PEKCAN: "TATARISTAN İLE TICARET HACMİMİZİ 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE TAŞIYACAĞIZ"
Türkiye ile Tataristan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Tataristan İş Forumu İstanbul'da gerçekleştirildi. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podyelişev ve DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan'ın katıldığı Forumda, iki ülke iş dünyasının önde gelen isimleri bir araya geldi.
Tataristan ve Türkiye iş insanlarını İş Forumu çerçevesinde bir araya getirdiği için DEİK'e teşekkür eden Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov,"Bugün iki ülke arasında yeni yatırımlar ve yeni projelerin önünü açacak önemli adımlar atıyoruz. Türkiye ve Tataristan arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan en ufak aksaklıkları bile çok önemsiyor ve ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Türkiye, hem Cumhurbaşkanlığı hem de Bakanlıklar nezdinde Tataristan'a özel bir alaka gösteriyor ve dönemsel aralıklarla iş heyetleriyle birlikte ülkemizi ziyaret ediyorlar. Biz Türkiye'nin bu ilgisinden ve ülkemiz için büyük önem taşıyan yatırımlarından dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Şu anda ülkelerimiz arasında pek çok iş birliği ve ticaret anlaşmalarımız mevcut. Karşılıklı olarak iş birliklerimizde sadece belediyeler özelinde 17 özel anlaşmamız bulunuyor. Haftada 6 gün İstanbul ve Kazan arasında direkt uçuş seferleri gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye ile ticaret hacmimiz artış gösterse de aslında bizim hedeflerimiz çok daha büyük. Türk iş dünyası, bugüne kadar Tataristan'a 2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Türkiye'nin önde gelen dev şirketlerinin, yüksek potansiyelli yatırımlarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Ne mutlu ki; ülkemize en büyük dış yatırım bedelini Türk şirketleri sağlıyor" dedi.
"20 milyon müslümanın helal ürün ihtiyacının giderilmesi için Türkiye ile hareket edeceğiz"
Yakın gelecekte Tataristan'da uluslararası sanayi bölgesi kurmayı hedeflediklerini belirten Cumhurbaşkanı Minnihanov, "Ülkemize büyük değer katacak bu projede, Rusya ve Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz. Tataristan, şu anda Rusya'nın en büyük sanayi bölgesi. Özellikle kimya, petrol, enerji, doğalgaz, otomotiv, havacılık ve gemicilik sektörleri lokomotif pozisyonda bulunuyor. Enerji, bilişim, teknoloji, inşaat ve turizm alanlarında da Türkiye ile yeni iş birliklerine hazırız. KOBİ'lerin desteklenmesi de stratejik hedeflerimiz arasında yer alıyor. Yüksek teknoloji alanında faaliyet gösteren Tataristan şirketlerinin Türkiye'de faaliyet gösterebilmesi için de yasal bir düzenleme yapıldı. Bölgemizde yaşayan 20 milyon müslümanın helal ürün ihtiyacının giderilmesi konusunda da Türkiye ile birlikte hareket edeceğiz. Önümüzdeki dönemde karşılıklı yatırım fırsatları ve iş potansiyelimizin tamamını kullanmak için daha çok çalışacağız. Türk şirketlerine daha fazla yatırım sahası açmak için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gösterdiği 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedef doğrultusunda Rusya ile ekonomik ve ticari ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini ifade eden T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İki ülke devlet başkanlarımızın ortak vizyonu neticesinde Rusya ile karşılıklı ticaret hedefimiz 25 milyar dolardan 100 milyar dolara yükseldi. 2012 yılında 920 milyon dolar olan Tataristan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 2018'de 314 milyon dolar oldu. Bu rakamın 1 milyar doların üstüne taşınmasıyla hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Rustem Minnihanov, her zaman Türk firmalarına destek olmuştur. Türk firmalarımızın özellikle Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde ciddi yatırımları bulunuyor. Biz de Tataristanlı firmaların yatırımlarını her zaman desteklemeye ve yardımcı olmaya hazırız. Bu İş Forumu'nun yeni iş imkanlarına, iş birliklerine ve yeni yatırım olanaklarına kapı
