POLONYA İLE TİCARET HEDEFİ: 10 MİLYAR AVRO

POLONYA İLE TİCARET HEDEFİ: 10 MİLYAR AVRO

Polonya-Türkiye İş Forumu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Polonya Cumhuriyeti Girişimcilik ve Teknoloji Bakanı Jadwiga Emilewicz, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye Polonya İş Konseyi Başkanı Kemal Güleryüz, Polonya Ticaret Odası Jerzy Drożdż'un katılımları ile 7 Mart 2019 tarihinde Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Polonya resmi ziyareti kapsamında düzenlenen Türkiye-Polonya İş Forumununun öncesinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Polonya Girişimcilik ve Teknoloji Bakanı Jadwiga Emilewicz ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan 4. Dönem İstişare Toplantısı mutabakat zaptını imzaladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Polonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 6 milyar avroya ulaştığını belirterek, "2017'de Cumhurbaşkanlarımızın altını çizdiği üzere, ilk hedefimiz, bunu 10 milyar avroya taşımak. Dengeli bir ticaret hacmimiz var. Bunu daha da ileri seviyeye götürmek için biz bir taraftan Polonya için ihracat pazarı olurken, bir tarafından da Polonya'nın en iyi tedarikçilerden birisi olmak için çalışacağız. Burada en çok iş insanlarımıza düşüyor. Biz sizin karşılaştığınız zorlukları, güçlükleri gidermek ve önünüzü açmak için buradayız" dedi.  İki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve 2009'da stratejik işbirliği anlaşması imzalandığını söyleyen Pekcan, Polonya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere çok olumlu katkıları olacağına işaret ederek, "Polonya bizim için politik, ekonomik, askeri ve kültürel açıdan iş birliği yaptığımız ve önem verdiğimiz ülkedir" ifadesini kullandı. 

"Polonyalı yatırımcıları ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz"

Türkiye'de çok iyi tasarlanmış yatırımcı dostu teşviklerin olduğunu belirten Pekcan,  "Bu teşvikler talep doğrultusunda güncelleştirebilmektedir. Dolayısıyla Türkiye'nin, Avrupa'da en hızlı kar yapacakları ülke olduğunun altınız çizerek Polonyalı yatırımcıları ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz" dedi. Türk müteahhitlik sektörünün, "dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi" listesinde 46 firma ile Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını bildiren Pekcan, Türk müteahhitlerinin, 123 ülkede toplam değeri 380 milyar dolar olan 9 bin 600'ün üzerindeki projeyi başarıyla gerçekleştirdiğini kaydetti. Türk firmalarının Polonya'da bugüne dek 3,4 milyar dolar değerinde 39 proje üstlendiğini aktaran Pekcan, önümüzdeki dönemde Polonya'da Türk müteahhitlik sektörü için büyük potansiyel bulunduğunu söyledi.

AB ile 21 yıldır ticari ve ekonomik ilişkilerin başarıyla yürütüldüğünü, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının  tarım, kamu alımları ve e-ticareti kapsamadığı için bugün güncellemesinin zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Pekcan, bu konuda Polonya'dan ve iş insanlarından destek istediklerini dile getirerek, "Biz AB'den Türkiye olarak herhangi bir ayrımcılık beklemiyoruz. Sadece Türkiye'ye karşı objektif olunmasını, çifte standart uygulanmamasını ve Türkiye'nin üyeliğinin getireceği ekonomik faydanın göz ardı edilmemesini diliyoruz" dedi.

- "Türkiye bizim için büyük önem taşımaktadır"

Polonya Girişimcilik ve Teknoloji Bakanı Jadwiga Emilewicz ise, Polonya'nın Türkiye ile 600 yıldır diplomatik ilişkileri olduğunu hatırlatarak, "Türkiye bizim için büyük önem taşımaktadır" dedi. İki ülke arasındaki ticareti 10 milyar avroya çıkarmak için çalışacaklarını vurgulayan Emilewicz, Türk şirketlerinin Türkiye'den işçi getirme konusunda karşılaştıkları sorunları çözmeye çalışacaklarını söyledi. Türk firmalarının Polonya pazarında kendilerini ispatladıklarını belirten Emilewicz, "Bizim ikili ticaret hacmimizi ikiye katlayacağımıza inanıyorum. Bunun için çalışacağız" dedi.

"AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine ciddi bir ihtiyacımız var"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise,  Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Antlaşması'nın imzalanmasının 24. yıl dönümünün 6 Mart tarihinde olduğunu belirterek, "Yeni nesil STA'ların imzalandığı bu süreçte Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi noktasında ciddi bir ihtiyacımız olduğunu ısrarlı bir şekilde ifade etmek isterim. Avrupalı dostlarımızdan da bize bu konuda makul şekilde yaklaşım ve destek sağlamalarını talep ediyoruz"dedi. Polonya'nın, Türkiye'nin Orta Avrupa'daki en önemli ticaret ortağı olduğunu söyleyen Olpak, Polonya'dan Türkiye'nin AB ile olan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için destek istediklerini vurguladı.

Olpak, aralarında binlerce kilometre mesafe bulunan Türklerin ve Polonyalıların, geçmişte aynı sınır üzerinde komşuluk yaparak dost olduklarını ifade ederek, bu dostluğun kendini ekonomik alanda da gösterdiğini söyledi. Polonya'daki Türk iş insanlarının, ülkede bir Türk bankasının kurulması ve iki ülke arasında Ekim 2017'de imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi isteklerinin olduğunu aktaran Olpak, bu konuda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan destek istedi.