TÜRK VE BULGAR İŞ DÜNYASINA YATIRIM DAVETİ

İş Dünyası Temsilcileri Türkiye-Bulgaristan İş ve Yatırım Forumunda Buluştu
 
TÜRK VE BULGAR İŞ DÜNYASINA YATIRIM DAVETİ
 
Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret ve yatırımların artırılması amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bulgaristan Ulusal KOBİ Tanıtım Ajansı iş birliği ile düzenlenen Türkiye-Bulgaristan İş ve Yatırım Forumu, 25 Kasım 2020 tarihinde dijital olarak gerçekleştirildi.
 
T.C Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Bulgaristan Ekonomi Bakan Yardımcısı Yana Topalova, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, Bulgaristan Ulusal KOBİ Tanıtım Ajansı (BSMEPA) Direktörü Boyko Takov ile Türkiye ve Bulgaristan iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen forumda, yatırım ve iş fırsatları ele alındı.
 
Sınır kapılarındaki sorunların çözümü için iş birliği çağrısı 
İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerine dair güncel bilgileri aktaranT.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Baturaçılış konuşmasında, Covid-19 salgını nedeniyle ticari faaliyetlerin önemli ölçüde yavaşlaması sebebiyle dünya ekonomisinin olumsuz bir dönemden geçtiğini söyledi. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ticaret hacminin salgının olumsuz etkileri nedeniyle 2020 yılında bir daralma gösterdiğini belirten Batur, iki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin salgının olumsuz etkilerini kısa sürede etkisiz kılacağını ve ticaret hacmini yeniden eski seviyelerine geleceğine inandığını vurguladı. Sınır kapılarındaki sorunların çözümü için iş birliğinin önemine değinen Batur, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki karşılıklı yatırımları artırmak ve ayrıca üçüncü ülke ve pazarlarda ortak yatırımlar yapmak için her türlü çabayı göstermeye kararlı olunduğunu söyledi. Bulgaristan'ın Türkiye'nin Avrupa'daki en önemli ticari ortaklarından biri konumunda olduğuna dikkat çeken Batur, salgın döneminde Bulgaristan ile ekonomik ve ticari alandaki ilişkilerin geliştirilmesinin ayrı bir anlam kazanacağını söyledi.
 
Topalova: "Bulgar ve Türk iş dünyası ortak işletmeler kurarak, üçüncü ülke piyasalarında iş birliği yapabilirler"
Türkiye'nin Bulgaristan'ın ileri gelen stratejik partnerleri arasında yer aldığını belirten Bulgaristan Ekonomi Bakan Yardımcısı Yana Topalova ise, Covid-19 pandemisinin sadece ekonomileri etkilemekle kalmadığını, ikili ticari ve yatırım ilişkilerini de etkilediğini söyledi. Türkiye'nin Bulgaristan'ın ilk 10 doğrudan yatırımcı ülkeleri arasında yer aldığını söyleyen Topalova, "Dünyadaki salgının olumsuz sonuçlarına rağmen Bulgaristan mali ve makroekonomik yönden istikrarını sürdürmektedir. Bulgaristan, son zamanlarda tüketim ve yatırımları artırmayı başardı. Haziran ayı başında Bulgaristan, Bankacılar Birliğine dâhil oldu. Uluslararası kredi kuruluşları da bu durumu olumlu karşılayarak, kredi realitemizi Balkanların en yüksek seviyesine çıkardı" dedi. Sanayi parkları ile ilgili yasaya değinen Topalova, "Sanayii parkları, yatırımcılar için bir alt yapı hazırlayarak, yeni imkânlar yaratacaktır. Yatırımların gerçekleştirilmesi için büyük potansiyel bulunuyor. İki ülke iş dünyası için otomotiv, elektrik, makine üretimi, ulaştırma, lojistik, IT, tekstil, kimya ve gıda sektörlerinde imkânlar bulunuyor. Bulgar ve Türk iş dünyası ortak işletmeler kurarak, üçüncü ülke piyasalarında iş birliği yapabilirler. Özellikle tıbbi malzeme, tıbbi cihaz konusunda üçüncü ülkelere açılabilirler. Dinamik ve gelişen ortamda, pandemi ortamında özellikle partnerliklerimiz önemli. Çabalarımızla daha fazla faydalı sonuçlar elde edelim" dedi.
 