aralayacağına inanıyorum. Rusya Federasyonu'nda yaklaşık 20 milyon Müslüman nüfus var. Bu nüfusun helal gıda ihtiyaçları için bir sisteme gereksinimleri var. Biz Türkiye olarak son yıllarda bu konuda önemli çalışmalar yaptık. Özellikle Helal Akreditasyon Kurumu ve standardizasyon sistemimize entegre olarak Tataristan ile karşılıklı olarak yatırım yapabiliriz. Bizim Türkiye olarak petrokimya alanındaki yatırımlara çok ihtiyacımız var. Buyursunlar, gelsinler, proje bazlı desteklerimiz var. Burada kendilerini yatırımcı olarak görmek istiyoruz, onları desteklemeye hazırız. Türkiye müteahhitlik hizmetlerinde dünyada 2'nci sırada yer alıyor. Tataristan'da Türk müteahhitlerimizin 1,7 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Türk müteahhitlik firmalarını Tataristan'daki projelerde daha fazla görmek istiyoruz" dedi.
Rusya Federasyonu Bölgeleri arasında Tataristan Özerk Bölgesi'nin lider pozisyonda yer aldığını söyleyen Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podyelişev, "Tataristan özellikle tarım, enerji, petrokimya ve pek çok sanayi alanında oldukça güçlü bir ülke. Özellikle nitelikli insan kaynağı açısından oldukça gelişmiş bir bölge. Türk firmaları, bugüne kadar Tataristan'daki yatırım fırsatlarını çok iyi değerlendirdiler. Türk iş dünyasının önde gelen firmaları, Tataristan'a yatırım yaptıkça bundan Rusya da büyük fayda görüyor. Türkiye ve Rusya arasındaki 100 miyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için daha çok çalışacağız" şeklinde konuştu.
Türk yatırımcı firmalarına gösterdiği ilgiden dolayı Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'a teşekkür eden DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "Türkiye ve Tataristan'ın tarihsel ve siyasal alanın yanı sıra, ekonomik alanda da güçlü bir geçmişi var. Tataristan'ın yatırım ve ekonomik potansiyeli de oldukça güçlü. Ticaret Bakanlığımız tarafından belirlenen 4 hedef ülkeden biri ve en önemli dış ticaret ortağımız Rusya ile dış ekonomik ilişkilerimiz zaten oldukça güçlü. Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2018 yılında, bir önceki yıla kıyasla %14 artarak 25,4 milyar dolara ulaştı. Tataristan'da, Türk iş dünyası için petrokimya, otomotiv, makine sanayi, tarım ve enerji gibi alanlarda önemli fırsatlar bulunuyor. Kazan Bölgesi, Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi ve Petrokimya Bölgesi gibi birçok yatırım imkânı da mevcut. Ayrıca, yatırım iklimi değerlendirme sonuçlarına göre, Rusya Federasyonu Bölgeleri arasında Tataristan'ın birinci olması dikkatleri buraya çekiyor.Dostluk ve kazan-kazan esasıyla sürdürdüğümüz ilişkilerimize, önümüzdeki dönemde yenilerini eklemek için gayret ediyoruz" dedi.
İş Forumunun açılış konuşmaları ve sunumların ardından Agropro firması, Tataristan Yatırım Geliştirme Ajansı ile Tataristan Tarım Yatırımları ve İnovasyon Merkezi arasında, Konermak İç ve Dış Tic. Şti. ile Tataristan Tarım ve Gıda Bakanlığı arasında, Latan Ltd. Şti. ile Kiwa Belgelendirme Hizmetleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Tataristan Cumhuriyeti tanıtım filmine linkinden ulaşılabilmektedir.