SENEGAL’DEKİ TÜRK YATIRIMLARININ ARTMASI GÜNDEMDE

SENEGAL'DEKİ TÜRK YATIRIMLARININ ARTMASI GÜNDEMDE

DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Senegal-Türkiye İş Forumu, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Senegal Cumhuriyeti Ticaret, Tüketim, Yerel Ürünleri Teşvik ve Kobiler Bakanı Alioune Sarr, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, DEİK/Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı Dr. İhsan Şahin ve Dakar Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (CCIAD) Başkanı ve Senegal-Türkiye İş Konseyi Başkanı Yardımcısı Daouda Thiam'in katılımları ile 21 Aralık 2017 tarihinde Senegal'de gerçekleşti.  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Senegal ziyareti kapsamında düzenlenen Senegal-Türkiye İş Forumu'na yaklaşık 200 Türk ve Senegalli iş dünyası temsilcisi katıldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci açış konuşmasında, Türkler ile Senegallilerin bir ortak yanının bulunduğunu belirterek, iki ülke milletinin de ülkesinin güzelliğinin kalplerine ve yüzlerine yansıdığını söyledi. Birbirine benzeyen bu iki milletin önümüzdeki yıllarda ekonomik hayatta daha fazla yan yana yürüyeceğine dikkat çeken Zeybekci, Dakar'ın, giderek Afrika'nın hızla gelişen ekonomi merkezi haline geldiğini söyledi. Türk iş dünyasının Senegal ile ekonomik ilişkileri derinleştirme konusunda istekli olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, "Türk firmalarınca yapımı tamamlanan Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı'nın projesinin yanına başka Türk yatırımları da  eklenecek. Senegal'de inşaat malzemeleri, tekstil ve hazır giyim, otomotiv yedek parçası, elektrikli ev aletleri ve turizm gibi pek çok alanda iş fırsatı olduğunu görüyorum. Bugün bu fırsatları değerlendirmek amacıyla bir araya geldik. Çok olumlu sonuçlara ulaşacağımıza inancım tamdır" dedi.

Senegal Cumhuriyeti Ticaret, Tüketim, Yerel Ürünleri Teşvik ve Kobiler Bakanı Alioune Sarr, Türk iş adamlarını Senegal'deki iş imkanları konusunda en iyi şekilde destekleme talimatı verdiğini belirterek, kazan-kazan ortaklığında tüm koşulların sağlanacağını söyledi.  Sarr, "2020 yılının hedefinin gerçekleşmesi için hepiniz suya girip ıslanacaksınız. Senegal,300 milyonluk tüketici pazarına giriş kapısı" dedi. Sarr, Senegal'in Serbest Ticaret Bölgesi oluşturulması ve iki bölge arasındaki çeşitliliğin genişletilmesinde Türkiye'nin destekçisi olacağını ifade etti.

DEİK Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türkiye ile Senegal'in diplomatik ilişkilerin 55'inci yılını geride bırakıldığını hatırlatarak, "Senegal ile Türkiye arasındaki ilişkilerde son yıllarda belirgin şekilde görülen canlanma, 2008 yılından bu yana yapılan karşılıklı Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan düzeyinde üst düzey resmi ziyaretlere bağlı olarak gelişmiş bulunuyor" dedi. Tarım teknolojileri, inşaat, enerji, eğitim, beyaz eşya, tekstil, otomotiv yan sanayi ve turizm sektörlerinde işbirliklerinin büyük potansiyel yaratacağının tespit edildiğini belirten Yenigün, "Senegal'de turizm tesis altyapısının güçlendirilmesi, yenilenebilir enerji yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve en yeni tarım teknolojilerinin uygulanması noktasında Türkiye'nin tecrübesi ve desteği sizlerle olacaktır" dedi.  Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü: "İşbirliklerimizi değerlendirmek ve incelemek için 2 ay sonra Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu ile 2018 yılı Şubat ayında siz Senegalli iş dünyası temsilcileri ile İstanbul'da yeniden biraraya gelmeyi umuyoruz."

DEİK/Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı Dr. İhsan Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Senegal ziyaretinde Türkiye ile Senegal arasındaki ticaret hacminin az olduğuna belirterek, Türk iş adamlarına "Artık ne bekliyorsunuz. Bu iş size düşüyor, iş adamları olarak bu hacmi genişleteceksiniz ve büyüteceksiniz." talimatı verdiğini, şimdi bu talimatın gerçekleştiği günlerden birini yaşadıklarını ifade etti.  Türk iş adamlarının halihazırda var olan potansiyel ve avantajları doğru şekilde kullanması durumunda iki ülke arasındaki ortaklığın gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirten Şahin, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall arasında var olan dostluk ve kardeşlik bizim için büyük bir avantajdır. Bu kardeşlik hem Senegalli iş adamlarının Türkiye'yi tanımasını hem Türk iş adamlarının Senegal'de büyük oranda iş yapmasını sağladı. Senegal'e DEİK referansıyla gelen tüm iş adamlarının ülkede rahatlıkla iş yapabilecek" dedi.

Türkiye-Senegal Ticaret Rakamları (2016)

Toplam Dış Ticaret Hacmi:160 milyon ABD Doları

Türkiye'den Senegal'e yapılan ihracat:154 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri:Demir veya çelikten çubuklar, makarna, demir çelik profiller, unlu mamuller, plastik ambalaj malzemeleri.

Türkiye'nin Senegal'den yaptığı ithalat: 6 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri:Maden cevherleri ve konsantreleri, balık, yağlı tohumlar, işlenmemiş kurşun

Dış Ticaret Dengesi:148 milyon ABD Doları