Pakistan-Türkiye İş Forumu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Muhammad Nawaz Sharif, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Pakistan İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Khurram Dastgir Khan, Pakistan Devlet Bakanı ve Yatırım Konseyi Başkanı Dr. Miftah İsmail ve Maliye Bakanı İshak Dar 'ın katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde Pakistan'da 17 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin ekonomik bağlamda tüm dünyaya kafa tutan bir ülke olduğunu söyledi.Türkiye'nin bir başarı hikayesi olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Türkiye geçtiğimiz yıllarda birçok konuda devrim yaptı. En büyük devrim ise özgüven konusunda yapıldı. Örneğin göreve geldiğimizde 13 milyon olan turist sayısını 35 milyona çıkardık. Türkiye'nin zaman içerisinde geçirdiği bu evrimi Pakistan'ın da elindeki büyük potansiyeli ile geçireceğine inanıyorum" dedi.
Pakistan'ın bulunduğu coğrafyada stratejik bir konuma sahip olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Pakistan potansiyelini kullanarak, gelecek dönemin parlayan yıldızı olacak" dedi. Pakistan'ın karşılaştığı her zorlukta, Türkiye'nin yanında olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Pakistan, Türkiye ile el ele verip yürüyebilecek, en önde gelen ülkelerden biridir. Biz Pakistan'a komşu değiliz ama komşudan daha yakınız" dedi. Pakistan'da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantılarının gerçekleştirildiğini belirten Davutoğlu, bu toplantılar ile ilişkilerin bir temel üzerine kurulmasınıı hedeflediklerini söylerek, "Bir rekabet varsa bizimde ortak vizyona ihtiyacımız var. Bugün iki lider olarak ortak vizyon üzerine görüştük. Bu konuda iş dünyasının da desteğine ihtiyacımız var. Ne karar alırsak alalım, ne yaparsak yapalım iş dünyası yanımızda yer alarak, bize destek vermeli" dedi. Pakistanlı iş adamlarının Türkiye'de hiçbir sorununun olmayacağını vurgulayan Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Ticaretimizi geliştirmek için serbest ticaret anlaşması mı lazım? İki bakan olarak karar aldık, anlaşma Haziran ayına kadar tamamlanacak. İki ülke arasında enerji, inşaat ve tarım alanlarında işbirliği yapılabilir. Başbakan Sharif'in özel önerisi ile Özel Türk Ekonomi Bölgesi yakın zamanda Pakistan'da kurulacak."
Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Muhammad Nawaz Sharif, "Türkiye ve Pakistan adetleri ve ortak kaderleri ile gerçek anlamda iki kardeş ülkedir" dedi. İki ülkenin birlikte büyüyebileceğini söyleyen Sharif, "Enerji üretimi iki ülke için de büyük önem taşıyor. Bu forum ile iki ülke arasındaki ilişkilerin ileri bir noktaya taşınacağına inanıyorum" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin son 12 yılda ekonomide bir devrim yaptığını belirterek, Türkiye'nin bu süreçte elektrik üretim ve tüketimini ikiye katladığını söyledi. Türkiye'nin ihracatını 2023 yılına kadar 500 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Zeybekci, "Avrupa'nın en büyük üç ekonomisi içerisinde olmayı hedefliyoruz. Pakistan-Türkiye İş Forumu'nun bizleri güzel bir geleceğe taşımasını diliyorum. Ve bu geleceğe Pakistan ile yürümek istiyoruz. Bu anlamda serbest ticaret anlaşmasını da geniş kapsamlı olarak, yürürlüğe sokmayı planlıyoruz" dedi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Siyasi otoriteler, ekonomik büyümenin lokomotifi olan özel sektörün önünü açmalı ve iş yapmanın önündeki engelleri kaldırmalıdır. Bunun için de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nin iki öncü ekonomisi olarak tercihli ticaret anlaşması görüşmelerini yeniden canlandırmalıyız" dedi. Bugüne kadar iki ülke arasında bulunan kardeşlik bağlarına rağmen ekonomik ilişkilerin istenen seviyede olmadığını vurgulayan Vardan, son 4 yıldır ekonomik ilişkilerde iki eğilimin var olduğunu belirterek "Bir yandan ikili ticaret hacmimiz düzenli olarak azalıyor. Diğer yandan ise yatırım ilişkilerimiz canlanıyor" dedi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmenin ve derinleştirmenin siyasi liderlerimizin desteği ve girişimcilerin önceliğinde olduğunu belirten Vardan, küresel ekonominin yeni bir değişim sürecine girdiğini, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Asya'ya kaydığı bu dönemde yeni fırsatların doğduğunu söyledi. Pakistan enerji, altyapı, düşük maliyetli konut inşaatı, telekomünikasyon ve tarım alanlarında Türk şirketlerine cazip yatırım imkânları sunmaktadır." dedi.
