgulayan Sala sözlerine şöyle devam etti: "Gıdaya ulaşamayan 800 milyon insanın muzdarip olduğu durumu inceleyeceğiz. Fuara yaklaşık 150 ülkeden katılım gösterilecek. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği de buraya katılacak ve bu önemli tartışmayı bu önemli aktörlerle gerçekleştireceğiz."

Türkiye'nin EXPO 2015 Yüksek Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, EXPO Milano'nun teması itibariyle, tüm dünyaya gıda ve beslenmenin önemini ve bu konularda acil olarak uluslararası alanda işbirliği ihtiyacını anlatacak bir organizasyon olduğunu söyledi. Türkiye'nin EXPO Milano 2015'e büyük önem verdiğini belirten Sönmez, "EXPO'ya 'Geleceğin gıdası için tarihin irdelenmesi' temasıyla katılıyoruz. Ülkemiz bilgi birikimi ve deneyimi, sürdürülebilir gıda desteği ile yaşanabilir bir dünya kurmada öncülük yapmaya hazırdır" dedi.  EXPO Antalya 2016 hakkında da bilgi veren Sönmez, söz konusu organizasyonun 23 Nisan-30 Ekim 2016 tarihlerinde "Çiçek ve Çocuk" temasıyla 1.120 dönüm alanda düzenleneceğini söyleyerek,  burada EXPO Tepesi, EXPO Kulesi gibi alanların yanı sıra çocukların iyi vakit geçirmesini sağlayacak alanların da bulunacağını vurguladı. Sönmez, "Kalıcı ve cazibesini koruyan bir mekan yapılması planlanmaktadır. Çalışmalarımız devam ediyor. EXPO Milano'daki iş birliğimizin yanı sıra İtalya ile iş birliğimizin EXPO Antalya ile daha da güçleneceğini düşünüyorum. İtalya'nın EXPO Antalya'ya katılımını önemsiyoruz" dedi.

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye-İtalya Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye'den İtalya'ya yapılan ihracat: 7.145 milyar dolar (2014)

Türkiye'nin İtalya'ya ihraç ettiği başlıca kalemler: binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, diğer kabuklu meyveler, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar

Türkiye'nin İtalya'dan yaptığı  ithalat: 12.056 milyar dolar (2014)

Türkiye'nin İtalya'dan ithal ettiği başlıca kalemler: petrol yağları, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, mücevherci eşyası ve aksamı, tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar

Toplam dış ticaret hacmi:  19.201 milyar dolar (2014)

Dış ticaret dengesi : -4.911 milyar dolar (2014)