Olpak: "Daha fazla Bulgar firmayı Türkiye'de görmek istiyoruz"
DEİK Başkanı Nail Olpak, Covid-19 pandemisinin bazı kavramların hayatımızda daha fazla değişmesine yol açtığını dile getirerek, dijitalleşme, glokalleşme, ulaşılabilirlik ve güven kavramlarının önemine değindi. Olpak, hem Türkiye hem de Bulgaristan açısından pazar çeşitliliğinin ihracat ve ithalat noktasında kritik olduğunu vurguladı. Özellikle pandemi sonrası komşu ülkelerle birçok alanda ortak hareket etmenin önemini daha çok kavradıklarını dile getiren Olpak, "Daha çok iş birliği yapmamız gerekiyor. Hedeflerimiz çerçevesinde turizm başta olmak üzere, otomotiv, makine, bilgi-iletişim teknolojileri ve kimya gibi alanların yanı sıra alt yapı, inşaat, eğitim, mobilya gibi sektörlerde de iş birliği noktasında daha fazla kafa yorabiliriz. Bulgaristan, Türk yatırımcılar için en önemli yatırım noktalarından bir tanesi. Bu dönemde Bulgaristan iş dünyasının da Türkiye'ye ilgisinin artması oldukça önemli. Daha fazla Bulgar firmayı Türkiye'de görmek istiyoruz. Bu Avrupa'ya açılma konusunda da bir fayda sağlayabilir. Özellikle Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarına erişmek isteyen Bulgar firmalar Türkiye'de önemli avantajlar bulacaklardır. Yıllardır sevgi bağıyla birbirimize tutunmuş Türkiye ve Bulgaristan iş dünyası temsilcileri olarak dostluğumuzun yanı sıra, ticaret ve yatırım ilişkilerimiz ile ortaklıklarımızı daha fazla artırmak için tüm cesaretimizle yol alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
 
Takov, "Forum ile Türk ve Bulgar KOBİ'leri fayda sağlayabilir"
Bulgaristan Ulusal KOBİ Tanıtım Ajansı (BSMEPA) Yönetici Direktörü Boyko Takovise,  uluslararası arenada Bulgar iş insanlarının payını artırmaya çalıştıklarını belirterek, "2020 yılında Covid-19 pandemisi, uluslararası arenada yeni yöntemler aramamıza neden oldu. Ülkemize yabancı yatırımcı çekebilmek için yeni yöntemler aramalıyız ki ortak çalışmalarımızı durdurmayalım. İki ülke şirketlerinin ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni imkânları değerlendirmemiz gerekiyor. Bugünkü iş ve yatırım forumu yeni yatırım imkânlarını ele alacaktır" dedi. Bulgaristan Ulusal KOBİ Tanıtım Ajansının desteklediği konulardan birinin yatırım teşviki olduğuna değinen Takov, Ajansın sitesinde iş insanlarının 14 sanayi sektörü ile partner kuruluşları görebileceklerini belirtti. Takov, Türk ve Bulgar KOBİ'lerinin de düzenlenen forum ile fayda sağlayabileceklerini vurguladı.
 
Sarıbekir:"Bulgaristan'ın stratejik öneminin farkındayız"
DEİK/ Türkiye- Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye ve Bulgaristan iş dünyası olarak, bu zorlu süreçte dostlukla birlikte, ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek amacıyla bu forumu düzenlediklerini ifade etti. Sarıbekir, "Türkiye ve Bulgaristan farklı ama birbirini tamamlayan nitelikte avantajlara sahip iki ülke... İş birliğimiz, geliştireceğimiz ortak üretim ve iş modellerimiz bu yeni düzende güçlü bir şekilde var olmamızı sağlayacaktır. Bu dönemde ciddi ticari daralmalar yaşanmış olsa da birlikte çalışarak hızla ticaretimizi geliştirebiliriz. DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi olarak, kardeş ülke Bulgaristan'ın stratejik öneminin farkındayız ve ekonomik ilişkilerimizi hak ettiği noktaya getirmek için çaba sarf etmeye gayret ediyoruz.  Bulgaristan hem Avrupa'ya hem de dünyaya erişim noktasında önemli imkânlar sunuyor. İş Konseyi olarak gerek Bulgaristan'da faaliyetleri bulunan Türk yatırımları ile gerekse de iki ülke arasında iş yapan Türk ve Bulgar firmalarımız ile yakın iş birliği ve iletişim içerisinde olmak gayesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
 
Türkiye-Bulgaristan İş ve Yatırım Forumunun açılış konuşmalarının ardından "İkili İş ve Yatırım Fırsatları" paneli, DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Emrah Sazakmoderatörlüğünde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Kıdemli Proje Direktörü Mehmet Tangut, Bulgaristan Yatırım Ajansı CEO'su Desislava Trifonova, Bulgaristan Yatırım Ajansı Genel Sekreteri Irina Kirovave Bulgaristan Ulusal Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Antoaneta Bares'inkatılımıyla düzenlendi.
 
Forumda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ve İKMİB'in destekleriyle Türk ve Bulgar iş insanlarının katılımlarıyla otomotiv, makine, IT ve kimya sektörlerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.