Pakistan'ın enerji konusunda yaşadığı sorunların yakından takip edildiğini belirten Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Pakistan'ın enerji konusunda sahip olduğu rüzgar, su kaynakları ve kömür rezervlerini ekonomiye kazandırarak çözümler üretebiliriz" dedi. Vardan sözlerine şöyle devam etti: "İki kardeş ülke arasında ekonomik işbirliğinin derinleşmesi için aramızdaki 6.500 km'yi de kısaltmamız gerekiyor. Bunun için iki konu hayati önem taşımaktadır. İlk olarak haftada 14 olan direkt uçuş sayısı daha da artırılmalıdır. İkinci olarak da iki ülke arasındaki konteyner trafiğini hızlandırmamız gerekiyor. Bugün İstanbul'dan çıkan bir konteyner deniz yolu ile Karaçi Limanına ancak 40 günde ulaşıyor. Bunu kısaltmamız lazım."
Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)
2012 yılı Temmuz ayı itibariyle Türkiye'de toplam 104 adet Pakistan sermayeli firma bulunmaktadır. Söz konusu firmalar ağırlıklı olarak elektronik, telekomünikasyon, makine, ticaret ve bankacılık sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
Pakistan'daki Türk yatırımları ağırlıklı olarak enerji, finans, altyapı projeleri ve müteahhitlik sektörlerinde yapılmıştır.Zorlu Holding, ZiraatBankası, Karkey Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş., Coca-Cola İçecek ve Ülker gibi büyük Türk şirketleri Pakistan'da yatırım yapan Türk şirketleri arasında yer almaktadır. Önümüzdeki dönemde Pakistan'da özellikle enerji ve müteahhitlik sektörlerinde yeni yatırımlara ihtiyaç duyulmakta ve Pakistan makamlarınca Türk yatırımcılara bu alanlara yatırım yapmaları yönünde çağrıda bulunulmaktadır.
İletişim/telekomünikasyon, altyapı (limanlar, havalimanları, demiryolları vb.), katma değerli tekstil ve ihracat bazlı sanayi alanları Pakistan ile ortak yatırım yapılabilecek alanların başında sıralanabilir. Ahşap demonte mobilya, tarımsal uygulamalar, araç yedek parçaları,tekstil makinaları gibi sanayi alanları Pakistan ile ortaklık kurulabilecek alanların başında gelmektedir.
Pakistan'ın ihracatının %60'ı ağırlıklı olarak pamuk tekstiline dayanıyor. Son on yıldır ticaret dengesi Pakistan lehine, ancak aradaki açık giderek daralıyor. Türkiye, Pakistan'a ağırlıklı olarak tekstil kimyasalları, plastik, süt tozu, makine ve deri ihraç ediyor. Türkiye, aynı zamanda ülkedeki inşaat projelerinin de büyük yatırımcılarından biri Türkiye. Zorlu Holding gibi Türk şirketleri, Pakistan'da rüzgar enerjisi sektörüne yatırım yapıyorlar. Zorlu Holding, 2013 yılında 56,4 MW gücünde bir enerji tesisi kurdu.
Türkiye- Pakistan Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye'den Pakistan'a yapılan ihracat: 260 milyon dolar (2014)
Türkiye'nin Pakistan'dan yaptığı ithalat 436 milyon dolar (2014)
Toplam dış ticaret hacmi: 695 milyon dolar (2014)
Dış ticaret dengesi : -176 milyon dolar (2014)